Obeležili dan zmage: Bitka na Poljani, zadnje dejanje 2. svetovne vojne v Evropi

16.5.2022 | 12:40

Obeležili dan zmage: Bitka na Poljani, zadnje dejanje 2. svetovne vojne v Evropi
Obeležili dan zmage: Bitka na Poljani, zadnje dejanje 2. svetovne vojne v Evropi
Obeležili dan zmage: Bitka na Poljani, zadnje dejanje 2. svetovne vojne v Evropi

9. maja praznujemo dan zmage nad fašizmom in nacizmom. 9. maja 1945 se je v Evropi uradno končala druga svetovna vojna in v Ljubljano so vstopile enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske ter osvobodile mesto. S tem dejanjem pa vojna na slovenskih tleh še ni bila končana.

Nemška vojska v jugovzhodni Evropi se je uradno res predala 9. maja v Topolšici, vendar so se prek Slovenije še naprej umikale številne nemške in kolaborantske enote z Balkana (četniki, ustaši in domobranci), ki so se želele predati zahodnim zaveznikom. Zato so se spopadi zavlekli še v teden po uradni kapitulaciji. Zadnja bitka druge svetovne vojne na Slovenskem in v Evropi nasploh je potekala 14. in 15. maja 1945 na Poljani pri Prevaljah. Na ta dogodek spominja spomenik Svobodi in miru, posvečen XIV. diviziji in 3. armadi, ki sta na Poljani razorožili nemško armado, vsako leto pa je na tem kraju spominska slovesnost. Letos smo se je z dvema avtobusoma udeležili tudi članice in člani Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto.

Slavnostni govornik ob 77. obletnici zaključnih bojev druge svetovne vojne je bil ob prisotnosti predstavnikov borčevskih in antifašističnih organizacij iz držav nekdanje Jugoslavije, garde slovenske vojske in praporščakov predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Križman, ki je zbranim med drugim dejal: »Na prizorišču zadnje bitke se je pisala prelomna zgodovina, kjer je razpuščena kolaborantska vojska ali bolje rečeno banda izdajalcev skupaj s svojimi zaščitniki Nemci po 9. maju 1945 nadaljevala bratomorno vojno in bežala pred zasluženo kaznijo. Predati so se želeli Angležem. Seveda, saj niso ubijali in požigali po Angliji, to so počeli tu, doma, svojemu narodu. Seveda je bil strah pred partizani, pred svobodo in roko pravice zelo velik in imeli so močne razloge za histerično upiranje ter beg v Avstrijo. A kaj kmalu se je pokazalo, da narodnih izdajalcev nihče ne mara, še več, vrnjeni so bili tja, od koder so bežali in kjer so jih poznali.«

V kulturnem programu so nastopili mlada recitatorja in pevki ter Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Leto 2022 je Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije razglasila za Kajuhovo leto. Po slovesnosti smo člani Združenja obiskali še Žlebnikovo domačijo v Šentvidu nad Zavodnjami, kjer je padel pesnik Karel Destovnik - Kajuh. Delegacija je k spomeniku položila venec, v njegov spomin pa je recitatorka Silva prebrala dve pesmi.

Napovedan je bil dež, a nas je ves dan spremljalo sonce. Lepo je bilo obiskati čudovito Koroško in biti na kraju, ki je z velikimi črkami zapisan v slovensko in evropsko zgodovino, prisoten na slovesnosti v spomin na dogodek, ki je dokončno osvobodil našo domovino in smo nanj upravičeno ponosni.

Za Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto Darko Pucelj
Fotografije: arhiv Združenja

Galerija

_poljana (1)
_poljana (2)
_poljana (3)
_poljana (4)
_poljana (5)
_poljana (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava