DL: Strup za vejico - Namesto ptice, ki zoblje napake

29.3.2022 | 14:40

Martin v Ljubljani zaključuje magistrski študij, ob koncu tedna pa se rad vrača domov. (foto: osebni arhiv)

Martin v Ljubljani zaključuje magistrski študij, ob koncu tedna pa se rad vrača domov. (foto: osebni arhiv)

V neki otroški radijski igri so imeli ptico, ki je na veliko srečo šolarjev zobala napake v domačih nalogah. Ali je kje v naših krajih ta(ka) ptica, se ne ve, znana pa je rešitev za tiste, ki neradi postavljajo vejice ali pa jih zapisujejo pomanjkljivo ali napačno. Ta rešitev je računalniški program, ki ga je izdelal Martin Božič z Rake, študent 2. letnika magistrskega študija na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Kot pravi, je za temo diplomske naloge želel izbrati nekaj s področja procesiranja naravnega jezika. Trenutno je v svetu razvitih že veliko pomagal in orodij za procesiranje angleškega in drugih večjih jezikov. Za slovenski jezik je teh pomagal manj, zato je vedel, da je to eno od področij, kjer bi lahko s svojo diplomsko nalogo nekaj prispeval. S to idejo je pristopil do svojega mentorja prof. dr. Marka Robnika Šikonje, ki mu je po krajšem pogovoru predlagal ravno temo postavljanja vejic v slovenskem jeziku. »Ker je slovenščina glede vejic zelo zahteven jezik, sem se izdelovanja diplomske naloge lotil brez kakršnih koli pričakovanj. Na koncu pa se je uporaba enega izmed doučenih in izpopolnjenih jezikovnih modelov izkazala za zelo uspešno in to rešitev sem kasneje tudi uporabil pri končni implementaciji,« pravi.

Program je po njegovih besedah preprost za uporabo. Uporabnik gre na spletno stran https://orodja.cjvt.si/vejice/, kjer v levo okno vpiše poljubno besedilo. Dolžina besedila ne sme presegati 3000 znakov. S pritiskom na gumb »postavi vejice« posredujemo besedilo na strežnik, kjer se obdela in potem se kot rezultat pojavi v desnem oknu popravljeno besedilo.

»Menim, da je orodje primerno za ljudi, ki imajo s postavljanjem vejic malo več težav, saj s tem programom lahko sproti preverjajo svoje znanje. Primerno pa je tudi za tiste, ki jim postavljanje vejic ne povzroča veliko težav, toda naenkrat napišejo veliko količino besedila. S tem orodjem lahko napisano besedilo hitro preverijo ter se s tem izognejo neljubim napakam. Velikokrat se pošalim, da nisem nikoli blestel na področju postavljanja vejic. Program uporabljam tudi sam, ko moram napisati kakšen daljši sestavek ali pa besedilo,« dodaja.

Želel si je igrati orgle, zdaj jih igra, in vpisal se je tudi na orglarsko šolo. (foto: osebni arhiv)

Želel si je igrati orgle, zdaj jih igra, in vpisal se je tudi na orglarsko šolo. (foto: osebni arhiv)

Kot pravi, njegovo jezikovno orodje ni nadomestek za lektorje, ampak služi le kot pomagalo piscem in lektorjem. »Prednost tovrstnih programov je neutrudljivost računalnika, ki lahko naenkrat pregleda velike količine besedil, lektor pa se kasneje lahko osredotoči samo na mesta, kjer je na primer orodje spremenilo ali pa popravilo vejico,« pojasnjuje Martin, ki je to računalniško orodje poimenoval Vejice 1.0. Pri tem število predstavlja trenutno verzijo, ki je prosto dostopna uporabnikom.

Med notami

Pravijo, da imata matematika in računalništvo v principu precej skupnega z glasbo. Kakor koli, Martin Božič je tudi glasbenik. Z glasbo se je začel ukvarjati že v osnovni šoli. Obiskoval je glasbeno šolo Krško, kjer se je najprej učil igranja klavirja in baritona, kasneje pa še igranja na tubo in orgle. Odkar igra tubo, je tudi redni član Simfoničnega in Pihalnega orkestra Krško.

»Trenutno sem organist v domači župniji na Raki. Zvok orgel me je vedno prevzel in spomnim se, da sem si že kot otrok želel igrati ta inštrument. Kljub temu, da sem se igranja na orgle učil že v glasbeni šoli, sem se odločil svoje znanje poglobiti, zato sem se letos vpisal na orglarsko šolo v Ljubljani. Šola je namenjena izobraževanju novih organistov,« pravi Martin.

Zdaj se posveča zaključku magistrskega študija. Če je le mogoče, se vsak konec tedna vrača domov, kjer se redno udeležuje vaj z orkestri in mladinskim cerkvenim zborom, igra pri nedeljskih mašah in tudi drugače. Sicer pa se v prostem času tako kot večina mladih druži s prijatelji. Veliko teče in pri teku ga spremlja njegov pes Runo.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 17. februarja 2022

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava