DL: LokalPatriot - Celo z vrha so jih opazili

24.1.2022 | 10:15

Gašper Beg

Gašper Beg

Visoko državno priznanje novomeškemu mladinskemu zavodu LokalPatriot – Trenutno vsa dejavnost zgoščena okoli Galerije Simulaker – Urejajo klubske prostore v nekdanjem Atlantisu in Kapucinki pod Novim trgom – Želja po vrnitvi Jazzintyja in Fotopuba

Prejšnjo sredo so v okviru rednega letnega nacionalnega posveta mladinskega sektorja, ki ga pripravlja Urad za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, podelili državna priznanja za delovanje v mladinskem sektorju. Nagrado za prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja je tokrat prejel novomeški zavod LokalPatriot, ki ga je leta 1998 ustanovilo Društvo novomeških študentov.

»LokalPatriot je zavod, ki si strateško prizadeva za zagotavljanje kakovostne ter obenem raznovrstne ponudbe mladinskih, kulturnih in drugih družbenih vsebin prebivalcem Novega mesta in širše dolenjske regije že več kot 20 let. Poleg osrednjih klubske in galerijske dejavnosti so postali prepoznavni predvsem po festivalih in delavnicah, ki so jih organizirali v minulih letih. Na odru kluba LokalPatriot je nastopala večina najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, njegova programska ekipa vsa leta delovanja kluba poseben poudarek namenja avtorskim glasbenim projektom ter obetavnim mlajšim glasbenikom in glasbenim skupinam, v Galeriji Simulaker pa so razstavljali vsi vidnejši vizualni umetniki zadnjih desetletij s poudarkom na predstavnikih mlajše generacije,« so med drugim zapisali v obrazložitvi nagrade v strokovni komisiji pod vodstvom Janeza Škulja, nagrado pa je lokalpatriotovcem podelila ministrica Simona Kustec.

Direktor zavoda LokalPartiot Gašper Beg je ob nagradi sicer zadovoljen, vendar obenem tudi zaskrbljen, saj je delovanje zavoda iz različnih razlogov v primerjavi s preteklostjo precej okrnjeno. »Naše delovanje je v zadnjem letu in pol bolj kot ne omejeno na galerijsko dejavnost oziroma natančneje na dejavnosti, ki jih izvajamo v Galeriji Simulaker, kjer smo letos odprli devet razstav, osem v okviru lastnega galerijskega programa in eno v okviru platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS. Poleg tega nam je uspelo zagnati tudi galerijsko-glasbeni program Galerija zvoka z multimedijskim koncertom glasbenika in fotografa Lada Jakše in bobnarskim koncertom Jake Bergerja, ki sta v posnetkih na voljo za ogled tudi na spletu, v okviru karavane glasbenih posvetov Regional – special pa smo pred kratkim pripravili okrogli mizi o duševnem zdravju glasbenikov v času epidemije in o festivalski dejavnosti na našem območju.«

Galerija Simulaker je sicer prijeten koncertni ambient, ki pa kljub vsemu ne more nadomestiti resnega klubskega prostora, kakršnega je LokalPatriot imel od odprtja leta 2000 do leta 2008 v nekdanji jedilnici v kleti zdaj že podrte stavbe, tako imenovane nove občine, na Novem trgu in potem še deset let do septembra 2018 v prostorih nekdanje picerije pod Kavarno na Glavnem trgu. Po daljšem iskanju primernih klubskih prostorov je LokalPatriot lani novembra od občine na razpisu dobil v upravljanje prostore nekdanjega diska Atlantis na Rozmanovi cesti v kletnih prostorih stavbe poslovnega centra Novi trg, Društvo novomeških študentov pa je kupilo prostore nekdanje Kapucinke v isti stavbi, kjer LokalPatriot ta čas zaključuje urejanje gostinskega lokala.

»Odprtje nekdanje Kapucinke načrtujemo v roku meseca ali dveh, druga zgodba pa je s klubskim koncertnim prostorom v nekdanjem Atlantisu, ki ga sicer zelo pogrešamo, a v času omejitev, kakršnim smo priča, koncerti tam nimajo smisla. Od občine smo v upravljanje dobili prostore z urejenimi inštalacijami in toaletnimi prostori, sami pa zdaj urejamo oder, ozvočenje, odrsko osvetlitev in šank. Kdaj bo klub zares začel obratovati in kdaj bomo začeli s koncertno dejavnostjo, pa je odvisno predvsem od epidemioloških razmer in vladnih ukrepov,« v svojih napovedih ni najbolj optimističen Gašper Beg.

Med nekoliko bolj dolgoročnimi načrti je tudi vrnitev glasbenih delavnic in džezovskega festivala Jazzinty ter festivala dokumentarne fotografije Fotopub nazaj pod okrilje zavoda LokalPatriot. Oba festivala so namreč pred leti, ko je LokalPatriot izpadel iz sistema javnega sofinanciranja prek razpisa Ministrstva za kulturo, dali v najem.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 16. decembra 2021

I. Vidmar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.1.2022+2     + (3)     – (1)     Oceni miha 

zeh zeh zeh.... Dejte bodite resni.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava