Bliža se 9. maj. Naj se ve, kdo je zmagal!

25.4.2022 | 13:10

Bliža se 9. maj. Naj se ve, kdo je zmagal!

9. maj slavimo v Evropi in Sloveniji kot dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Dan zmage dobrega nad zlom. V Novem mestu nas letos na ta dan opozarjajo veliki plakati, ki jih je Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto dalo postaviti na vseh cestnih vpadnicah v Novo mesto. Ker ne smemo dopustiti spreminjanja zgodovine. Ker so slovenski narod osvobodili partizani in v znak zmage po štirih letih krvavih bojev na ta dan ponosno vkorakali v osvobojeno Ljubljano.

Slovenski partizani so postali 1. marca 1945 del Jugoslovanske armade, ki je skupaj z armadami Sovjetske zveze, Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike in Francije osvobodila Evropo. Jugoslovanska partizanska vojska je bilo najbolj množično in najbolje organizirano odporniško gibanje v Evropi. To priznava ves svet, ki ceni in spoštuje delež slovenskih in jugoslovanskih partizanov v drugi vojni za osvoboditev Evrope. Med štiriletno vojno je padlo ali bilo ubitih 33.386 partizanov, aktivistov OF in drugih sodelavcev partizanskega gibanja. Leta 1945 je slovenska partizanska vojska štela okoli 40.000 bork in borcev. (Vir: Wikipedia).

Slovenski partizani so ob vstopu v vojaške enote prisegali z besedilom partizanske prisege, določene s Partizanskim zakonom iz julija 1941, ki se glasi:

»Jaz, partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda, ki se ob boku slavne Delavske-Kmečke-Rdeče armade Sovjetske zveze ter vseh ostalih za svobodo borečih se narodov borim za osvoboditev in združitev slovenskega naroda, za bratstvo in mir med narodi in med ljudmi, za srečnejšo bodočnost delovnega ljudstva, prisegam pred svojim narodom in svojimi sobojevniki, da bom oddal vse svoje sile in vse svoje sposobnosti osvobodilni stvari slovenskega naroda, delovnega ljudstva in vsega naprednega človeštva v sveti vojni proti fašističnim tlačiteljem in barbarom; da ne bom zapustil partizanskih vrst, v katere sem prostovoljno in zavestno vstopil, in ne da bi odložil orožja do popolne zmage nad fašističnimi okupatorji, do popolnega uresničenja velikega osvobodilnega cilja slovenskega naroda. Prisegam, da bom za te velike osvobodilne cilje s svojo krvjo branil čast in nedotakljivost naše partizanske zastave in da bom, če bo to potrebno, žrtvoval tudi svoje življenje. Za svobodo v boj!«

Mnogi borci in borke niso dočakali dneva zmage. Svoje življenje so žrtvovali za vrednote, ki smo jim zavezani tudi člani Zveze borcev za vrednote NOB: domoljubje, samozavest, enakost, svobodo, varnost. Kdo si upa oporekati tem vrednotam, ki so Slovencem in Slovenkam kazale pot tudi pri uveljavitvi pravice narodov do samoodločbe, ki je bila zapisana v zvezni ustavi SFRJ iz leta 1974?!

Danes je Slovenija samostojna, svobodna in demokratična država. Če maja 1945 ne bi zmagale protifašistične in protinacistične sile, bi bil zemljevid Evrope nedvomno precej drugačen, kot je dandanes, obstoj slovenskega naroda pa pod velikim vprašajem. Kot je bila leta 1941 pogumna in pomembna odločitev o ustanovitvi OF in uporu slovenskega naroda proti fašizmu in nacizmu, tako je torej za naš obstoj pomemben tudi 9. maj, dan, ko je se je v Evropi uradno končala II. svetovna vojna. Dan, na katerega smo lahko upravičeno ponosni, in prav zato smo se v Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto odločili, da se mu poklonimo, kot še nikoli doslej.

Naj se ve, kdo je zmagal v II. svetovni vojni!

Za ZB za vrednote NOB Novo mesto Darko Pucelj
Fotografija: arhiv Združenja

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.4.2022+1     + (12)     – (11)     Oceni Vili 

Naj se neha s temi partizani. Poglejte kaj počno Rusi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava