Borci obeležili kar tri pomembne dogodke

24.4.2022 | 19:10

Polaganje venca

Polaganje venca

Spomenik na Sromljah

Spomenik na Sromljah

Združenje borcev za vrednote NOB Brežice je na Sromljah obeležilo 81-letnico ustanovitve Osvobodilne fronte (OF) in državni praznik dan boja proti okupatorju, 78-letnico ustanovitve Kozjanskega odreda ter 77-letnivo osvoboditve Brežic. Lani zaradi epidemije te tradicionalne prireditve na Sromljah ni bilo, prav tako ne leta 2020.

»Spominjamo se naših prednikov, hrabrih fantov in deklet, ki niso veliko razmišljali, ko jih je domovina poklicala k orožju, borbi za nič drugega kot kruh, svobodo in mir. Prav tako mineva dobrih 30 let, kar smo začrtali pot samostojnosti naše države, ko smo se v tistih aprilskih in majskih dneh pripravljali na osamosvojitev Slovenije, ki je potem prišla v mesecu juniju. Vsi ti dogodki kažejo na odločnost, hrabrost in neomajnost slovenskega naroda, da mu skozi tisočletno zgodovino ni vseeno, kaj se z njim dogaja,  kdo ga vodi in kako bo z njim.«

S temi besedami je udeležence prireditve na Sromljah nagovoril slavnostni govorec in predsednik brežiškega združenja borcev Stane Preskar, ki so mu dan prej na volilni skupščini podelili še naslednji mandat.

Za tem je na kratko povzel zgodovino in dogodke, povezane s Kozjanskim odredom, ki je septembra 1944 štel že 600 borcev. Spomnil je na prelomne dogodke, ki so se zgodili ne daleč stran – na Silovcu pri Sromljah.

Na svečanosti je Preskar podelil tudi dve medalji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in sicer Martinu (Darku) Suši in Jožetu Zagmajstru. Vse prisotne je pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Sromlje Ferdo Pinterič, nagovoril pa jih je tudi brežiški župan Ivan Molan in jim čestital ob prazniku.

V kulturnem programu so nastopili Rajhenburški oktet pod vodstvom Janka Avsenaka, Bojan Kaplan, Miha Koretič in Peter Dirnbek, Breda Videnič Kuplenik ter artiški osnovnošolci Julija, Maruša in Jon. Program je povezovala Mateja Jankovič Čurič. Za pogostitev so poskrbele članice Društva kmečkih žena Sromlje, ki so pripravile tudi priložnostno razstavo domačega peciva.

J. K.

Galerija

Bojan Kaplan in Miha Koretic
borci1
Breda Videnic Kuplenik
Darko susa
Kaplan in Preskar pojeta
Nastopajoci z darili
Oktet Brestanica
osnovnosolci Artice
osnovnosolci Artice_1
polaganje venca
Pozdrav himni
Praporscaki
pri spomeniku
spomenik na Sromljah
Stane Preskar, predsednik
zagmajster boljsa

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

24.4.2022–5     + (7)     – (12)     Oceni Lojzekov stric 

Upam da so kmečkim ženskam kaj plačali za hrano vsi organizatorji in nastopajoči fino služijo

25.4.2022+6     + (19)     – (13)     Oceni Vili 

Slavite morijo nad Slovenci? Dejte no że prenehat s tem ? Blli ste na pravi strani a nevredni besede svoboda. Morilci ste bili, kaf vsi vedo. Pravi spomeniki trpečih so v teherjah, kočevskem...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava