9. maj, dan zmage nad nacizmom in fašizmom, je dan veselja

18.5.2022 | 14:40

9. maj, dan zmage nad nacizmom in fašizmom, je dan veselja
9. maj, dan zmage nad nacizmom in fašizmom, je dan veselja

Pred ložo herojev v Novem mestu je Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto v počastitev 9. maja, dneva zmage nad nacizmom in fašizmom, pripravilo spominsko slovesnost. V pozdravnem nagovoru je predsednik Združenja mag. Dušan Černe poudaril, da je 9. maj praznik veselja od koncu 2. svetovne vojne in dan, na katerega smo Slovenci lahko resnično ponosni.

Novo mesto je svobodo dočakalo 8. maja. Iz zgodovinskega zapisa: ''Meščani Novega mesta odpirajo vrata, okna, krasijo mesto s cvetjem in zastavami slavijo zmago! Sredi dneva je na Glavni trg ponosno prijezdil partizanski poveljnik Jože Zemljak - Domen, za njim je korakala kolona partizanov.''

Slavnostni govornik Borut Likar, predsednik Pokrajinskega sveta za vrednote NOB Dolenjske in Bele krajine: ''Osvobodilna fronta je slovenski narod preobrazila iz naroda hlapcev v narod junakov. In tu so se ušteli tisti, ki so netili bratomorno vojno za neke druge za narod tuje cilje. Ni mogoče pokoriti naroda, ki se zaveda pravičnosti svojega boja, ko se bori za svoj obstoj. Na temelju tega zavedanja so se rojevale domoljubne in občečloveške vrednote (enakost, pravičnost, resnica, svoboda), ki so povezovale množice ljudi v OF slovenskega naroda in na katerih je slonel partizanski boj. Te ostajajo trajna spodbuda za skupno delovanje v prid vseh in vsakogar. Vpete so v tudi preambulo ustanovne listine OZN.''

Za svobodo je slovenski narod v drugi svetovni vojni plačal ogromen davek. Za posledicami vojne je na ozemlju sedanje Slovenije po zadnjih podatkih Inštituta za novejšo zgodovino umrlo vsaj 97.450 prebivalcev, padlo je ali bilo ubitih 33.386 partizanov, aktivistov OF in drugih sodelavcev partizanskega gibanja. 6,5 odstotka prebivalstva je bilo civilnih žrtev – več kot 20.000. V taboriščih smrti je izgubilo življenje 11.000 Slovencev. Izseljenih, pregnanih in zasužnjenih pa je bilo več kot 62.000 ljudi. Posebej tragično je, da so bili v večini žrtve domačih kolaborantov, sodelavcev okupatorja in ovaduhov.

Delegacija Združenja je ob častnem pozdravu praporščakov položila venec k spomeniku narodnim herojem in k spomeniku Pojmo bratje pesem o svobodi.

Med slovesnostjo so se številni mimoidoči ustavili in z zanimanjem prisluhnili besedam slavnostnega govornika ter spremljali kulturni program, v katerem so sodelovali recitatorka Terezija Potočar Kraševec, harmonikar Mitja Bukovec in violinist Martin Šali, sicer učenec 9. razreda OŠ Vavta vas, ter Nina Štampohar kot povezovalka programa.

Pomembno je ohranjati in širiti spomin na dogodke med 2. svetovno vojno in ob njenem koncu, saj so prelomni za obstoj slovenskega naroda. V času, ko zgodovinski spomin bledi, del politike pa se na vse kriplje trudi, da bi oblatil boj zavednih Slovencev in Slovenk proti okupatorju ter vzdrževal razkol v narodu, je še toliko pomembneje, da slovesno in ponosno praznujemo dan zmage.

Za Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto Darko Pucelj
Fotografije: arhiv Združenja

Galerija

_u9 (1)
_u9 (2)
_u9 (3)
_u9 (4)
_u9 (5)
_u9 (6)
_u9 (7)
_u9 (8)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

18.5.2022–5     + (12)     – (17)     Oceni Lojzekov stric 

Kdo plačuje te maškarada

1.6.2022–4     + (3)     – (7)     Oceni Vili 

gre za parodijo tega stoletja.....samo pri nas

2.6.2022+3     + (8)     – (5)     Oceni winetou 

Belčka, lahko pišeta kar hočeta a partizanski boj bo ostal zapisan na častnem mestu v svetovni zgodovini, vaši izjajalci pa bodo vedno domači izdajalci in izmečki.Se bo treba enkrat s tem sprijazniti !

2.6.2022—     + (7)     – (7)     Oceni Vili 

winetou, mislil si boj za klobase, penzije, privilegije. samo zato vam gre

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava