DL: Nekdanja osnovna šola - V dveh letih nova podoba in vsebine

15.1.2022 | 11:45

Bivša šola v Mirni Peči (vir: Občina Mirna Peč)

Bivša šola v Mirni Peči (vir: Občina Mirna Peč)

Mirnopeška občina bo nekdanjo osnovno šolo v celoti energetsko sanirala, prostore pa preuredila za nove vsebine – Vanjo se bo preselila občinska uprava – V pripravi stalna razstava o Tonetu Pavčku – Zdajšnja stavba občine in kulturni dom v prodajo

Občina Mirna Peč se bo prihodnje leto lotila urejanja stavbe na naslovu Trg 8 v Mirni Peči. Gre za nekdanjo osnovno šolo, v kateri je zdaj že Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, enota Polonca vrtca Cepetavček in ambulanta splošne medicine. Stavbo bodo v celoti energetsko sanirali, prostore pa preuredili za nove vsebine, in sicer v pritličju za dodatne prostore muzeja, v katerih bodo postavili stalno razstave o pesniku Tonetu Pavčku, in kulturno dvorano, v nadstropju pa za občinsko upravo in krajevno knjižnico, ki je zdaj v občini nimajo.

»Celotna investicija je ocenjena na 4,5 milijonov evrov, zato bo obnova potekala fazno, in sicer v letih 2022–2023 energetska sanacija z ureditvijo dodatnih prostorov muzeja in občinske uprave v skupni vrednosti 2,8 milijona evrov, v nadaljevanju pa glede na finančne zmožnosti še preostale kulturne vsebine v skupni vrednosti 1,7 milijona evrov. Za občino je to velik finančni zalogaj, vendar bo z njim objekt pridobil nove javne vsebine, ki bodo združene na enem mestu in bodo omogočale kvaliteten razvoj kulturne in društvene dejavnosti v kraju,« je pojasnila Nataša Rupnik z občinske uprave in dodala da bodo vložili vse napore, da bi pridobili dodatne vire financiranja. Tako se bodo prijavili na že odprti razpis Ministrstva za infrastrukturo za energetsko sanacijo stavb in na napovedan razpis Ministrstva za kulturo za ureditev kulturne infrastrukture.

Občina ima za ureditev stavbe nekdanje šole že pridobljeno gradbeno dovoljenje, s projektanti družbe Bazaarhitektura pa zaključujejo pripravo projekta za izvedbo (PZI). »V začetku prihodnjega leta bomo predvidoma objavili razpis za izbor izvajalca za preureditve prostorov muzeja in občinske uprave, gradbena dela pa naj bi končali do konca leta. V letu 2023 sledi še razpis za dobavitelja opreme in še preostala zaključna dela,« je predstavila časovnico.

PAVČKOVA RAZSTAVA

»Želja občine in družine Pavček je, da se v letu 2023 ob praznovanju 95-letnice rojstva pesnika v muzeju postavi tudi stalna razstava o Tonetu Pavčku. Tako je občina od svojcev že dobila v trajno last pesnikove osebne predmete in preostalo gradivo. Prav tako intenzivno poteka tudi priprava razstave, v okviru katere vsebinsko zasnovo snuje Dolenjski muzej Novo mesto, koncept prostorske postavitve in grafične podobe razstave pa Trans, Zavod za prostor in vsebino. Radi bi, da bo tudi ta razstava podobno kot o harmonikarju Lojzetu Slaku za obiskovalce zanimiva, polna multimedijskih in didaktičnih vsebin ter primerna tako za starejše kot najmlajše obiskovalce,« pojasnjuje Rupnikova. Vrednost tega projekta z že omenjeno ureditvijo prostorov in opremo ter pripravo in postavitvijo razstave je ocenjena na 800.000 evrov.

OBČINSKA STAVBA IN KULTURNI DOM

Kakšna usoda pa čaka stavbo na naslovu Trg 2, v kateri je občina sedaj? Direktorica občinske uprave Sonja Klemenc Križan je pojasnila, da bo občina svoj del stavbe – gre za prostore občinske uprave, kulturni dom in večnamensko dvorano – s pripadajočimi zemljišči prodajala. »S preostalimi lastniki, gre za Dolenjske lekarne, frizerski salon in podjetje Zarja, bomo v kratkem organizirali sestanek, da jim predstavimo predlog ureditve centra Mirne Peči in idejo o končni ureditvi ter možnosti, da v prodaji nastopimo skupaj,« je dejala in dodala, da si vsekakor želijo, da preostali lastniki s sedanjo ponudbo ostanejo del centra kraja.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 2. decembra 2021

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava