NA SVOJEM – Ljudska univerza Črnomelj

3.3.2022 | 10:45

NA SVOJEM – Ljudska univerza Črnomelj
NA SVOJEM – Ljudska univerza Črnomelj

Ljudska univerza Črnomelj je po 70. letih na svojem. Nikoli v zgodovini ni imela lastnih primernih prostorov in temu priča tudi članek iz Dolenjskega lista iz leta 1965. Takratno poslovodstvo je imelo namreč v tedanjem dijaškem domu najeto pisarnico, veliko zgolj 12 m2, pa še iz tega prostorčka so jih metali ven. Cela desetletja so se borili z iskanjem učilnic po celem mestu, za kar izrekamo globoki poklon vsem našim predhodnikom.

Odslej temu več ne bo tako. Ljudska univerza Črnomelj je uradno odprla prenovljene prostore v večnamenski stavbi na Kolodvorski cesti 32c v Črnomlju. Pridobila je 1.000 m2, 10 sodobno opremljenih splošnih in specializiranih učilnic in 9 pisarn za 16 zaposlenih.

Reka Kolpa nas je s svojim razgibanim vodotokom navdihnila za ustvarjanje celostne podobe. Svojo zavedno belokranjskost smo izkazali s poimenovanji učilnic: breza, bisernica, lan, frulica, presta, pisanica, tičica. Kot izobraževalci odraslih smo zelo spoštljivi tudi do ljudske modrosti, zato na vsakem koraku srečamo pregovore iz domačih logov in celega sveta.

Na svečanost ob otvoritvi prenovljenih prostorov so se odzvali nam dragi ljudje: odločevalci z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Občine Črnomelj, sedanji in bivši člani sveta zavoda, strokovne institucije Andragoški center Slovenije in Zavod RS za zaposlovanje, partnerska podjetja, zavodi in društva, bivši in sedanji udeleženci, učitelji ter zaposleni, arhitekt prenove in izvajalci gradbenih del.

Ogledali smo si nov ZIK-ov predstavitveni film in posebno številko ZiiKOPISa, hišnega časopisa, ki je posvečen pomenu prostorov za kakovostno izobraževanje odraslih. Osrednji del programa so obogatili pripovedovalci časa, dolgoletni spremljevalci izvajanja izobraževanja odraslih v Beli krajini: Mirjam Bezek Jakše, mag. Katja Dovžak, Marija Miketič in Anton Panjan.

Za našo slovesnost smo si izbrali prav poseben dan, kar ni bilo naključje. Datum torek (2. dan v tednu), 22. 02. 2022, ob 2. uri (kar tokrat ni zapisano v skladu s slovenskim pravopisom) predstavlja palindrom in ambigram, za kar bo treba počakati še tisoč let, da se hkratno ponovi v obeh oblikah. Števke 2 namreč lahko beremo z obeh strani enako, če jih pa grafično upodobimo kot digitalna števila, so enaka svoji zrcalni sliki. Gre za pomenljivo simboliko z vizijo, poslanstvom in vrednotami ZIK-a. Števka 2 je tudi numerološko pozitivna, saj predstavlja spremembe, partnerstvo, sodelovanje in javno priznanje, njena narava pa je ženska in intuitivna, kakor večina ZIK-ovega kolektiva.

Župan občine Črnomelj, ki je najbolj zaslužen za zgodovinsko pridobitev, je v slavnostnem nagovoru dal domačo nalogo zaposlenim na Ljudski univerzi. Položil nam je na srce, da bo ves trud poplačan, ko bomo vedno in znova uvajali nove vsebine in privabljali prebivalce vseh starosti ter znanj. Vsem pa je poznano, da pridni izobraževalci vedno naredimo svojo domačo nalogo.

mag. Nada Žagar
direktorica ZIK Črnomelj

Galerija

_zzzzik (01)
_zzzzik (02)
_zzzzik (03)
_zzzzik (04)
_zzzzik (05)
_zzzzik (06)
_zzzzik (07)
_zzzzik (08)
_zzzzik (09)
_zzzzik (10)
_zzzzik (11)
_zzzzik (12)
_zzzzik (13)
_zzzzik (14)
_zzzzik (15)
_zzzzik (16)
_zzzzik (17)
_zzzzik (18)
_zzzzik (19)
_zzzzik (20)
_zzzzik (21)
_zzzzik (22)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava