Čudovita, predstava, KCJT Novo mesto

26.1.2022 | 19:30

Jure Karas

Slovensko stalno gledališče, Trst, v sodelovanju s SiTi Teatrom BTC

Foto: Agnese Divo

Predstava traja 1 uro in 15 minut ter nima odmora.

GLASBENA KOMEDIJA O NEUSPEHU, KI BI BIL TRAGIČEN, ČE NE BI BIL SMEŠEN.

Čudovita je novo gledališko besedilo Jureta Karasa. Glasbena komedija zabava s komičnimi situacijami ter veliko glasbe in petjem v živo, ponuja pa tudi izhodišče za razmišljanje o odnosu sodobnega človeka do svoje uspešnosti ali neuspešnosti oz. uspešnosti ali neuspešnosti drugih.

Sredi vsesplošnega iskanja prepoznavnega statusa v službi in življenju, v času, ko je edina mantra uspeh na vseh področjih, je Vita, protagonistka predstave, nenavadna ženska. Živi sama. No, ne čisto sama. Živi s hišnim ljubljenčkom pa še družina jo obiskuje. Ima tudi prijatelja, ki jo obišče vsak dan. Torej, Vita ni čisto sama, a lahko bi bila. Še posebej, ker se včasih zdi, da je vsa skrb njene okolice v resnici samo preoblečena zavist in da njeno sestro, brata, svakinjo in fanta, ki rad pomaga, bolj kot Vito skrbijo njihova lastna življenja, katerih žalostni odsev vidijo v njenem mirnem, samotnem bivanju.

O Viti in vsebini predstave je avtor napisal: »Vita je srečna. Srečna je – kljub prigovarjanju njene »ta uspešne« sestre, da ne bi smela biti zadovoljna s takšnim življenjem. Kljub očitkom njunega brata, da to sploh ni življenje. Kljub temu da je njen vsakdan sumljivo podoben prizorom iz pocukranih holivudskih mjuziklov, da se še nič hudega sluteči gledalec v dvorani na trenutke vpraša: je življenje v resnici takšno, ali gre le za res ... res dober trik?«