Brezplačna vadba Dihamo z naravo – letos na dvajsetih lokacijah po vsej državi

1.3.2022 | 10:15

Metlika, Breza (foto: Maja in Zdenka Kavčič)

Metlika, Breza (foto: Maja in Zdenka Kavčič)

Novo mesto (foto: Zdenka Kavčič)

Novo mesto (foto: Zdenka Kavčič)

Črnomelj (foto: Zdenka Kavčič)

Črnomelj (foto: Zdenka Kavčič)

Humanitarno društvo Šola zdravja je lani tradicionalno jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov nadgradilo z brezplačno popoldansko aktivnostjo, ki so jo poimenovali Dihamo z naravo. Medgeneracijska vodena vadba, med katero se udeleženci čustveno razbremenijo, izboljšajo gibljivost hrbtenice in imunski sistem, bo od 1. marca potekala enkrat tedensko na 20 lokacijah po vsej Sloveniji.

»Ko ozaveščamo svoje misli, čustvena stanja in ritem dihanja, spoznavamo sebe od znotraj navzven. To je prvi korak do zdravja in prevzemanje odgovornosti za lastno počutje in fizično stanje. Za te prve korake vam ponujamo podporo v obliki skupinske brezplačne vadbe Dihamo z naravo, na kateri se skupaj naučimo preproste in enostavne metode za umirjanje uma. Iz umirjenega stanja lažje prepoznamo vpliv čustev na naše odločitve in komunikacijo. Spoznavamo tudi vaje za bolj gibljivo hrbtenico, ki je steber živčnega sistema, in vaje za dvig imunskega sistema,« pojasnjuje avotr projekta Dihamo z naravo Andraž Purger

Podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo Bernardka Krnc pa dodaja: »Vadba Dihamo z naravo je odgovor na dve leti trajajočo zdravstveno krizo, med katero so se s socialno izolacijo povečale duševne stiske tako mladih kot starejših prebivalcev Slovenije. Naš projekt je HUMANITAREN, MEDGENERACIJSKI in BREZPLAČEN za vse udeležence. Lani smo vadbo izvajali na 18 lokacijah s skoraj 1500 udeležencev, letos smo povečali število lokacij, zato upamo na še večjo udeležbo vseh tistih, ki želijo bolje poskrbeti za svoje duševno zdravje ter tako nadgraditi znanje o svojem telesu in umu.« 

Srečanja v sklopu aktivnosti Dihamo z naravo so enkrat tedensko, in sicer se trenutno večinoma začenjajo ob 17. uri. Z izhodišče točke se bodo udeleženci skupaj z vaditeljem napotili na sprehod do kotička v naravi, kjer bodo izvajali sprostitvene dihalne in gibalne vaje ter meditacijo s poudarkom na programih čuječnosti. Pilotni projekt, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, bo v letošnjem letu združeval generacije od prihodnjega tedna do konca oktobra.

Ob ponedeljkih je vadba v Domžalah, v Ljubljani (Polje), Podzemlju, Preddvoru in na Ptuju, ob torkih v Brežicah, Celju, Črnomlju, Dravogradu, Kamniku in v Ljubljani na Brodu, ob sredah v Ljubljani na Kosezah in v Mariboru, ob četrtkih Dobrova - Polhov Gradec, v Medvodah, Mojstrani, Novi Gorici in Škofji Loki, v petek v Metliki in v soboto zjutraj ob 7.30 v Odrancih.

projekt Dihamo z naravo

Zvočni zapisi

Andraž Purger

Bernardka Krnc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava