DL: Razgledna točka - Za štiri evre na zvonik

7.2.2022 | 14:40

Stopnice na vrh zvonika so speljane varno, na podestih so na ogled  fotografije farne cerkve in podružnic ter panoji pomembnih Šmarječanov.  (foto: A. Golčnik)

Stopnice na vrh zvonika so speljane varno, na podestih so na ogled fotografije farne cerkve in podružnic ter panoji pomembnih Šmarječanov. (foto: A. Golčnik)

Vsak dan se je mogoče povzpeti na 26-metrski zvonik farne cerkve v Šmarjeti – Na ogled fotografije farne cerkve domačega župnika, v načrtu mini muzej z zanimivi cerkvenimi predmeti

Od božičnih praznikov se je že mogoče povzpeti na 26 metrov visok zvonik farne cerkve sv. Marjete in v lepem vremenu uživati v razgledu na enajst bližnjih občin. Razgledno točko sta s prerezom traku uradno predala namenu župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar in župnik Andrej Golčnik.

Gre za veliko pridobitev za Šmarjeto, šmarješko občino in župnijo ter širšo okolico. Ideja je stara že dobrih deset let, lani pa so uspeli najti najprimernejšo rešitev – tako za ureditev dostopa kot financiranje – in prenova je bila uspešna.

Razgledna točka na vrhu zvonika je visoka okrog 26 metrov. (foto: L. M.)

Razgledna točka na vrhu zvonika je visoka okrog 26 metrov. (foto: L. M.)

Kot pove župnik Andrej Golčnik, se je na vrh oziroma balkon zvonika prišlo že prej, a je bil to zgolj servisni dostop. Stopnice so bile zelo navpične, skoraj kot lestev, dostop do posameznih podestov je bil skoraj nemogoč, ljudje varno ne bi mogli gor. Zato so naredili nove stopnice, ki so zdaj lepo speljane in normalno pohodne, ter nove pode na vseh podestih.

Da premagovanje 127 stopnic do vrha ni tako naporno, kot bi kdo mislil, si je po poti navzgor mogoče odpočiti in vmes pogledati zanimivo razstavo. V samem zvoniku so namreč prazne stene izkoristili za razstavni prostor. Zdaj so na ogled fotografije farne cerkve, katerih avtor je pretežno domači župnik Golčnik. Njegov hobi je namreč fotografija, v Šmarjeti je pred nekaj leti že postavil na ogled samostojno fotografsko razstavo.

Na prvem podestu je tako videti dve panoramski fotografiji Šmarjete, na naslednjih dveh fotografije zvonika in cerkve v različnih letnih časih in vremenskih okoliščinah, na četrtem podestu pa je predstavitev šmarješke župnijske cerkve in vseh sedmih podružnic – v sliki in besedi. Fotografije podružnic je prispeval fotograf Vojko Ivančič.

S postavljenih panojev je mogoče spoznati tudi pomembne Šmarječane: Jožeta Karlovška, raziskovalca in strokovnjaka za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalca ljudske umetnosti, gradbenika in slikarja, po katerem so lani poimenovali tudi trg sredi Šmarjete; duhovnika in pisatelja Janeza Zalokarja, rojenega na Vinici pri Šmarjeti; ter duhovnika in nabožnega pisatelja Janeza Volčiča, ki je v Šmarjeti deloval in je tu tudi pokopan.

Kot pove šmarješki župnik, na četrtem podestu pripravljajo še mini muzej z raznimi zanimivimi cerkvenimi predmeti, ki so se ali pa se še vedno uporabljajo v cerkvi in pri bogoslužju. Na petem podestu je na ogled stara stolpna ura in raglja, ki se je uporabljala namesto zvonov v velikonočnem tridnevju.

Dostop do zvonika je sedaj, v zimskem času, mogoč vsak dan med 12. uro in 16. uro, in sicer po ceni štirih evrov. Vstopnice je mogoče dobiti v bližnji vinski fontani Izvir cvička, ki jo upravlja Zavod za turizem, šport in kulturo Šmarješke Toplice, ali po telefonskem dogovoru (031 342 343).

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista 6. januarja 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava