DL: Glas iz šolskih klopi - O vodi govorimo premalo

15.5.2022 | 12:35

DL: Glas iz šolskih klopi - O vodi govorimo premalo

Anja Tomanič, učenka devetega razreda Osnovne šole Loka Črnomelj, zelo uspešno nastopa na fotografskih razstavah

Anja Tomanič, učenka devetega razreda Osnovne šole Loka Črnomelj, je januarja na mladinskem fotografskem natečaju, ki sta ga ob mednarodnem dnevu človekovih pravic na temo dostopa do čiste vode razpisala Društvo za Združene narode za Slovenijo in Platforma Sloga, s svojo fotografijo zmagala v kategoriji osnovna šola, hkrati je bila tudi skupna zmagovalka natečaja.

Kot je Anja povedala za spletni Časoris, se je za sodelovanje na natečaju na temo o vodi in človekovih pravicah odločila zato, ker je to tema, o kateri želi nekaj sporočiti. »Zdi se mi, da je voda tema, o kateri se v šolah premalo pogovarjamo, in to mi je dalo še dodatno motivacijo. Moja fotografija Somewhere in the world (Nekje na svetu, op. p.) je med 46 deli prejela nagrado za najizvirnejše delo. Najbolj hvaležna sem svoji mentorici Katarini Pavlakovič, ki me je spodbujala in dajala fotografske nasvete in mi sploh omogočila, da sem lahko sodelovala,« je Anja povedala za Časoris.

Že po tej zmagi je dosegla prvo mesto in s tem zlato priznanje na državnem tekmovanju v digitalni fotografiji. Predizbor za to tekmovanje je bil natečaj Nasmeh v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Februarja je skupaj s štirimi sošolci sodelovala na filmskem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, kjer so dosegli bronasto priznanje na šolskem tekmovanju, srebrno na regijskem in se uvrstili na državno tekmovanje.

Zelo dejavna kot fotografinja je bila tudi lani. Tako so na fotografskem natečaju Pogled 2021 vse njene poslane fotografije uvrstili na razstavo, hkrati pa je v prosti temi dosegla 3. mesto na državni ravni. Dve njeni fotografiji so izbrali v okviru natečaju Slovenska pregledna razstava mladinske fotografije. Sodelovala je tudi na mladinskem natečaju za kratki film Keep it Cool – Zgodbe podnebnih sprememb v organizaciji britanskega veleposlaništva v Ljubljani ter na mednarodnem filmskem natečaju Delegacije Evropske unije pri Svetu Evrope Moje pravice, moj glas. Lani poleti je posnela grozljivko Zakleto ogledalo, s katero je sodelovala na filmskem festivalu Zoom, ki je potekal v okviru projekta Ustvarjalne Evrope Liberty/svobodni. Pred tem je skupaj s sošolci pri predmetu etika posnela dokumentarni film Revščina. S snemanjem in montažo je sodelovala na več virtualnih prireditvah in radijskih urah na šoli med korono.

Anja Tomanič je kratke filme začela snemati v tretjem razredu. Filmu in fotografiji se je začela bolj posvečati pred kakšnim letom dni, ko je njen talent odkrila mentorica Katarina Pavlakovič. Z njeno spodbudo in usmerjanjem je najprej skupaj z nekaj sošolci »kar tako« posnela kratka filma Napačen test 1 in Napačen test 2.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 31. marca 2022

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

15.5.2022Oceni delec 

Pohvalno! Pa tudi po svoje neverjetno kako tehnologija hitro napreduje in kako so zaradi tehnolgije in njene vse večje dostopnosti, današnji otroci tudi lahko v multimediji mnogo prej napredni kot so bile številne generacije pred tem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava