Repa velikanka, ruska ljudska pravljica, KCJT Novo mesto

20.1.2022 | 17:00

Režiser: Iuna Ornik

Izvajalci: Iuna Ornik in Joži Šalej

Producent: Gledališče Lalanit in Društvo lutkovnih ustvarjalcev

Fotografija: arhiv izvajalcev

Predstava traja 40 minut.

Foto: arhiv izvajalcev

ZNANA LJUDSKA PRAVLJICA O REPI VELIKANKI V IZVIRNI DRAMSKO-LUTKOVI PREDSTAVI, KI SPOROČA, DA SMO SKUPAJ MOČNEJŠI.

V dramsko-lutkovni predstavi, ki se poigrava s tradicijo commedie dell’arte in filma noir, nam igralka, klovnesa, smelo pripoveduje znano ljudsko pravljico o repi velikanki. Pravljica o repi velikanki je pravzaprav pravljica o nastanku sveta. Kdo je izpulil repo velikanko, ki je planet?

Miška je prijela za kokoške, kokoške so prijele goske, goske so prijele ovčki, ovčki sta prijeli kravico, kravica je prijela babico, babica je prijela dedka, dedek je prijel repo; vlekli so in vlekli, pulili in pulili – VELIKI POK. Potem so vsi padli po tleh, valjali so se in se smejali, smejali …

Predstava je bila ustvarjena pod umetniškim vodstvom Barbare Hieng Samobor v Lutkovnem gledališču Ljubljana v sezoni 2000/01. Leta 2016 je avtorica Iuna Ornik predstavo obudila in leta 2019 prenovila za odrsko uprizarjanje.

Predstava znano ljudsko motiviko stare ruske pravljice uprizori z domiselnim pripovedovalskim postopkom v prepletu igre, animacije vsakdanjih predmetov in žive spremljave pianista. Specifični estetiki z nekoliko arhaično podobo daje ritem burleskni pridih klovnese in glasbe, predvsem pa jo razživi ustvarjalna moč animacije z izvirno rabo materialov. Preprosta, a domišljena uprizoritvena zasnova je v podrobno dodelani izpeljavi uravnana na toplo humorno noto in stvaren pristop do vsebine, ki z minimalnimi sredstvi živo izriše človeške in živalske like ter kmečko življenje, kjer v skupni celoti šteje vsak, še tako majhen delec.