Županu prodali stanovanje, od občine dobivajo anekse

12.1.2022 | 14:40

Kostak pod vodstvom Miljenka Muhe (na sliki) je stanovanje prodal ne samo županu občine Krško, ki z njim podpisuje milijonske pogodbe, ampak tudi izvajalcu strokovnega nadzora, ki mu potrjuje anekse za dodatna dela. (foto: Kostak)

Kostak pod vodstvom Miljenka Muhe (na sliki) je stanovanje prodal ne samo županu občine Krško, ki z njim podpisuje milijonske pogodbe, ampak tudi izvajalcu strokovnega nadzora, ki mu potrjuje anekse za dodatna dela. (foto: Kostak)

Razkrivamo: kdo je ob županu še kupoval stanovanja od hišnega gradbinca občine Krško? In kaj imajo s tem aneksi, s katerimi mu je šla na roko občina?

Gradbeno in komunalno podjetje Kostak iz Krškega v zadnjih letih dobiva praktično vsa večja javna naročila, ki jih objavi tamkajšnja občina. Pri tem ji pomagajo tudi odlični odnosi z občinskimi veljaki na čelu z županom Miranom Stankom. Kot smo razkrili v petek, je Kostak leta 2017 v Ljubljani zgradil sosesko Zelene Jarše, eno od stanovanj pa je po neznani ceni kupilo podjetje Hermes, ki ga je ustanovil Stanko. Nakup se je znašel pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). 

Toda med kupci stanovanj ni bil le župan, ki podpisuje milijonske pogodbe s Kostakom, ampak tudi arhitekt Janko Vlahušić, ki skrbi za strokovni nadzor nad občinskimi projekti in potrjuje anekse za dodatna dela, tudi Kostaku. 

To odpira nove razsežnosti Kostakovih poslov z občino. Naša analiza več deset javnih razpisov v občini Krško, na katerih je v zadnjih treh letih zmagal Kostak, je namreč pokazala, da je podjetje do poslov velikokrat prišlo z najugodnejšo ponudbo, a je že kmalu zatem začelo na občino pošiljati anekse zaradi nepredvidenih dodatnih del. V nekaterih primerih je popravljena cena že višja od ponudb, ki so jih oddali konkurenčni ponudniki in izviseli.

Kostak je družini župana občine Krško Mirana Stanka (na fotografiji) prodal stanovanje v Ljubljani. Taista občina je Kostaku samo v lanskem letu oddala za skoraj 20 milijonov evrov poslov. (foto: Občina Krško)

Kostak je družini župana občine Krško Mirana Stanka (na fotografiji) prodal stanovanje v Ljubljani. Taista občina je Kostaku samo v lanskem letu oddala za skoraj 20 milijonov evrov poslov. (foto: Občina Krško)

Cene Kostakovih stanovanj v soseski Zelene Jarše so gibale od 97.000 evrov za garsonjero do dobrega četrt milijona evrov za trisobno stanovanje. (foto: Kostak)

Cene Kostakovih stanovanj v soseski Zelene Jarše so gibale od 97.000 evrov za garsonjero do dobrega četrt milijona evrov za trisobno stanovanje. (foto: Kostak)

V 15 letih od občine prejeli 1,6 milijona evrov

Janko Vlahušić, ki se ukvarja s projektiranjem, nadzorom in inženiringom, je za občino Krško začel delati v obdobju, ko je to vodil župan Franc Bogovič, danes evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke (SLS). Iz njenih vrst prihaja tudi aktualni župan Stanko in več kot tretjina občinskih svetnikov.

Podjetje MV Biro, za katerega dela Vlahušić in je v lasti njegove soproge, je v 15 letih od občine Krško prejelo že za 1,6 milijona evrov plačil, v povprečju torej več kot 100.000 evrov na leto. Katere storitve je MV Biro opravljal za občino, uradno ni znano. Po naših informacijah gre v glavnem za storitve strokovnega nadzora in projektiranja. Do teh poslov naj bi MV Biro prihajal prek tako imenovanih evidenčnih naročil oziroma naj bi mu izdajali naročilnice.

Na občini Krško so danes potrdili, da je MV Biro je od leta 2018 opravljalo strokovni nadzor pri skupno 35 projektih, za kar je prejelo okoli 231.000 evrov. "V zadnjih štirih letih so strokovne nadzore izvajala različna podjetja. Za izvajanje strokovnega nadzora ( gradbenega) pri izvajanju projektov naročnik izbira izvajalce, ki izpolnjujejo za to predpisane pogoje, tako iz ožjega lokalnega prostora kot tudi širše," so dodali.

 "Način izbire izvajalca poteka skladno s postopki, ki jih predpisuje javno naročniška zakonodaja, in sicer se izbirajo bodisi po evidenčnem postopku ali po enem od predpisanih postopkov javnega naročanja. Kadar se izbira izvajalec preko evidenčnega postopka, se k oddaji ponudb običajno povabi tri ali več potencialnih ponudnikov," so dodali.

Kako je šel "hišni" nadzornik občine na roko "hišnemu" gradbincu

Med projekti, pri katerih je bil strokovni nadzornik, so tudi tisti, ki jih je dobil Kostak.

Eden od številnih aneksov, ki ga je dobila družba Kostak in na podlagi katerih je bila končna cena projektov bistveno višja od tiste, s katero je zmagala na javnem naročilu.

Eden od številnih aneksov, ki ga je dobila družba Kostak in na podlagi katerih je bila končna cena projektov bistveno višja od tiste, s katero je zmagala na javnem naročilu.

V uredništvu smo pridobili dokumentacijo v zvezi s projektom dozidave, rekonstrukcije in preureditve vrtca pri Osnovni šoli Leskovec pri Krškem iz leta 2016. Iz njega je razvidno:

- da se je za izvedbo gradbenih del zanimalo kar deset podjetij. Med njimi je najnižjo ponudbo v vrednosti 716.000 evrov (z DDV) oddal Kostak. Predsednik njegove uprave Miljenko Muha in župan občine Krško Miran Stanko sta julija 2016 podpisala pogodbo.

- Kostak bi moral dela izvesti v roku treh mesecev, vendar se je zapletlo in tik pred rokom je ugotovil, da "v tako kratkem času ne bo možno kvalitetno izvesti vseh del". Občina mu je dala dva meseca dodatnega časa.

- dan pred iztekom novega, podaljšanega roka, je Kostak občino zaprosil za dodatno podaljšanje roka in ji hkrati poslal aneks za plačilo dodatnih del. Do njih je prišlo zaradi potrebe po nemotenem poteku del, izboljšav vgrajenih materialov in del, ki niso bila zajeta v prvotnem popisu. 

Dodatna dela je v imenu občine potrdi Janko Vlahušić iz podjetja MV Biro.

Dodatna dela je v imenu občine potrdi Janko Vlahušić iz podjetja MV Biro.

- od občine je želel in tudi dobil dodatnih 74.000 evrov. Vsa dodatno opravljena dela je kot strokovni nadzornik v imenu občine potrdil Janko Vlahušić.

Projekt v Leskovcu pri Krškem se je torej ne le podaljšal, ampak tudi podražil za več kot desetino. Kolikšne so bile konkurenčne ponudbe in ali bi bil Kostak še vedno najugodnejši, ni znano.

Župan kupil eno, nadzornik pa dve stanovanji

Manj kot leto dni pozneje je družina Vlahušić kupila dve stanovanji v soseski Zelene Jarše v Ljubljani, ki jo je zgradil Kostak. Prvega (66 kvadratov, od tega 40 kvadratov notranjih površin) sta kupila Janko in Marija Vlahušić, drugega (93 kvadratov, od tega 51 kvadratov notranjih površin) pa njuna hči, ki prav tako dela za MV Biro.

Koliko so plačali zanju, ni znano. Po podatkih iz leta 2017 pa so se cene gibale od 97.000 evrov za garsonjero do dobrega četrt milijona evrov za trisobno stanovanje z 81 kvadratnimi metri notranjih površin in 45 kvadratnimi metri terase. Zakonca Vlahušić sta sicer stanovanje po letu dni že prodala.

Z vprašanji o tej poslih smo se včeraj obrnili na MV Biro. Pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo. Prav tako čakamo na pojasnila občine Krško, ali je pri vseh projektih, kjer je bil kot glavni izvajalec izbran Kostak, strokovni nadzor izvajal MV Biro. Obljubili so nam jih za danes.

Županu prodali stanovanje, od občine dobivajo anekse

Vsi Kostakovi aneksi 

Že zdaj pa je jasno, da Kostak kot po tekočem traku dobiva vse večje posle z občino. Samo lani mu je občina Krško oddala za skoraj 20 milijonov evrov poslov. Kostak je na javnih razpisih velikokrat edini ponudnik, v posameznih primerih pa občina cenejše konkurente izloči. Našli smo tudi primere, ko je Kostak oddal najugodnejšo ponudbo, nato pa brez težav prišel do aneksov.

1) Konec leta 2020 je Kostak prišel do 217.000 evrov vrednega posla ureditve postajališča za avtodome pri Stadionu Matije Gubca v središču Krškega. V konkurenci osmih je bil Kostak najugodnejši, oddal je slabih 3000 evrov nižjo ponudbo od najbližjega ponudnika. Še pred dokončanjem projekta je zaradi dodatnih del dobil dva aneksa v višini 40.000 evrov oziroma 22.000 evrov.

2) aprila 2020 je podpisal 107.000 evrov vredno pogodbo za vzdrževalna dela na ribniku Resa v Krškem. Kostak je bil najcenejši od šestih, pri čemer je oddal vsega 100 evrov nižjo ponudbo od drugega konkurent. Zaradi "prilagoditve zemeljskih del zahtevnemu terenu, razširitve gradbene jame in dodatne zaščite določenih vodov" je dobil dodatnih 25.000 evrov, tako da njegova popravljena ponudba presega večino konkurenčnih.

3) konec leta 2019 je dobil 265.000 evrov vreden posel izgradnje kolesarske povezave na Senovem. Kostak je bil ugodnejši od dveh konkurentov, a je vmes zaradi "prilagoditev dostopne poti do stanovanjskega objekta in drugačne tehnične rešitve določenega odseka" dobil aneks in dodatnih 23.000 evrov.

4) jeseni 2019 je prišel do okoli tri milijone evrov vrednega projekta prenove gasilskega doma PGE Krško in izgradnje prizidka. Prvi razpis je bil razveljavljen, saj je bilo na voljo bistveno manj denarja. V pogajanjih je zmagal Kostak, ki je nato dobil že tri anekse za dodatna dela. Dobil je dodatnih 188 tisoč evrov. 

5) poleti 2019 je dobil 689.000 evrov vredno izvedbo gradbeno obrtniških del na Domu krajanov Zdole. Sprva so bile oddane tri ponudbe, a so vse presegale razpoložljiva sredstva. Zato je občina šla v pogajanja, na katerih je zmagal Kostak. Vmes je že dobil aneks v višini 26.000 evrov.

6) v istem času je dobil tudi projekt dozidave in rekonstrukcije Osnovne šole Koprivnica. Konkurent ga je bil pripravljen izvesti za 776.000 evrov, Kostak pa za 730.000 evrov, s čimer je dobil posel. Toda v vmesnem času je Kostak že dobil aneks za 64.000 evrov dodatnih del.

necenzurirano.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava