Zaključek grafičnega tečaja v Galeriji Božidar Jakac

21.5.2022 | 11:10

Grafični tečaj; udeleženke na zaključku tečaja (Foto: arhiv GBJ, ostale fotografije: Kaja Selko)

Grafični tečaj; udeleženke na zaključku tečaja (Foto: arhiv GBJ, ostale fotografije: Kaja Selko)

Zaključek grafičnega tečaja v Galeriji Božidar Jakac

V Galeriji Božidar Jakac so v četrtek, 12. maja 2022, pripravili zaključek letošnjega grafičnega tečaja, na katerem je devet udeleženk pod mentorstvom akademske slikarke in grafičarke Nataše Mirtič raziskovalo grafično tehniko kolagrafija.

Kolagrafija je mlajša grafična tehnika pri kateri matrica nastane z lepljenjem različnih materialov na podlago. Odtis se lahko izvede po principu visokega tiska, pri katerem se barva na matrico nanaša z valjčkom, ali pa globokega tiska, kjer barvo na matrico vtiramo. In ravno kombinacija obeh načinov ponuja zanimiva izhodišča in možnosti za kombiniranje ter raziskovanje večbarvnih odtisov. Prvo srečanje je bilo namenjeno pripravi matric, nato je skozi štiri srečanja sledilo nadgrajevanje matric ter eksperimentiranje z barvnimi kombinacijami.

Galerija Božidar Jakac grafični tečaj, ki je namenjen odraslim in mladim, od leta 2019 pripravlja v sodelovanju z JSKD, območna izpostava Krško. V preteklih letih so se udeleženci na tečaju grafičnih tehnik poglabljali v grafične tehnike suha igla, jedkanica, rezervaž in akvatinta pod mentorstvom grafika Janka Orača ter spoznavali litografijo pod mentorstvom grafičarke Svetlane Jakimovske Rodić. Grafičarka Nataša Mirtič je mentorstvo prevzela že na lanskoletni ediciji tečaja.

Dolgoletnim udeleženkam Ljiljani Čuček, Petri Kampl Petrin, Tadeji Kajzar Trajkovski, Tanji Plevnik in Alenki Venišnik so se letos pridružile še Maja Šušteršič, Nina Umek Lovrić, Milena Volk in najmlajša udeleženka Klara Lovrić. Mentorica je ob zaključku skupaj z udeleženkami pripravila izbor najboljših odtisov, ki bo do konca junija predstavljen v pedagoških prostorih galerije.

Galerija Božidar Jakac

Galerija

_znatecaja (1)
_znatecaja (2)
_znatecaja (3)
_znatecaja (4)
_znatecaja (5)
_znatecaja (6)
_znatecaja (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava