DL: Društvo kmetic Brežice - Ajdova moka je tudi za diplomata

18.1.2022 | 11:50

Predstavnice Društva kmetic Brežice, med njimi v sredini (z listino)  predsednica Zdravka Kampijut, na letošnji slavnostni seji brežiškega  občinskega sveta, na kateri so društvu podeli priznanje. (foto: Branko  Brečko)

Predstavnice Društva kmetic Brežice, med njimi v sredini (z listino) predsednica Zdravka Kampijut, na letošnji slavnostni seji brežiškega občinskega sveta, na kateri so društvu podeli priznanje. (foto: Branko Brečko)

Društvo kmetic Brežice prejelo brežiško občinsko priznanje – Razstava bizeljskega ajdovega kolača prvič v Brežicah – S spletno razstavo so se izognili prekinitvi – Članice svoja obzorja širijo v domačih krajih in v tujini – Ajdov kolač, pletenica, pleteno srce in mlinčevka

Kljub zatišju, ki je posledica zdravstvenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, Društvo kmetic Brežice ostaja med tistimi, ki so uspeli ohraniti vsaj nekaj svojih dejavnosti. Da je društvo vsa leta do zdaj v običajnih razmerah delalo veliko in zavzeto, potrjuje tudi letošnje priznanje Občine Brežice.

»Priznanje so nam podelili za dolgoletno uspešno delo in prispevek k prepoznavnosti občine, so zapisali v obrazložitvi,« nam pove predsednica Društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut.

Ena izmed dejavnosti, ki prispeva k prepoznavnosti brežiške občine, je razstava bizeljskega ajdovega kolača. Letošnja je bila drugačna od večine dozdajšnjih. Društvo jo je prvič pripravilo na novi lokaciji, in sicer v Posavskem muzeju Brežice. Zanjo so izbrali čas tik pred slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri je občina podelila priznanja. Z razstavo je društvo počastilo prejem priznanja ter hkrati simbolično zaznamovalo tudi svojo petinštiridesetletnico in petnajstletnico razstav bizeljskega ajdovega kolača. Razstava je bila spet v živo in v njenem okviru so pripravili tudi strokovno ocenjevanje. Po besedah predsednice so članice društva prinesle trinajst ajdovih kolačev. Kolače je ocenila strokovna komisija, ki so jo sestavljali živilska tehnologinja Kristina Ogorevc Račič, kuhar Damjan Golob ter kustosinja in etnologinja iz Posavskega muzeja Brežice Stanka Glogovič. Ocenjevanje je povezovala Milena Vranetič, ena izmed začetnic razstave bizeljskega ajdovega kolača.

Tudi marsikateri dogodek v Posavskem muzeju Brežice, od koder je  posnetek, pripravijo v sodelovanju s kmeticami iz brežiške občine,  včlanjenimi v društvo kmetic. (foto: arhiv društva)

Tudi marsikateri dogodek v Posavskem muzeju Brežice, od koder je posnetek, pripravijo v sodelovanju s kmeticami iz brežiške občine, včlanjenimi v društvo kmetic. (foto: arhiv društva)

Kolač članice društva Ide Urbanč je prejel zlato priznanje. Deset kolačev je dobilo srebrno, dvema so podelili bronasti priznanji. Dobitnike so razglasili, priznanja pa jim bodo izročili, ko bodo to dopuščale epidemične razmere.

»Nekaj vtisov z ocenjevanja je navdušen nad ajdovimi kolači v besedi strnil Damjan Golob. Ta meni, da so kolači vsako leto boljši. Ni preprosto pripraviti in speči dobrega kolača; njegova peka zahteva dobro pripravo, nekaj veščin, predvsem pa kakovostne sestavine, pravi Golob. Enotno mnenje komisije pa je bilo, da so vsi letošnji ajdovi kolači vrhunski, zato so razlike v ocenah zelo majhne,« pravi predsednica društva.

Kolač so udeleženci slavnostne seje lahko tudi pokusili in se tako sami prepričali, da Društvo kmetic Brežice vztraja z vsaj nekaterimi dejavnostmi kljub nevsakdanjim razmeram in kljub omejitvam.

Kolač lani na spletu

Vsaj glede bizeljskega ajdovega kolača se je društvo lani sicer znašlo na prelomnici: ali pripraviti v letu 2020 štirinajsto razstavo ali pa prekiniti to lepo kolačevo tradicijo. Vodstvo in članice društva so odgovorili tako, da so pripravili spletno razstavo ajdovega kolača, ki ji je, kot rečeno, sledila letošnja, petnajsta, v živo. Razstave pred letošnjo je društvo organiziralo na turistični kmetiji Balon – Bela gorca na Bizeljskem.

Medtem ko je bizeljski ajdov kolač značilen za Društvo kmetic Brežice, golaž ni »specialiteta« društva. To pa ni bila ovira, da ne bi sodelovalo pred časom na letošnjem brežiškem Županovem golažu. Ekipa društva se je dogodka sicer tekmovalnega značaja udeležila predvsem v želji po sodelovanju. V teh dneh med članicami še dozoreva odločitev, ali bodo sodelovale na brežiškem božično-novoletnem sejmu.

Društvo kmetic Brežice se trudi v vseh letnih časih (foto: arhiv društva)

Društvo kmetic Brežice se trudi v vseh letnih časih (foto: arhiv društva)

Mednarodni nastop

»Svoja obzorja širimo na različnih področjih, na katerih se izobražujemo, izpopolnjujemo in usposabljamo. To so: tradicionalna in sodobna kuhinja, ročna dela in novodobna znanja, kot sta računalniško opismenjevanje in fotografija. Udeležujemo se zdravstvenih predavanj in rekreacije v smislu zdrav duh v zdravem telesu ter organiziramo ekskurzije z ogledi uspešnih kmetij. Aktivno sodelujemo v domačem okolju in drugod ob kulturnih dogodkih, razstavah, sejmih, tržnicah, različnih tekmovanjih in v televizijskih oddajah,« našteva predsednica.

Dokazov širjenja in širokih obzorij je tako več; med njimi je tudi ta, da je društvo na povabilo brežiške občine pripravilo za protokolarni namen bizeljski ajdov kolač ob obisku ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona v Brežicah junija 2007. Članice so diplomatu tudi podarile ajdovo moko z željo, da poskusi tudi sam pripraviti ajdov kolač. Prav tako v mednarodni nastop društva spada predstavitev bizeljskega ajdovega kolača v okviru slovenskega promocijskega nastopa v Strasbourgu ob 26. kongresu lokalnih in regionalnih oblasti marca 2014.

Kuharske mojstrovine

Društvo, ki v petnajstih aktivih po brežiški občini povezuje okoli 200 članic, si prizadeva ohraniti znanje o tradicionalnih kuharskih posebnostih, med katere na brežiškem območju ob zelo znanem bizeljskem ajdovem kolaču med drugim štejejo tudi svatovsko pogačo pletenico, več kot sto let star obredni kruh pleteno srce ter jed z mlinci in nadevom, imenovano mlinčevka ali kuhan kolač, ki jo pripravljajo predvsem v Globokem in okolici.

»Tako ohranjamo tradicijo in želimo, da naše bogato kulturno izročilo ne gre v pozabo. Želimo, da se vključijo nove, mlade članice in tudi člani, zakaj pa ne ti, saj tudi moški že sodelujejo na razstavah bizeljskega ajdovega kolača,« pravi predsednica Zdravka Kampijut.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 2. decembra 2021

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava