Na veliki petek se perilo ne sme sušiti (viseti), saj takrat na križu visi Jezus

14.4.2022 | 12:00

MAKSIM GASPARI: Mladi nosijo blagoslovljeni ogenj s posušenimi gobami,  pritrjenimi na žicah, iz cerkve po hišah, kjer bodo z njim zakurili v  štedilnikih za pripravo velikonočnih jedi.

MAKSIM GASPARI: Mladi nosijo blagoslovljeni ogenj s posušenimi gobami, pritrjenimi na žicah, iz cerkve po hišah, kjer bodo z njim zakurili v štedilnikih za pripravo velikonočnih jedi.

Danes je veliki četrtek in začetek velikonočnega tridnevja. Danes zvečer bomo po stari navadi »zavezali« orgle, zvonove pa poslali v Rim.

Na velikonočno nedeljo se od blagoslovljenih jedi najprej pojedo jajca in hren, ker to varuje pred kačjim ugrizom. Nikakor ne smete torej začeti jesti potico ali šunko. Poleg tega naj bi se velikonočni zajtrk jedel z rokami in ne s priborom, drobtine pa ne smejo padati na tla.

ŽELIM VAM LEPE VELIKONOČNE PRAZNIKE! 

Primož Primec
v. d. direktorja Zavoda Dežela kozolcev

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

14.4.2022+4     + (5)     – (1)     Oceni Jožko 

Poanta Velike noči ni v tem s čim se najprej nahraniti, kaj najprej pojesti in kaj prihraniti za pozneje, ampak nekje drugje. Pač za vse tiste. ki to praznujejo kot je zamišljeno. Prehranjevanje z običajno prevelikimi količinami hrane, naj bi prišlo na vrsto pozneje. Tistim, ki jim je pri praznovanju tega praznika prvenstveno hranjenje pa želim dober tek :-))

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava