DL: Romsko zeliščarsko društvo Romanco - rman

17.5.2022 | 14:45

Ksenija Jurkovič se navdušuje nad zelišči. Suši jih tudi v hiši.

Ksenija Jurkovič se navdušuje nad zelišči. Suši jih tudi v hiši.

Med obiskovalci dneva odprtih vrat na sedežu novega romskega  zeliščarskega društva v Šentjerneju so bile tudi učiteljice OŠ  Šentjernej, ki jih je povabila sodelavka Natalija Grm, snaha Jurkovičeve  (na desni zraven Ksenije), ki dela kot romska pomočnica. Na levi  Ksenijina hčerka Barbara.

Med obiskovalci dneva odprtih vrat na sedežu novega romskega zeliščarskega društva v Šentjerneju so bile tudi učiteljice OŠ Šentjernej, ki jih je povabila sodelavka Natalija Grm, snaha Jurkovičeve (na desni zraven Ksenije), ki dela kot romska pomočnica. Na levi Ksenijina hčerka Barbara.

Romi so bili nekoč znani kot nabiralci zdravilnih zelišč, o katerih so veliko vedeli, nekaj pa so zaslužili tudi z njihovo prodajo, zlasti na Dolenjskem za farmacevtsko tovarno Krka. A za zdajšnje generacije to ne velja več.

Da bi Rome ozavestili o pomenu ohranjanja izročil njihovih prednikov in lastnostih zdravilnih zelišč v našem okolju, se trudijo v novonastalem Romskem zeliščarskem društvu Romanco – rman iz Šentjerneja, ki je začelo delovati konec lanskega leta.

Njegova predsednica Ksenija Jurkovič s Trdinove ulice v Šentjerneju – na njenem domu je tudi sedež društva – pove, da so nekateri Romi, med njimi tudi sama, že pred leti ob obisku Strunjana prišli na idejo o medsebojnem povezovanju pri uporabi zdravilnih zelišč skozi izročilo prednikov. »Dejavnost nas je tako prevzela, da smo se tudi sami želeli ljubiteljsko povezati v skupnost. Uspelo nam je, nastalo je Romsko zeliščarsko društvo Romanco – rman, ki je po naših podatkih prvo tovrstno romsko društvo v Sloveniji,« pove Jurkovičeva.

Ime društva izhaja iz pojma, ki ga Romi na Dolenjskem uporabljajo za zdravilno zelišče in ki se v slovenščini imenuje rman. V dolenjskem romskem jeziku ga imenujejo romanco, kar je imeniten izraz in jih povezuje z romsko skupnostjo.

ČAJI, ZELIŠČA, MILA

Kot pove predsednica, je znano, da je zaradi različnih razlogov romsko prebivalstvo slabo izobraženo. »A to še ne pomeni, da nas svet okrog nas ne zanima in da Romi nismo prenašali iz generacije v generacijo znanja o rastlinah. Prek društva želimo med Romi ozaveščati pomen ohranjanja narave pa tudi izročilo lokalne romske skupnost o zdravilnih rastlinah, ki so jih uporabljali naši predniki za lajšanje različnih obolenj. In Dolenjska pokrajina je bogata z zdravilnimi zelišči,« pove Jurkovičeva, ki je ob našem obisku ob dnevu odprtih vrat ob svetovnem dnevu Romov pokazala skrbno nabrane čaje, posušena zelišča, ročno izdelana ekološka mila in še kaj. S hčerko Barbaro imata tudi nove grede za začimbe, rastline pa sicer nabirajo v okolici.

Ročno izdelana mila iz naravnih olj izdeluje Ksenija.

Ročno izdelana mila iz naravnih olj izdeluje Ksenija.

Jurkovičeva omeni, da so včasih vedeli skoraj vsi Romi, kaj uporabiti pri prehladu, bolečinah v želodcu, poškodbi otroka pri igri itn. Rman je na primer koristen za veliko težav: umiri bolečine v želodcu, zaustavlja krvavenje, odpravlja akne pri mladostnikih. Pljučnik, ki spomladi požene na robovih travnikov in ob potokih, pozdravi prehlade. Šentjanževka v olju pomaga pri preveč zagoreli koži, njen čaj pa prežene črne misli in skrbi. Bezgov čaj pozimi olajša prehlad. Žajbelj razkužuje in olajša vneto grlo. In tako naprej.

OZAVEŠČATI O POMENU NARAVE

»O vsem tem bi radi poučili najprej naše romske otroke pa tudi vse druge. Spomniti jih moramo na pomen rastlin kot hrano za čebele, saj brez njih ne bo jabolk, češenj, hrušk. In gibanje v naravi je gotovo bolj zdravo kot posedanje doma,« razmišlja Ksenija Jurkovič. V kratkem času je društvo organiziralo več kot dvajset delavnic za otroke iz romskega naselja – skupaj so spoznavali zdravilne rastline pa tudi čistili okolico naselja, zbirali plastiko in druge materiale, raztresene po travnikih in okolici hiš. V društvu se namreč zavedajo, da je treba prekiniti slabo prakso na področju ravnanja z okoljem in varovanja naravne dediščine.

Na gredah pred hišo ima Ksenija posajene različne začimbe in dišavnice.

Na gredah pred hišo ima Ksenija posajene različne začimbe in dišavnice.

Romsko zeliščarstvo društvo Romanco – rman velja za neprofitno, kar pomeni, da se ne ukvarja s pridobitno dejavnostjo in ničesar ne prodaja. Tudi ob dnevu odprtih vrat so sprejemali le prostovoljne prispevke. Financirajo se s članarino in prispevki donatorjev, v prihodnje pa računajo tudi na kaka sredstva z razpisov.

Kot pove tudi Ksenijina hčerka Barbara, ki tako kot mama dela kot prostovoljka prek javnih del in sodeluje v DRPD Novo mesto, zanje društvo pomeni spodbudo in nagrado. Upata, da bo v njem v prihodnosti kateri romskih otrok mogoče našel celo kak poklic. Gotovo pa bo društvo Rome bolj povezalo, kar je nujno, pravita.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2022

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava