DL: Uspešni Šentjernejčanki - Jožici Medle so Gorjanci v navdih

21.5.2022 | 21:00

O slikarki Jožici Medle (v sredini) sta spregovorila njena hčerka Ines  Vodopivec (na levi) in življenjski sopotnik Jože Smolič. (Foto: L. M.)

O slikarki Jožici Medle (v sredini) sta spregovorila njena hčerka Ines Vodopivec (na levi) in življenjski sopotnik Jože Smolič. (Foto: L. M.)

Gostja letošnjega projekta OŠ Šentjernej Nekoč naši učenci, danes umetniki je domačinka, likovna umetnica dr. Jožica Medle – Razstava Narava v človeku na ogled do srede poletja – O avtorici Ines Vodopivec – Zapela vsestranska glasbenica Ema Pavlič

Osnovna šola Šentjernej je v okviru projekta Nekoč naši učenci, danes umetniki, ki ga izvaja že vse od leta 2000, prejšnji teden povabila v Kulturni center Primoža Trubarja, na odprtje razstave likovnih del domačinke, doktorice likovne umetnosti Jožice Medle. Razstava nosi naslov Narava v človeku, na njej pa se umetnica predstavlja z več kot dvajsetimi deli v različnih tehnikah.

Slikarko je predstavila njena hčerka Ines Vodopivec, docentka in doktorica umetnostne zgodovine, ki je povedala, da se v avtoričinih delih kaže vizualno prisluškovanje pripovedi iz narave. Nasploh se Jožica Medle v svojih delih že vrsto let posveča izvornemu počelu biološkega stvarstva.

»Motivika se podobno kot pri Janezu Trdini veže na vsakdanje življenje ljudi in naravo Dolenjske. Dela izražajo plasti zgodovine in ljudskega izročila, prepletene s plastmi narave. A plastenje v likovni umetnostni ni novo. Pojavlja se že stoletja in avtorica se je pri izbiri tehnike, ki bi bila usklajena z vsebinsko konceptualizacijo in opredmetenjem notranjih občutij, ozrla na likovno ustvarjanje nizozemskega mojstra 17. stoletja Rembrandta, pri katerem je bistvo pomenilo prav nizanje plasti različnih tekstur,« je dejala Ines Vodopivec in poudarila, da pri obeh umetnikih prevladujejo temni zemeljski toni, topli poudarki in chiaroscuro sivine. Podajanje vsebine je s tem smiselno zaokroženo z izbrano likovno govorico in s celotno zasnovo razstave.

PO KAJ NA GORJANCE?

Narava je torej avtorici navdih, med drugim tudi Gorjanci, saj vsa leta živi v njihovi bližini. Pogosto jih obiskuje tudi s svojim življenjskim sopotnikom Jožetom Smoličem, ki je inženir gozdarstva.

Ema Pavlič (Foto: L. M.)

Ema Pavlič (Foto: L. M.)

Ta je na odprtju razstave zanimivo razmišljal o naravi, umetnosti, kulturi, kulturni krajini in se na koncu vprašal, zakaj se ljudje vse bolj vračajo na Gorjance. »Tam iščejo mir, navdih, sprostitev. Vse več jih tja beži pred nekulturo. Kolikor mira bomo prinesli z Gorjancev, toliko nemira bomo tam pustili,« je dejal in zbrani so mu pritrdili.

Pohvalne besede o slikarki je na otvoritvi izrekel podžupan Občine Šentjernej Janez Selak, ki je poudaril pomen njenega dela za šentjernejsko občino. Avtorici razstave je čestital tudi njen kolega, novomeški slikar Janko Orač.

Na dogodku, ki so ga z odlomki iz Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih popestrili šolska recitatorska skupina pod vodstvom Barbare Kukman in mladi folkloristi Šentlore, se je predstavila še ena umetnica iz domačih logov, študentka Akademije za glasbo v Ljubljani Ema Pavlič, tudi nekdanja učenka šentjernejske šole. Zapela je ob citrarski spremljavi Julije Lazi.

Z Jožico Medle in Emo Pavlič je simpatično poklepetala voditeljica dogodka Barbara Kukman. Obe gostji sta poudarili, da morajo mladi vztrajno krepiti in razvijati svoje talente, pri tem pa so jim lahko v veliko pomoč mentorji in spodbudno okolje, kar v šentjernejskem hramu učenosti nedvomno imajo.

Ravnatelj OŠ Šentjernej Aljoša Šip je povedal, da dogodek sodi v praznovanje 150. obletnice šole. »Umetnost, ustvarjalnost, skladnost, lepota so stvari, ki jih v teh norih časih potrebujemo vsi, zato sta umetnost in kultura med temeljnimi stebri tudi na naši šoli,« je dejal.

Razstava Jožice Medle bo v Kulturnem centru Primoža Trubarja na ogled do sredine poletja.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava