Soseda Ankica nov turistični produkt v OŠ Brihtna glava v Radovici

11.4.2022 | 13:50

Skupinska slika študijske ture

Skupinska slika študijske ture

Gostilna Pezdirc

Gostilna Pezdirc

Izletniška kmetija Bajuk

Izletniška kmetija Bajuk

Mojca Kramarič

Mojca Kramarič

Osnovna šola Brihtna glava

Osnovna šola Brihtna glava

Vinogradništvo Malnarič

Vinogradništvo Malnarič

Slovenija – zelena dežela, ujeta med gorami Avstrije in Italije ter ravnino Madžarske in modrim Jadranskim morjem. Na JV Slovenije, ob »vznožju« kočevskih gozdov in Gorjancev ter v »krilu« reke Kolpe se razprostira Bela krajina. Kraška pokrajina s ponikalnimi vodotoki, globokimi vrtačami, steljniki in vinorodnimi goricami. Bele breze in bela narodna noša so njen razpoznavni znak.

Belokranjci so marljivi in gostoljubni. Ponosni so na bogato preteklost in kulturno dediščino, zato jo s spoštovanjem prenašajo iz roda v rod. Popotnika povsod prijazno sprejmejo in radi pogostijo z dobrotami iz domače kuhinje in kozarčkom rujnega vina.

Vse to drži kot pribito, vendar pa turisti vse premalo poznajo Belo krajino kot deželico na JV robu Slovenije, z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, naravnimi lepotami in posebnostmi ter ponudbo Belokranjcev, ki je namenjena slehernemu turistu in obiskovalcu.

Iz teh razlogov so ustvarjalci turističnega produkta Osnovna šola Brihtna glava iz Radovice pri Metliki, na pobudo „tovariša ravnatelja“ Andreja Bajuka, v petek 08.04.2022, pripravili študijsko turo v Belo krajino. Udeležili so se je nekateri organizatorji izletov, ekskurzij in potovanj, turistični vodniki ter novinarji iz Združenja novinarjev Slovenije iz različnih krajev Slovenije.

Zbrani v Novem mestu so se z avtobusom odpeljali v Semič, kjer so po panoramskem ogledu semiškega trškega jedra pokušali vina ob belokranjski pogači v vinski kleti Malnarič – Nampel, zatem zaužili semiško fuline v Gostilni Pezdirc. Sledil je ogled največjega belokranjskega izvira Krupa in sprehod ob smaragdno zeleni reki. Pot jih je nato vodila čez Gradac do Otoka z ogledom spomenika avion DC-3 v Metliko in naprej mimo znamenitih Treh far v Rosalnice, v Hišo dobrega kruha. Z gostiteljico Mojco so v veselem vzdušju spekli pravo belokranjsko pogačo in pokušali njene sladke dobrote. Vso pot so bili udeleženci študijske ture informirani tudi o drugih ponudnikih na tem delu Bele krajine.

Zaključili so v Radovici, najprej v OŠ Brihtna glava, ki turistom že dvanajst let ponuja edinstveno doživetje, ko izletniki postanejo učenci 2. razreda osnovne šole iz 50. let prejšnjega stoletja ... stroga učiteljica s palico v roki, koruza v kotu in tako se v humorističnem vzdušju učijo o Beli krajini. Domov je šel vsak s svojim izpričevalom.

V nadaljevanju učne ure pa je bila predstavljena nova ponudba v OŠ Brihtna glava: „Življenjske zgodbe trdožive Belokranjke“, ko se s pridihom humorja predstavi soseda Ankica.

Za konec pa je sledila še pogostitev na Izletniški kmetiji Bajuk z druženjem ob domači hrani, pokušini njihovih vin v zidanici in zvokih harmonike.

Študijsko turo je vodila turistična vodnica Darja Zamida Pečavar.

A. B.; foto: OŠ Brihtna glava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava