DL: Življenje v Žvirčah - Nekoč sramota, zdaj ponos vasi

13.1.2022 | 10:30

Območje z nogometnim igriščem, brunarico in vaško mlako, ki ga vaščani želijo razvijati naprej. (foto: U. B.)

Območje z nogometnim igriščem, brunarico in vaško mlako, ki ga vaščani želijo razvijati naprej. (foto: U. B.)

Urban Boben, predsednik Društva vaščanov Žvirče

Urban Boben, predsednik Društva vaščanov Žvirče

Vaščani znajo stopiti skupaj – Pred leti obnovili nogometno igrišče, uredili okolico in dostop do vaške mlake, postavili brunarico – Radi bi uredili manjši otroški park in središče vasi z zanimivim vodnjakom – Kupili defibrilator

»Poznam kar nekaj ljudi, ki menijo, da živimo v zakotnemu kraju, kraju, ki leži bogu za hrbtom. A ni tako hudo, saj je kar nekaj zaselkov, kjer še peš težko prideš do hiš, do naše vasi, ki leži na meji med občinami Žužemberk, Kočevjem, Videm - Dobrepolje in Ivančna Gorica, pa že več kot tri leta vodi asfaltna pot. To je bila res velika pridobitev za vaščane Žvirč in vse preostale, tudi kolesarje, ki se vsak dan vozijo po teh cestah,« je malce hudomušno začel pogovor Urban Boben, predsednik Društva vaščanov Žvirče. Razvoj v odročnih, manjših krajih teče počasi in bi še počasneje, če ne bi znali ljudje stopiti skupaj za dobro vseh. Tako je tudi v Žvirčah.

»Že starejši vaščani in sedaj tudi mlade generacije spoznavamo, da smo res za marsikaj prikrajšani in da moramo veliko postoriti sami. Denarja tako ali tako nikjer ni, dokler potekajo fizična dela ni težav, te nastopijo, ko je potrebno nekaj nabaviti in plačati,« je razmišljal. A so se vaščani znova izkazali in v teh časih, ko ni lahko, zbrali denar in preko žužemberške občine, da je bilo malo ceneje, nabavili avtomatski zunanji defibrilator in ga namestili na gasilski dom sredi vasi, ki sicer ne služi več gasilcem, a bo med prebivalci vedno poznam pod tem imenom. Dom so leta 1987 naredili vaščani sami, večino denarja za gradnjo pa je prispeval že pokojni rojak Jože Kastelic.

VAŠKI VODNJAK IN MLAKA

Načrtov, kaj vse bi postorili v vasi, imajo kar nekaj. Tako bi radi uredili njeno središče, kjer stoji star vodnjak, za katerega menijo, da bi bila res škoda, da propade, saj takšnih menda ni več prav veliko. Pri tem računajo tudi na pomoč lokalne skupnosti. Urejajo tudi tako imenovani zadružni dom, ki leži nad cesto proti Ambrusu in je v lasti Agrarne skupnosti Žvirče. »Težava je v tem, da je solastnikov, ki sploh ne vedo, kje ta dom stoji in kje je sploh naša vas, več kot tistih, ki živijo v vasi in so člani agrarne skupnosti. »Zakonodaja na tem področju je glede lastništva povzročila še večji kaos, kot je že bil,« meni Boben.

Pred nekaj leti so mladi v Žvirčah že prenovili travnato nogometno igrišče, očistili in uredili njegovo okolico in dostop do bližnje vaške luže oziroma mlake. Nato so postavili še leseno brunarico, da bi jo opremili z elektriko, pa še čakajo soglasje Elektra. Vse to zdaj redno vzdržujejo, sicer pa želijo v sklopu ureditve okolice mlake postaviti še manjše otroško igrišče in zunanje fitnes naprave, saj je kar nekaj takih, ki se radi sproščajo na raznih vadbenih orodjih. Radi bi namestiti tudi lesene klopi in napeljali zaščitno mrežo. »Kadar žoga z nogometnega igrišča odleti v mlako, potrebujemo prostovoljne kopalce, da se žoga vrne na igrišče,« je pripomnil naš sogovornik, ki se seveda tudi sam udeležuje številnih delovnih akcij.

Tako počasi, a vztrajno oblikujejo športni park na območju, ki je bilo po njegovih besedah prej sramota, zdaj pa že ponos vasi. »In ko enkrat vse to bo, bi se predvsem ob koncih tedna tam lahko zbiralo staro in mlado. Obojih je v Žvirčah kar nekaj,« poudari Urban Boben, ki je še pridal, da upa, da bodo enkrat Žvirče in okoliške vasi prišle tudi do primernega signala mobilne telefonije. »Saga s Telekomom je dolga, lani maja jim je bila poslana prošnja, naj vendarle kaj ukrenejo glede tega, obrnili smo se tudi na Občino Žužemberk, da nam pomaga pri reševanju tega problema. Trenutno smo še na istem, a menda naj bi bilo urejeno do konca leta.«

PGD HINJE ZBIRA ZA NOVO VOZILO

Prostovoljno gasilsko društvo Hinje, ki s svojim delovanjem pokrivala tudi Žvirče, bo prihodnje leto praznovalo 100-letnico delovanja, visoki jubilej pa bi radi zaznamovali z nakupom novega gasilskega vozila, s katerim bi lahko nemoteno nadaljevali svoje delo in poslanstvo, zato zanj zbirajo prispevke. Zdajšnji je namreč že v letih in je potreben zamenjave. Gre za vozilo z oznako GVM, ki je namenjeno prevozu osmih oseb in voznika na intervencije, izobraževanja in tekmovanja, opremljeno pa je z vso potrebno opremo: kompletom za prvo pomoč tipa B, opremo za osvetlitev, signalizacijo in zveze ter ročno orodje.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 2. decembra 2021

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava