DL: Kdaj bo mrliška vežica v Velikem Cerovcu?

17.1.2022 | 14:10

Slika je simbolna, iz arhiva DL.

Slika je simbolna, iz arhiva DL.

Bralka iz Podgorja se sprašuje, kam gre denar, ki ga plačujejo za najemnine grobov na pokopališču v Velikem Cerovcu. Kot je povedala, so krajevno skupnost že prosili, naj bi napeljali vodo in uredili mrliško vežico. Stara mrliška vežica je potrebna obnove ali pa naj bi gradili novo. Sedaj vozijo pokojnike v mrliško vežico v Dolž, potem pa od tam spet v Cerovec na pokopališče. »Povsod se nekaj dogaja in ureja, v Podgorju pa nič,« je dejala.

Kot nam je povedal predsednik KS Podgrad Marjan Erpe, je na vprašanje o isti zadevi odgovoril že maja letos našemu novinarju Martinu Luzarju, pojasnilo pa so tedaj podali tudi na Mestni občini Novo mesto. Kot je povedal, je pokopališče v Velikem Cerovcu lepo urejeno, uredili pa so ga s samoprispevki krajanov, ki jih nje v njihovi KS 950. »Ljudem je težko dati tudi 25 evrov na leto, kolikor je sicer najnujnejše, kolikor potrebujemo, da odpeljejo smeti in da se občasno kaj uredi. Grobna polja na pokopališču zato odpovedujejo. Tudi zato, ker imajo pravico do grobnega polja starejši ljudje, ki pokojnikov ne morejo več obiskovati. Trenutno jih je 42 ali 43, ki imajo grobno pravico, pa še med temi vsi ne plačujejo najemnine oziroma jim moramo pošiljati opomine,« pravi. Kot je povedal, je bilo na pokopališču v Velikem Cerovcu v desetih letih v povprečju 0,6 pogreba na leto, kar je izredno malo, kljub temu pa je KS, ki ima sicer za delovanje na leto na voljo 8400 evrov, s temi sredstvi in javljanjem na razpise uspela zbrati dovolj sredstev, da so izdelali projektno dokumentacijo za mrliško vežico. Dobili so tudi gradbeno dovoljenje, ki velja tri leta, in pridobili vsa potrebna soglasja za gradnjo. »Sedaj pa je treba dobiti še 90.000 evrov, da se dokonča, za kar smo v zadnjih treh letih za dokumentacijo zapravili že 12.000 evrov,« pravi o denarju, potrebnem za gradnjo vežice, za katerega pa ne more reči, kdaj ga lahko pričakujejo. »Kar zadeva investicije, župan vztraja, da so pravila igre za celo občino enotna, ne glede, ali je sedi mesta ali na obrobju, in da jih bo treba spoštovati,« je povedal.

Sam je prepričan, da se za toliko pogrebov, kot jih imajo, gradnja mrliške vežice na splača, saj imajo svojci za pokojnika do pogreba na voljo mrliški vežici na Podgradu ali Lakovnici na drugem koncu KS.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 2. decembra 2021 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava