Ne pozabimo nabrati smrekovih vršičkov

22.5.2022 | 19:00

Pripravki iz iglavcev so dober lek proti pljučnim obolenjem. (Dreamstime)

Pripravki iz iglavcev so dober lek proti pljučnim obolenjem. (Dreamstime)

Sredi pomladi poženejo svetlo zelene poganjke oziroma vršičke tudi smreke. Nikar jih ne pozabite nekaj nabrati, saj jih lahko uporabite v različnih receptih. Najbolj znan je zagotovo sirup iz smrekovih vršičkov.

Smrekovi vršički, poleg preostalih užitnih iglavcev, so nam poznani že stoletja, saj spadajo v tradicionalno zeliščarstvo in so koristni v boju proti prehladnim obolenjem. Vendar niso zdravilni zgolj vršički, temveč tudi mlade iglice, ki jih lahko naberemo in shranimo za čaj. Že od nekdaj pripravki iz iglavcev veljajo za dober lek proti pljučnim obolenjem; spomnimo, da pljučni bolniki najbolje okrevajo v smrekovem in borovem gozdu – prav zaradi zraka.

Vir vitamina C in drugih hranilnih snovi

Smrekove vršičke odlikuje nežen in nekoliko grenak okus po smoli ter medu, zaradi česar jih lahko med nabiranjem žvečimo presne. So odličen vir vitamina C, ki bo poskrbel, da bo vaš imunski sistem krepak in dobro zaščiten. Vršičke praviloma nabiramo za pripravo sirupa. Lahko jih tudi zamrznete ali posušite in pripravite za zimski čas, ko so večje količine vitamina C še kako pomembne. V njih so tudi karotenoidi ter pomembni minerali, predvsem kalij in magnezij. Že več stoletij se vršički uporabljajo za lajšanje težav s kašljem in vnetim grlom, pri čemer zasluge pripišemo predvsem visoki vsebnosti klorofila. Pomagajo tudi pri hitrejšem celjenju kože in prenosu kisika do celic. Zaradi antioksidantov so odlični za nevtralizacijo negativnega vpliva prostih radikalov v telesu. Pomagajo tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja in razstrupljanju telesa.

Od sirupa do kopeli

Vršičke smreke nabiramo spomladi, ko praviloma niso daljši od pet centimetrov. Nabiramo jih tako, da jih osmukamo s konca vej smreke. Bodite pozorni, da smreke ne poškodujete in ne poberete preveč poganjkov, sicer naredite veliko škodo drevesu, pa tudi gozdu. Poleg sirupa jih lahko uporabljate tudi zunanje. Kot aromaterapijo jih lahko uporabite pri inhalacijah ali jih dodate osvežilnim kopelim. Takšna uporaba bo odprla dihalne poti, pospešila krvni obtok, pomagala pri celjenju ran ter čiščenju organizma. Kljub vsemu velja nekaj previdnosti. Kopel se ne priporoča ljudem z občutljivo kožo, povišano telesno temperaturo, astmo, pri težavah s srcem ali tistim, ki prebolevajo oslovski kašelj.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava