DL: Jožefovo odličje dr. Antonu Perparju - Orgla že preko 40 let

1.5.2022 | 16:50

Prejemnik Jožefovega odličja dr. Anton Perpar (drugi z desne), na desni  dobrniški župnik Matej Košir, na levi pa apostolski nuncij v Sloveniji  Jean-Marie Speich, ki je na slovesni maši vodil bogoslužje, ter  novomeški škof dr. Andrej Saje. (Foto: L. M.)

Prejemnik Jožefovega odličja dr. Anton Perpar (drugi z desne), na desni dobrniški župnik Matej Košir, na levi pa apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, ki je na slovesni maši vodil bogoslužje, ter novomeški škof dr. Andrej Saje. (Foto: L. M.)

Dr. Anton Perpar iz dobrniške župnije iz rok novomeškega škofa dr. Andreja Sajeta prejel letošnje Jožefovo odličje

Škofija Novo mesto se je na praznik glavnega zavetnika škofije sv. Jožefa z Jožefovim odličjem zahvalila dr. Antonu Perparju iz Župnije Dobrnič. Odličje, ki velja za najvišje škofijsko priznanje, ki ga namenjajo posameznikom ali ustanovam, ki se posebej odlikujejo po zglednem krščanskem življenju in svojem prispevku za krajevno Cerkev, je Perparju izročil novomeški škof dr. Andrej Saje.

Štiriinpetdesetletni dr. Anton Perpar, doma iz vasi Korita v dobrniški župniji, si ga je prislužil z dolgoletnim, več kot 40-letnim orglanjem v župniji. Še vedno redno vsak teden, brez izjeme in počitnic, orgla v župnijski cerkvi pri bogoslužnih obredih in drugih svečanih dogodkih, med katerimi so bili v preteklosti najpomembnejši Baragovi dnevi. Za orglanje ga je navdušil nekdanji dobrniški kaplan, že pokojni g. Povirk.

Pred prihodom župnika Miloša Koširja leta 2016 je Anton igral pri obeh nedeljskih mašah, potem pa pri prvi nedeljski maši, ker je pri drugi pel otroški zborček. V zadnjih letih je hkrati tudi zborovodja odraslega MePZ, ki se je, razen v času korone, redno tedensko dobival na pevskih vajah v župnišču. Perpar je tudi redni član domačega Župnijskega pastoralnega sveta. Kot je v predstavitvi povedal domači župnik Miloš Košir, ki ga je predlagal za odličje, Perparja odlikuje kup dobrih lastnosti: je dobrosrčen, zmeren, skromen, delaven in veren. Za svoje prostovoljno delo v župniji ne prejema nobenega honorarja oziroma finančnega daru, razen revije Novi svet in ob prazniku sv. Cecilije kakšno knjižno darilo ali glasbeno zgoščenko.

V župniji so dejavni še drugi člani Perparjeve družine. Mati Ivanka je mežnarica na podružnici sv. Petra v Koritih, brat pomaga oziroma mežnari v zakristiji pri drugi nedeljski maši. Ima še dve sestri, oče Ciril pa je že pokojni.

Prejemnik Jožefovega odličja je dejaven tudi v domačem kraju in je predsednik Kulturno-turističnega društva Dobrnič, pogosto povezuje kulturne in turistične krajevne dogodke. Ima tudi zahtevno službo. Po poklicu je dr. agronomskih znanosti in je zaposlen na Biotehniški fakulteti v Ljubljani s statusom raziskovalca. Je asistent na Oddelku za agronomijo pri katedri za agrometeorologijo, urejanje kmetijskega prostora ter ekonomiko in razvoj podeželja.

Nagrajenec je bil Jožefovega odličja zelo vesel. »Počaščen sem. Globoko sem hvaležen vsem podeljevalcem in tistim, ki so me predlagali. Poudarjam pa, da to ni le priznanje meni, ampak vsem pevcem, ki so v tem času sodelovali v zboru. Nekateri so tudi žal že pokojni, nekateri pa še pridno vztrajamo in polepšujemo bogoslužja,« je dejal za Dolenjski list.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava