Pohod k azaleji na Vrhek

16.5.2022 | 12:20

Pohod k azaleji na Vrhek
Skupinska na vrhu (Foto: Nevenka Flajs, ostale fotografije: Stane Markovič)

Skupinska na vrhu (Foto: Nevenka Flajs, ostale fotografije: Stane Markovič)

Po dveh letih premora zaradi covid ukrepov smo komaj čakali na 7. maj, da smo naše zveste prijatelje povabili na pohod k azaleji na Vrhek.

Zbrali smo se pri pletenki velikanki v Tržišču. Zaradi slabe vremenske napovedi se nas je zbralo manj kot običajno. Vseeno smo bili vsakega posebej veseli, da se je odzval, prišla je tudi družina iz Maribora. Pohodnike je pozdravila predsednica Turističnega društva Tržišče Milena Knez in podžupan občine Sevnica Janez Kukec.

Pot nas je vodila mimo gostilne Ulčnik navkreber proti Vrhku. Na poti so domačini Vrhka pohodnike povabili, da se preizkusijo v ročni košnji trave. Potem smo se odpravili naprej proti vrhu do rastišča azaleje oz. rumenega sleča, ki se je že pričel razcvetati. Vrhek je eno od treh večjih rastišč te zaščitene rastlinske vrste v Sloveniji. Zbrane je nagovorila gostja Marija Imperl iz Radeč, ki je velika ljubiteljica narave in gozda. Predstavila je glavne značilnosti te opojne dišeče grmovnice. Rumeni sleč je v Sloveniji botanična redkost in posebnost, zato je prepovedano njeno trganje ali izkopavanje. Pridružili so se še Ljudski pevci iz Vrhka in skupaj s pohodniki zapeli par ljudskih pesmi.

Naslednji postanek je bil pri zidanici Jankovič Edija. Tu je Ciril Kolenc iz Čebelarstva Kolenc iz Vrhka predstavil svojo dejavnost, pomen čebel za opraševanje in zdravilne učinke medu. Družina Kolenc pa je ponudila različne izdelke iz medu.

Sledil je še rahel vzpon do najvišje točke Vrhka, kjer je pohodnike očaral prekrasen pogled daleč naokoli. Ves čas so nas v daljavi spremljali nevihtni oblaki, vendar nas niso dosegli. Tu so nam Vrhovčani in članice Aktiva kmečkih žena iz Tržišča pripravili pravo pogostitev z domačim dobrotami. Pohodnike je nagovoril Miro Povše, domačin, ki že vrsto let skupaj s sokrajani skrbi za rastišče azaleja. Malo smo postali, poklepetali, prisluhnili harmonikarjem in se obrnili nazaj proti dolini. Pohod smo zaključili v gostišču Ulčnik v Tržišču s toplo malico.

Za glasbeno spremljavo in prijetno vzdušje so poskrbeli kar trije mladi harmonikarji Valentin, Žan in Oskar.

V imenu TD Tržišče zahvala domačinom Vrhka, ki skrbijo za urejenost rastišča azaleja. Zahvala tudi članicam AKŽ Tržišče za pripravo pogostitve. Za dobro kapljico pa se zahvaljujemo Društvu vinogradnikov Malkovec.

Janja Seničar Tratar
TD Tržišče

Galerija

_kazaleji (1)
_kazaleji (2)
_kazaleji (3)
_kazaleji (4)
_kazaleji (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava