To so stvari, ki ne sodijo v mikrovalovko

24.1.2022 | 13:45

Morda se sliši nenavadno, a prazne mikrovalovne pečice ne smemo prižigati. (Dreamstime)

Morda se sliši nenavadno, a prazne mikrovalovne pečice ne smemo prižigati. (Dreamstime)

Mikrovalovna pečica je dobrodošel gospodinjski pripomoček, s katerim hitro pogrejemo malico ali pripravimo pokovko za kinovečer. A vendar vsega ne smemo pogrevati ali kuhati v mikrovalovni pečici.

Mikrovalovne pečice učinkovito segrevajo živila in jim pri tem ne škodujejo nič bolj, kot če bi jih segrevali na kakšen drug, bolj klasičen način. Vendar imajo tudi mikrovalovi omejitve, zato je priporočljivo vedeti, kaj ne spada v mikrovalovno pečico.

1. Kuhanje jajc

Kuhanje surovih jajc v mikrovalovni pečici ni najboljša ideja. Med kuhanjem se v jajcu naredijo žepi vrele pare pod tlakom, ki je zelo nevarna. Če jajce v pečici raznese, bo vse notranje površine prekrila zelo lepljiva in smrdeča vroča zmes, katere čiščenje ne bo prav nič preprosto. Še bolj nevarno pa je, če jajce raznese pozneje, ko ga poskusimo pojesti. Pri tem si lahko močno opečemo roke ali usta.

Nasvet: Najbolj varno bomo jajca skuhali na stari, a preizkušeni način – v vreli vodi na kuhalni plošči.

2. Svež čili

Svež čili toplotno obdelamo v klasični pečici, na žaru, v ponvi ali pa  uporabimo surovega, odvisno od vrste jedi, ki ji ga želimo dodati. (Dreamstime)

Svež čili toplotno obdelamo v klasični pečici, na žaru, v ponvi ali pa uporabimo surovega, odvisno od vrste jedi, ki ji ga želimo dodati. (Dreamstime)

Segrevanje svežih čilijev sicer ne vodi do nevarne eksplozije, a prav tako ni prijetna izkušnja, saj se pri tem sprošča večja količina kapsaicina, kemične spojine, zaradi katere je čili pekoč, in ko bomo pečico odprli, se bo koncentrirana para razširila po prostoru ter nas neprijetno presenetila.

Nasvet: Če se svežega dotikamo z golimi rokami, si moramo temeljito umiti kapsaicin z rok, sicer ga lahko po pomoti zanesemo v usta ali celo oči.

3. Listnata zelenjava

Listnata zelenjava vsebuje le malo vode in ta pod vplivom mikrovalov zelo hitro izpari. (Dreamstime)

Listnata zelenjava vsebuje le malo vode in ta pod vplivom mikrovalov zelo hitro izpari. (Dreamstime)

Kuhanje sveže blitve ali špinače v mikrovalovni pečici bi trajalo le nekaj trenutkov in bi pospešilo pripravo kosila, a to vseeno odsvetujemo. Posušeni listi začnejo ogleneti, povzročajo iskrenje in se na koncu vžgejo. Z malo sreče bomo le zasmradili kuhinjo, lahko pa tudi nepopravljivo poškodujemo mikrovalovno pečico ali povzročimo požar.

Nasvet: Listnato zelenjavo dušimo v loncu, v pari ali vreli vodi, lahko jo tudi popečemo v ponvi na kuhalni plošči. Če jo na vsak način želimo pripraviti v mikrovalovni pečici, moramo zelenjavo zapreti v varno posodo s pokrovom, dodati malo vode in jo dušiti v pari.

4. Riž

V skuhan riž se rada naseli bakterija Bacillus cereus, ki je odporna proti vročini in je med pogrevanjem ne uničimo. (Dreamstime)

V skuhan riž se rada naseli bakterija Bacillus cereus, ki je odporna proti vročini in je med pogrevanjem ne uničimo. (Dreamstime)

Pogrevanje riža pomeni drugačno tveganje. Ob zaužitju lahko povzroči lažjo zastrupitev z znaki bruhanja ali driske. Kuhanega riža zato ni priporočljivo shranjevati v hladilniku in pozneje pogrevati.

Nasvet: Riž vedno postrežemo sveže skuhan. Če ne gre drugače, ostanke v roku ene ure ohladimo v hladilniku in porabimo v naslednjih 24 urah.

5. Paradižnikove omake

Ker so zelo goste, se tudi v njih med segrevanjem začnejo tvoriti mehurji vrele pare. Pogosto že med segrevanjem brizgajo po notranjosti pečice, lahko pa izbruhnejo tudi na krožniku in povzročijo opekline ali vsaj zoprne madeže.

Nasvet: Take omake segrevamo v ponvi z dodatkom malo vode, če so se v hladilniku zgostile. Lahko jih sicer pogrejemo tudi v mikrovalovni pečici, a nastavimo manjšo moč mikrovalov in daljši čas segrevanja, vmes večkrat pomešamo. Segrevamo jih v namenski posodi s pokrovom, ki ščiti notranjost pečice.

6. Voda

Čista voda ne vsebuje ničesar, kar bi razpršilo snop mikrovalov, zato se lahko lokalno segreje prek točke vretja, pri tem pa ne kaže običajnih znakov vrele tekočine. Če v tako vodo vržemo čajno vrečko ali žličko sladkorja, lahko sprožimo nepredvidljivo reakcijo in nas lahko opeče.

Nasvet: Vodo segrevamo v čajniku ali električnem grelniku, ki je tudi hitrejši.

7. Papirnate vrečke

Navadne papirnate vrečke ne spadajo v mikrovalovno pečico. Med segrevanjem lahko oddajajo strupene hlape, lahko se celo vžgejo. Izjema so namenske vrečke za uporabo v mikrovalovni pečici, v katerih je na primer pokovka; vendar morajo biti posebej označene.

8. Penjeni polistiren (stiropor)

Izolacijska embalaža, v kateri nam prinesejo že pripravljeno hrano, ni namenjena za uporabo v mikrovalovni pečici. Pri segrevanju se začne topiti in preoblikovati ter uniči živilo. Obstajajo izjeme, ki so posebej označene.

Nasvet: Hrano pred segrevanjem raje preložite v porcelanasto, stekleno ali drugo varno posodo.

9. Grelne blazinice z ovsom

Grelne blazinice, napolnjene z ovsom, so predvidene za uporabo v mikrovalovni pečici, vendar moramo res natančno upoštevati navodila.

Nasvet: Pred uporabo očistimo notranjost pečice, sicer mastni madeži postanejo lokalne vroče točke, predolgo segrevanje pa lahko vžge vsebino blazinice.

10. Nič

Morda se sliši nenavadno, a prazne mikrovalovne pečice ne smemo prižigati. Mikrovalovi se bodo odbijali po notranjosti in tudi nazaj v izvor – magnetron. Ta se segreje in na koncu pokvari, v najbolj nesrečnem primeru celo povzroči požar.

Nasvet: Če živilo predčasno vzamemo iz pečice, vedno izbrišimo preostali čas programa, da se pečica ne bi samodejno vklopila.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava