Festival cvička - še malo, pa bo ...

17.5.2022 | 12:00

Foto: Peter Žunič Fabjančič

Foto: Peter Žunič Fabjančič

Zavod Novo mesto je na novinarski konferenci dne 11. 5. 2022 na Glavnem trgu v Novem mestu predstavil prihajajoči Festival cvička, ki bo potekal na treh novomeških lokacijah v dneh od 27. do 29. maja 2022; na Glavnem trgu, na Gradu Grm in na Novem trgu.

Festival cvička, prireditev, ki se je veselimo vsi Dolenjci in ljubitelji naše avtohtone in uradno priznane žlahtne kapljice, dolenjskega posebneža in ponosa, cvička, je pred vrati. Pod vodstvom krovnega organizatorja, Zavoda Novo mesto, so se s ciljem doseganja še boljše ravni izvedbe združili trije pomembni producenti prireditev, ki jih povezuje vino: ob svoji jubilejni, 50. izvedbi, se v Novo mesto vrača Teden cvička, ponovno se obuja Cvičkarija, vino slavi Pop up wine festival.

Nekaj besed o tem, zakaj je Festival cvička nastal in kakšen pomen nosi s seboj, je spregovoril mag. Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto, ki je ustanoviteljica in glavna pokroviteljica Festivala cvička. »Festival bo potekal v prenovljenem starem mestnem jedru Novega mesta s poudarkom na kulturno-zabavnih dogodkih in zelo pestro ponudbo tako v družabnem, kulinaričnem in turističnem smislu. Osebno sem zelo vesel, da se bo v okviru festivala ponovno obudila Cvičkarija, ki sem jo rad obiskoval že v svojih študentskih letih. Verjamem, da bo Festival cvička v nadaljnjih letih zaznamoval turistično ponudbo Novega mesta.«

Organizacija in izvedba prireditve, kakršna je Festival cvička, s seboj prinaša neštete radosti in izzive. Direktor Zavoda Novo mesto, g. Aleš Makovac, je iz prve roke povedal, kako poteka udejanjanje festivala. »Z organizacijo smo na ciljni črti, dogovori s partnerji so sklenjeni, vse poteka po predvidevanjih in pričakujemo odličen festival. Festival cvička bo velik turistični dogodek za celo Slovenijo, organizatorji pa smo pripravljeni na obisk 10.000 glave množice v danem trenutku. Prav tako skozi festival promoviramo trajnostne oblike prometa in varnost v prometu, saj bomo za obiskovalce zagotovili alternativne možnosti prevozov skozi javni promet.«

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske je letos s svojo prireditvijo Teden cvička doživela Abrahama. Več o tem, kaj nas čaka v dneh od 27. do 29. maja, je predstavil podpredsednik g. Jože Bašelj. »Aktivnosti v povezavi s pripravo 50. tedna cvička potekajo že več kot pol leta, res intenzivno delo pa se je pričelo sredi aprila in do zaključka prireditve ne bo predaha. Veseli nas, da se vračamo v Novo mesto, pričakovanja ob jubilejnem dogodku pa so velika. Pričakujemo rekordno udeležbo, kar je nakazala že izredno visoka udeležba na nedavnem pohodu po Slakovi poti. Cvička bo dovolj za vse kljub pozebi in neugodnim vremenskim razmeram v lanskem letu.«

Utrip mladosti in mlada ljubezen do cvička je naša misel ob omembi prireditve Cvičkarija, ki je sicer z nekajletno prekinitvijo z nami že od leta 1994. Več o obuditvi in pomenu Cvičkarije je spregovorila predsednica Društva novomeških študentov, ga. Lana Klemenčič. »Organizatorji Cvičkarije smo mlada ekipa in soočamo se s številnimi izzivi, saj to delamo prvič. Smo na vrhuncu pripravljalnih aktivnosti, koncept prireditve pa je ločen na dva dela; poučni in zabavni. Na večernem koncertnem delu bodo nastopile znane novomeške rock zasedbe, tako da bo zabava res prava.«

V imenu žal nujno zadržanega g. Gregorja Krena, direktorja prireditve Pup up wine festival, smo povabili na Pop up wine festival, ki bo potekal v sklopu Festivala cvička na Gradu Grm, in sicer v petek, 27. maja, ter na Akademijo cvičkovega turizma, ki bo v torek, 17. maja 2022 ob 13. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v soorganizaciji Mestne občine Novo mesto, Zavoda Novo mesto, Pop Up Wine Festivala, Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma ter Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Božo Kostadinovski, dobrodelnik, ki z različnimi akcijami pomaga do zbranih finančnih in materialnih sredstev za družine in posameznike in dobitnik priznanja za osebnost leta 2021 na Vašem kanalu, je tudi za Festival cvička pripravil poseben program. »V sklopu Festivala cvička bomo na vseh treh lokacijah prisotni s stojnico, kjer bomo zbirali dobrodelne prispevke za tri otroke, ki so se znašli v stiski. Deklico, ki potrebuje operacijo, dečka, ki se je z mamo znašel v hudi finančni stiski in dečka, ki se je usodno poškodoval v prometni nesreči in bo potreboval naprave za prilagoditev omejenih gibalnih sposobnosti.«

Predstavili smo pester spremljevalni program Festivala cvička:

V soboto in nedeljo popoldne bo na voljo kotiček za najmlajše, v soboto bo na Glavnem trgu organiziran voden ogled mestnega jedra in znamenitosti, od 11.30 ure dalje pa je predviden ogled razgledne ploščadi na Kapitju – novost v novomeškem turističnem programu.

V soboto ste v dopoldanskem času vabljeni na aktivnosti ob reki Krki in v prenovljen lokal Krka živi, kjer lahko spijete dobro kavo in si izposodite katerega od plovil. Prav tako v soboto je ob 11. uri organiziran voden pohod po Odprtih zidanicah, v nedeljo pa še poseben program na Rudolfovem splavu.

Za upokojence in turiste iz cele Slovenije smo pripravili paket celodnevnih aktivnosti za soboto in nedeljo, paket vključuje tudi prevoz z vlakom, vsekakor pa obiskovalcem Novega mesta v sklopu Festivala cvička nikakor ne bo dolgčas.

Zavod Novo mesto in ekipa, ki pripravlja Festival cvička, se na tem mestu zahvaljujemo za sponzorstva naslednjim podjetjem: Adria Mobil, MK Illumination, Radio Veseljak, Petrol, Renault group, Zavarovalnica Sava, Telekom Slovenije, Terme Krka.

Na koncu smo predstavili še letošnjega zmagovalca in povabili k pokušini cvička iz kleti Colnar. Novi kralj cvička je gospodar te kleti, g. Janez Colnar ml. Vabljeni na njegovo kronanje, ki bo potekalo v sklopu prvega večera Festivala cvička v petek, 27. maja zvečer na Glavnem trgu.

Predstavitev je povezovala Sandra Hrovat.

P. P.; Zavod Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava