DL: Posameznik, ki zaustavlja vse projekte

21.5.2022 | 16:40

Foto: Občina Sevnica

Foto: Občina Sevnica

Krajani Brega in Šentjurja na Polju sprašujejo, kje se je končala obnova mostu čez potok, kaj je s projektom gradnje pločnika skozi Breg, kaj bo z vodovodom – Zaprosili svetnico Darjo Pompe, da javno izpostavi osebo, ki vse to ovira

»Kako daleč je projekt ureditve starega mostu čez Hinjo pri spodnji šoli v Krmelju, pri tamkajšnjem krožišču, pa tudi, kakšna je rešitev glede lesenega hodnika za pešce, ki je bil pred leti odmaknjen od mostu ob reševanju te problematike; kako bo rešen prometni režim, vključno z morebitno avtobusno postajo,« je spraševal svetnik Rado Kostrevc (SD) na nedavni seji sevniškega občinskega sveta, ko je izpostavil še več tehtnih vprašanj, ki žulijo Krmeljčane.

Predlagal je ogled razmer na terenu z vsemi deležniki, ki jih problem zadeva, in preveritev predvidenih rešitev z vidika dolgoročne ustreznosti. Gre za pomembno prometno vozlišče; tam sta tudi dva mostova za pešce. Kako bo v prihodnje poskrbljeno, da ostane povezava obeh delov naselja?

Kdo skrbi za cestni odsek Hinjce pri Krmelju–Ogorevke, do odcepa za Šentjanž, kdo odloča, kakšna bo sanacija ceste, ne zanima le Kostrevca, ki v isti sapi opozarja, da so posamezni odseki zelo dotrajani, zgrajeni pa so bili v veliki meri s samoudeležbo uporabnikov in tudi samoprispevki krajanov.

Za krmeljski ribnik lepo skrbi Ribiška družina (RD) Sevnica. »Imamo pa nov, urejen ribnik ob cesti Krmelj–Gabrijele, kjer lastnik in RD Sevnica nista čisto v sozvočju. Zanima me, ali so aktivnosti RD usklajene z interesi lastnikov zemljišč, ali bi moral mogoče kdo izmed pristojnih poseči vmes? Ali lokalna skupnost usklajuje te različne interese in namerava podpirati mogoče tudi športni ribolov oz. ribolovni turizem,« je spraševal Kostrevc. V Krmelju so služnosti za čistilno napravo že pobrane in Krmeljčani čakajo le še na gradbeno dovoljenje, zato jih zanima, kdaj je predvidena gradnja.

Tanjo Novšak (SDS) je zanimalo, koliko zaklonišč, ki so primerna za evakuacijo ljudi, imajo v občini, v kakšnem stanju so in ali je zaradi kakšne dejavnosti v njih zmanjšana njihova funkcionalnost ter ali bo občina kaj prispevala za Ukrajino. Župan Srečko Ocvirk je odgovoril, da je v 18 zakloniščih (tri so v lasti občine, preostala pa so od gospodarskih družb, etažnih lastnikov in drugih) prostora za 3.000 ljudi. Ukrajini bodo pomagali načrtno, usklajeno, tako kot predlagajo humanitarne organizacije in Civilna zaščita.

Franc Pipan (DeSUS) je vprašal, ali se bo občina pridružila protestu krške občine proti brutalnemu kadrovanju v družbi Gen energija, ki je svoj vrhunec dosegla z odpoklicem zelo uspešnega generalnega direktorja Martina Novšaka. Po njegovem je za Posavce pomembno, kdo je direktor, prav pa je, da bi Novšaku dali podporo, tudi ker je sevniški občan.

VAŠČAN ZAUSTAVLJA NAPREDEK

Darja Pompe (SLS) je povedala, da je pri njih že nekaj časa »vroče« zaradi mostu, pločnika, ceste … Prebivalci Brega in Šentjurja na Polju sprašujejo, kje se je končala obnova mostu čez potok na začetku Brega, kaj je s projektom izdelave pločnika skozi Breg, in da so jo zaprosili, da javno izpostavi osebo, ki vse to ovira. »To je gospod Janez Zupančič. Vsi projekti se zaustavijo, ker ne dovoli, da bi potekala trasa čez njegovo zemljišče. Mislim, da je pri njem kar nekaj težav, ker posega v druga zemljišča. Na koga naj se obrnejo krajani, da bodo vedeli, kje naj bi potekal vodovod čez Breg in Šentjur, ker pričakujejo podobne težave z omenjenim krajanom,« je vprašala Pompetova. Župan je povedal, da potekajo vsi postopki zainteresiranih investitorjev, Direkcije za infrastrukturo in Direkcije za vode, da uredijo ta problem. Glede vodooskrbe bodo navezali stike z vodovodnimi odbori in jim pojasnili potek trase.

Marjana Ločičnika (SDS) pa je zanimalo, koliko projektov je v zadnjih petih letih v občini pridobilo subvencije za kogeneracijo. Gre za soproizvodnjo električne in toplotne energije.

Rok Petančič (LMS) je opozoril ne problem slabe kakovosti zraka v osnovnih šolah, sploh v luči ukrepov med korono. Vprašal je še, kako je s celostno obnovo starega mestnega jedra Sevnice. Zanima ga, kako poteka pregled javne razsvetljave, da bi nedelujoče svetilke v najkrajšem času nadomestili z novimi.

Matej Imperl (NSi) je vprašal, ali sredi energetske krize občina razmišlja o drugih energentih, ki bi omogočili preusmeritev s plina, je kakšna strategija, ki bi mogoče zajela presežke energije določenih podjetij za potrebe kakšne soseske? V Loki pri Zidanem Mostu so dali predlog za participativni proračun za obnovo kapelice. Po Imperlovih besedah razpis za kulturne objekte v drugih občinah omogoča tudi sofinanciranje obnove drugih objektov kulturne dediščine, tudi za kapelice, kužna znamenja in ne le za cerkve.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 7. aprila 2022

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava