DL: Najbolj ga je bilo strah, ali se ga bo Ron še spomnil

16.1.2022 | 14:30

Luka Vrbančić in njegov Ron znova skupaj ob jezeru (foto: FB Luka Vrbančić)

Luka Vrbančić in njegov Ron znova skupaj ob jezeru (foto: FB Luka Vrbančić)

»Vrnil se je! Da, uspelo je, Ron je nazaj. Skoraj dve leti je trajalo, ampak je nazaj! Hvala inšpektorjem, ki so storili edino pravo stvar. Dobra novica je, da ne kaže agresije do nas. Kot kaže, nas ni pozabil!« S temi besedami je Luka Vrbančić, prostovoljec v brežiškem zavetišču za male živali, 9. novembra sporočil, da se mu je izpolnila njegova največja želja – nemškega ovčarja Rona je inšpekcija trajno odvzela lastnikom in ga vrnila k njemu oz. zavetišču.

Njuna zgodba, ki je po skoraj dveh letih le dobila srečni konec, se je začela leta 2019, ko je takrat petletnega nemškega ovčarja, ki je napadel žensko, inšpekcija označila za nevarnega psa in ga lastniku, ker zanj niso imeli urejenih ustreznih bivanjih razmer, začasno odvzela in namestila v brežiškem zavetišču. Tam je bil slaba dva meseca, v tem času pa je po zaslugi Luke postal povsem drugačen pes, socializiran, zadovoljen, igriv in prav nič agresiven. Njuno veliko prijateljstvo in posebno vez, ki sta ju spletla, je prekinila odločba, da gre Ron nazaj k lastnikom, ki so ga pred tem zanemarjali (bil je privezan na verigo med staro kramo, stroji in avtomobili) in ga med prebivanjem v zavetišču niso nikoli prišli pogledat. Tudi sam je šel preverit, kako so uredili prebivališče, ki pa je bilo daleč od primernega. In Luka se ni želel predati, opozarjal je na razmere, boril se je za Rona, da bi lahko zaživel srečno pasje življenje, a mu ni uspevalo.

Ron je nazaj! (foto: FB Luka Vrbančić)

Ron je nazaj! (foto: FB Luka Vrbančić)

UPAL JE, A PRENEHAL VERJETI

Ves ta čas ni minil dan, da ne bi mislil na Rona. »Priznam, da sem že izgubil vero, da se bo vrnil. Izgubljen boj, ki me bo spremljal vse življenje …« In zdaj je končno dobil nazaj del srca, ki ga nobenemu psu ni uspelo zamenjati, pa čeprav ima doma še štiri njemu tako ljube kosmatince – Šivo, Houdinija, Zaro in Zeusa.

»Oddal sem okoli sto psov in po letu, dveh te kar pozabijo. Malo si jim znan, pozdravijo te, ampak to je to. Ron? Kot da nikoli ni šel … To sem doživel prvič v življenju, prisežem. Moj največji strah, da bi me pozabil, je bil votel. Temu se reče predanost in brezpogojna ljubezen. Vez, ki najverjetneje pride samo enkrat v življenju. In v vsej tej zgodbi je edini junak Ron, saj si nočem niti predstavljati, kaj vse je pretrpel v skoraj dveh letih. Res, da so nama vzeli dve leti skupnega življenja, ampak Ron jih ima še vsaj pet pred seboj. In te bo preživel, kot si vsak pes zasluži,« je dan po tem, ko je Ron prišel nazaj v zavetišče, zapisal na družabnem omrežju Facebook, na katerem je objavil tudi ganljiv video, kako ga pelje na sprehod. »Lahko samo trikrat ugibate, kam greva. Greva na najino klopco ob jezeru, na katero sem se v teh dveh letih le dvakrat usedel, ker nisem mogel tja brez njega,« je pripovedoval in se zahvalil vsem, ki so ga v tem času podpirali, mislili nanj, mu pisali ter pošiljali energijo in pozitivne misli. Zahvalil se je tudi inšpektorjem, da so ukrepali, pa čeprav je minilo kar precej časa. »Zdaj vidite, da si nisem izmišljeval, da nisem lagal, da nisem širil sovražnega govora, ampak sem govoril resnico, ker Ron je blaten, shiran pa tudi malo krvav, vendar ni nič kaj življenjsko nevarnega za zdaj našega 8-letnika. Še nekaj dni sem bom ščipal, ali jo to res. A zgleda, da je, ker se sprehajam z njim in ga snemam.«

Lukovemu 'krdelu' – Zeusu, Zari, Houdiniju in Šivi – se je pridružil še Ron. (foto: FB Luka Vrbančić)

Lukovemu 'krdelu' – Zeusu, Zari, Houdiniju in Šivi – se je pridružil še Ron. (foto: FB Luka Vrbančić)

Njuna zgodba je bila leta 2019 medijsko zelo odmevna in je gotovo pripomogla še k srečnemu koncu, kar ne nazadnje potrjujejo tudi Lukove besede, zapisane na njegovem FB-profilu: »Koliko življenj si samo rešil v našem zavetišču, saj so bili zaradi tebe naši zavetiščarji vidni tisočem in tisočem Slovencev, in ker se bo zaradi tebe začelo premikati na bolje na tisoče drugim Ronom, ker je tvoja zgodba opomin, da je v naši državi treba korenito spremeniti zakon o zaščiti živali. In s prstom kazati na ljudi, ki takšna čudovita bitja pripeljejo do tega, da vas označijo za nevarne. Nisi imel izbire biti drugačen, ne ti, ne vsi drugi 'nevarni' psi. No, zdaj jo imaš.« Seveda bo spet potreben čas, da se počasi privadi novega okolja, novega doma, polnega življenja.

Kako se je njuna zgodba dotaknila ljudi, kako iskreno veseli so zanju, nazorno pokažejo tudi vsi komentarji pod objavami Luke Vrbančića na družabnem omrežju. Tudi njegov poziv, ko je Ron prišel nazaj v zavetišče, da kdor koli, ki bi želel nakazati kakšen evro zanj in kakovostno hrano, ki jo potrebuje, da si opomore, presežek pa je seveda namenjen njihovim 'zavetiščarjem' – drugim kužkom in mucam, je naletel na ljudi odprtih src. Dobro se z dobrim vrača, pravi pregovor.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 2. decembra 2021

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava