DL: Novo vodstvo ZD Črnomelj - spremembe in izzivi

20.1.2022 | 14:45

Andrej Matkovič, direktor ZD Črnomelj (foto: Barbara Zajc)

Andrej Matkovič, direktor ZD Črnomelj (foto: Barbara Zajc)

ZD Črnomelj (foto: S. G.)

ZD Črnomelj (foto: S. G.)

Od septembra ima Zdravstveni dom Črnomelj novega direktorja – Andrej Matkovič je zamenjal Evo Čemas – Pediatrinja že dalj časa dlje časa bolniško odsotna – Največji (kadrovski) izziv predstavljajo družinska medicina, pediatrija in urgenca

»Področje financiranja mi je znano že od prej, delo v javnem zavodu pa je vsekakor drugačno. Spremembe, ki bi bile dobrodošle, se odvijajo počasneje, kot bi si želel,« pravi 54-letni ekonomist Andrej Matkovič, ki je 6. septembra prevzel vodenje Zdravstvenega doma Črnomelj, pred tem pa je bil zadnjih nekaj let direktor novomeške poslovne enote Vzajemne.

Matkovič je na direktorskem mestu zamenjal Evo Čemas, ki se po izteku drugega mandata na razpis ni več prijavila. Kot pravi, je ponosen na ekipo sodelavcev, ki se v teh koronačasih resnično trudi opravljati svoje delo po najboljših močeh, čeprav je preventiva, vsaj kar zadeva Center za krepitev zdravja, okrnjena.

CEPLJENJA DA, SISTEMATIKA MALO ZAMUJA

To sicer ne velja za pediatrijo, čeprav je pediatrinja Alenka Schweiger Pavlakovič že več mesecev bolniško odsotna. »Med njeno odsotnostjo je vso preventivo prevzela dr. Marija Plut, tako da so programi realizirani stoodstotno. Glede na poslabšanje epidemiološke slike je ministrstvo za zdravje izdalo obvestilo, da se lahko del sistematike prestavi, tako da bomo petletnike pregledali ob vstopu v šolo in takrat opravili še preiskave, ki jih je treba opraviti ob 5. letu. Nekaj zamud imamo pri sistematiki triletnikov, cepljenja pa izvajamo po programu.« Kot dodaja direktor, pri kurativni oskrbi otrok pomagata specializantki pediatrije, ki se vključujeta v delo nekaj dni mesečno. »Če se dr. Schweiger ne bi vrnila z bolniške, bomo zaprosili specializantki še za nadaljnjo pomoč in po potrebi še zdravnice iz drugih zavodov za opravljanje sistematike, da ne bo zaostankov,« pravi Matkovič.

TESTI PREHLAJENIH OTROK SO NEIZBEŽNI

Na vprašanje, kaj bi dejal staršem prehlajenih otrok, ki morajo biti, čeprav drugih simptomov dejansko nimajo, testirani na covid-19, Matkovič pravi: »Žal je v teh časih to potrebno. Vidimo, da virus še kar vztraja in glede na pravila in odloke se jih moramo držati. Vsi si želimo, da bi bilo tega čim prej konec. Tu nas morajo razumeti starši in vsi naši pacienti, ni druge možnosti.«

ODHAJA SPECIALIST DRUŽINSKE MEDICINE

Največji kadrovski izziv direktorju predstavljata družinska medicina, pediatrija in urgenca. Specialist družinske medicine Benjamin Kovačič s 7. januarjem 2022 zapušča ZD Črnomelj in na lastno željo odhaja drugam. Dva meseca bodo njegovo odsotnost nadomeščali z obstoječim kadrom, marca pa pride specializantka, ki bo pokrivala ambulanto. »Res so težave predvsem z zdravniki splošne, družinske medicine, pediatrije, urgence, medicine dela, ortodontije in fizioterapije. Stalno objavljamo razpise, zdravnike iščemo doma in v tujini, predvsem iz republik nekdanje Jugoslavije,« pojasnjuje Matkovič.

SMELI NAČRTI

Kot vsako leto do zdaj bo tudi v letu 2022 prioritetna naloga izpolnjevanje v pogodbi dogovorjenih načrtov z ZZZS-jem. Načrtujejo tudi gradnjo severnega prizidka; urgenca in laboratorij naj bi se selila v novi del. V teku sta izdelava načrtov in priprava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, v prihodnjem letu sledi prijava na razpis Ministrstva za zdravje za obdobje investicij od 2021 do 2031. »Nenehno posodabljamo opremo in aparature. V prihodnjem letu načrtujemo nakup novega urinskega analizatorja, nov zobni stroj, kombi za sanitetne prevoze. Ob tem pa ne smemo pozabiti niti na redno vzdrževanje naših stavb v Črnomlju, Semiču in na Vinici,« dodaja Matkovič, ki ga lahko srečamo tudi v vlogi predsednika Godbe Črnomelj.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 16. decembra 2021

Sabina Gosenca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava