DL: Deset jedi po belokranjsko - Stari recepti in ščepec novosti

20.1.2022 | 12:30

Belokranjska pogača je verjetno ena najbolj široko poznanih dobrot tradicionalne belokranjske kuhinje.

Belokranjska pogača je verjetno ena najbolj široko poznanih dobrot tradicionalne belokranjske kuhinje.

Končan jesenski del projekta Okusi Bele krajine – V pokušnji v izbranih belokranjskih gostiščih in restavracijah deset značilnih belokranjskih jedi od pogače do fulanja in žitne klobase – Včasih zaigrajo tudi tamburice

V Beli krajini pravkar končujejo jesenski del projekta Okusi Bele krajine. Tako je vsaj za zdaj konec skrbi organizatorjev, kako ob znanih zajezitvenih ukrepih izpeljati načrtovani niz dogodkov, s katerim želijo prepoznavno bogatiti turistično ponudbo na tem območju.

»Okusi Bele krajine so produkt belokranjskega kulinaričnega turizma, ki izpostavlja najbolj izrazito in edinstveno belokranjsko kulinariko, ki temelji na lokalno pridelanih in sezonsko svežih sestavinah. V sklopu Okusov Bele krajine dajemo na 'sončni strani krožnika' v pokušnjo deset značilnih belokranjskih jedi v izbranih belokranjskih gostiščih in restavracijah,« so v popotnico projektu zapisali črnomaljski RIC Bela krajina kot njegov vodilni partner ter partnerja Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika in Kulturni center Semič.

Vzpostavljajo kolektivno blagovno znamko destinacija Bela krajina.

Z Okusi Bele krajine želijo prispevati k temu, da bi to območje zaživelo kot enoten turistični prostor, destinacija Bela krajina. Projekt so si v okviru destinacije Bela krajina zamislili tako, da vključeni gostinci sodelujejo na različnih dogodkih, med njimi na treh tradicionalnih: Vinska vigred, Jurjevanje in Semiška ohcet, ter na različnih odprtjih, srečanjih in podobnih dogodkih. Skladno z zamislijo med drugim organizirajo vikende okusov, se pravi dogodke, kjer se vsak od gostincev ob »svojem« koncu tedna predstavi s trihodnim menijem.

Vmes je posegla korona. Tako je bila letos Vinska vigred le za povabljene goste. Jurjevanje in Semiško ohcet so izpeljali, a tokrat žal brez zgodbe, ki jo pišejo z Okusi Bele krajine. Letošnje leto so tako organizirali dva dogodka in pravkar končujejo, kot že rečeno, jesenski sklop Okusov.

»V hotelu Bela krajina v Metliki pa smo letos prvič ob zvokih tamburic organizirali skupen dogodek Od tradicije do kulinaričnega doživetja. Predstavili so se štirje belokranjski gostinci: Gostišče Kapušin, Gostišče Veselič, Hotel Bela krajina in Gostilna Müller, ki sodelujejo v projektu Okusi Bele krajine. Tako smo tradicionalne recepte značilnih belokranjskih jedi in živil predstavili v sodobni obliki, kar so pospremila izbrana belokranjska vina ob zvokih tamburic,« pravi vodja projekta Okusi Bele krajine Tanja Prešeren Banovec iz Kulturnega centra Semič – TIC Semič.

Doživetje je ob izbrani hrani še lepše.

Okusi Bele krajine

V središču zanimanja je vprašanje, s čim je belokranjska kuhinja posebna. »Na drugo stran Gorjancev in preko lepotice reke Kolpe se širi glas o desetih tipičnih jedeh. Med njimi so belokranjska pogača, povitica, cvrtje, nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, bravina s sladkim zeljem in žitna klobasa. Posebna in zagotovo tudi prepoznavna sta odojek in jagenjček na ražnju. Posebno mesto imajo tudi siri: kravji, ovčji in kozji,« sporočajo iz destinacije Bela krajina.

Projekt so začeli leta 2015 in takrat so medse povabili Tomaža Vozlja, predsednika društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. »Skupaj z njim smo izbrali deset tipičnih jedi, ki jih naši ponudniki v Okusih Bele krajine nadgrajujejo v sodobnejše različice. V projektu sta v začetku poleg že naštetih sedanjih štirih sodelovala tudi Restavracija Štajdohar in Gostilna Pezdirc. Sicer pa je v to zgodbo vključenih še veliko pridelovalcev od medarjev in vinarjev do kmetov,« pravi Tanja Prešeren Banovec o projektu, ki je že pokazal, da vse več ljudi želi vrhunsko pripravljene jedi iz lokalno pridelanih sestavin in da v tej želji skušajo poiskati tisto v naši kuhinji, kar je Sloveniji prineslo laskavi naziv – Evropska gastronomska regija 2021.

Belo krajino nekateri obiskovalci poznajo že zelo dobro in se z veseljem vračajo sem. Drugi jo še spoznavajo, opažajo izvajalci Okusov Bele krajine, ki se zavedajo, da je zanimanje drugih za Belo krajine veliko odvisno od tega, koliko bodo domačini znali možne obiskovalce pritegniti s privlačnim dogajanjem. Današnji obiskovalec prihaja po doživetja, in če so ta posrečeno prepletena z značilno kuhinjo, je to skoraj kot pika pika na i za uspešen turizem, menijo udeleženci projekta.

Prihodnost

»Naša želja je, da kot destinacija Bela krajina postanemo prepoznavni tudi v gastronomiji. Veliko smo že postorili, a možnosti za nadgraditev je še veliko. Zagotovo pa si želimo povezati ponudnike skozi enotno komunikacijsko strategijo z vzpostavitvijo sistema podeljevanja pravice do uporabe certifikata kolektivne blagovne znamke destinacije Bela krajina in s tem nadgraditev tudi Okusov Bele krajine,« pravi Tanja Prešeren Banovec. V duhu krepitve take prepoznavnosti projektni izvajalci že zdaj napovedujejo skupni dogodek štirih gostincev v mesecu maju 2022 v Gostilni Müller, kjer naj bi ob premišljeno obloženih mizah znova igrale tamburice.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 9. decembra 2021

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava