NPU zanima, kako je podjetje krškega župana kupilo stanovanje od občinskega gradbinca

7.1.2022 | 14:40

Kostak je eno od stanovanj v Zelenih Jaršah prodal družini krškega župana Mirana Stanka. (na sliki) Taista občina je Kostaku samo lani oddala za skoraj 20 milijonov evrov poslov. (foto: Občina Krško)

Kostak je eno od stanovanj v Zelenih Jaršah prodal družini krškega župana Mirana Stanka. (na sliki) Taista občina je Kostaku samo lani oddala za skoraj 20 milijonov evrov poslov. (foto: Občina Krško)

Zakaj je podjetje, ki ga je ustanovil župan občine Krško, skušalo prikriti, da je pred lokalnimi volitvami od občinskega gradbinca kupilo stanovanje v Ljubljani?

Občina Krško od nekdaj velja za trdnjavo Slovenske ljudske stranke (SLS). Dolga leta jo je vodil njen podpredsednik Franc Bogovič, ki je županski položaj leta 2012 prepustil strankarskemu kolegu Miranu Stanku. Za zdaj še ni jasno, ali se bo Stanko na letošnjih lokalnih volitvah potegoval za nov županski mandat. Toda na njegovo odločitev bo verjetno vplival tudi razplet kriminalistične preiskave domnevno spornih poslov občinskega gradbenega in komunalnega podjetja Kostak. Danes namreč razkrivamo, da je med njimi tudi prodaja stanovanja družbi, ki je v lasti članov županove družine. 

Gre za več kot 100 kvadratnih metrov veliko nepremičnino v soseski Zelene Jarše ob ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Leta 2017 jo je zgradilo podjetje KOG, ki je v večinski lasti Kostaka. "Na ta projekt smo zelo ponosni," je v začetku leta 2018 povedal Miljenko Muha, predsednik uprave Kostaka. Imel je več kot 17 milijonov razlogov za zadovoljstvo. Za toliko denarja je namreč Kostaku uspelo prodati vsa novozgrajena stanovanja.

Podjetje, ki je v lasti družine župana občine Krško, je v Ljubljani  kupilo eno od stanovanj, ki jih je zgradil "hišni gradbinec" občine. (foto: Kostak)

Podjetje, ki je v lasti družine župana občine Krško, je v Ljubljani kupilo eno od stanovanj, ki jih je zgradil "hišni gradbinec" občine. (foto: Kostak)

Toda že takrat so se v Krškem začele pojavljati informacije, da so po ugodnih cenah do stanovanj prišli tudi vplivni lokalni politiki in podjetniki, manjšinski lastniki Kostaka, njegovi poslovni partnerji, pa tudi vodilni v državnih družbah, ki dajejo posle Kostaku. Kupovali naj bi jih večinoma prek sorodnikov. Po kakšnih cenah, ni mogoče ugotoviti. Eden od teh kupcev je bila tudi družba Hermes, ki jo je ustanovil Miran Stanko in vodil do prevzema županskega položaja. Danes je v lasti članov njegove družine. Po naših informacijah je družba Hermes pogodbo za nakup stanovanja podpisala maja 2018, torej le nekaj mesecev pred zadnjimi lokalnimi volitvami.

Kaj so kriminalisti iskali v Krškem

Na tej točki se zgodba šele zares začne. Za razliko od drugih kupcev se namreč družba Hermes skoraj dve leti ni vpisala v zemljiško knjigo in s tem razkrila svojega lastništva. To je storila šele konec januarja 2020. Zakaj šele takrat, ni jasno. A le dva tedna pred tem so sedež Kostaka obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Kot so nam potrdili na policiji, NPU vodi postopek zoper dve fizični osebi zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na škodo Kostaka. Vpleteni naj bi pridobili več kot 530.000 evrov premoženjske koristi. 

Do zdaj ni bilo znano, kateri posli so zanimali kriminaliste, ki so takrat hišne preiskave opravili na petih lokacijah. Toda Stanko je včeraj potrdil naše informacije, da so obiskali tudi družbo Hermes. Kot nam je pojasnil, je NPU "želel videti ponudbo in korespondenco med komercialo KOG (investitorja, op.p.) in vodstvom Hermesa" v zvezi z nakupom stanovanja. Poudaril je, da ga osebno o tem nihče ni ne zasliševal ne kakorkoli spraševal. 

Občina "hišnemu gradbincu" milijonske posle, ta županu stanovanje (foto: necenzurirano.si)

Občina "hišnemu gradbincu" milijonske posle, ta županu stanovanje (foto: necenzurirano.si)

Kot je zatrdil župan, mu podrobnosti nakupa stanovanja niso znane. Za dodatna pojasnila nas je napotil na poslovodstvo družbe Hermes. "Od leta 2017 nisem več lastnik podjetja oziroma sem desetodstotni družbenik in na vodenje podjetja nimam več nobenega vpliva," je opozoril. Stanko je sicer večinski delež v Hermesu na družinske člane prenesel le dva meseca pred nakupom stanovanja v Zelenih Jaršah. O tem, da te posle preiskuje NPU, ga je kot župana občine Krško seznanil Miljenko Muha, je še dodal.

Z vprašanji o preiskavi NPU, prodaji stanovanja podjetju Hermes ter odnosih z občino Krško in njenim županom smo se včeraj obrnili tudi na predsednika uprave Kostaka Miljenka Muho, vendar so nam iz družbe sporočili, da je odsoten in bodo na naša vprašanja odgovorili danes.

Kostak, ki ga vodi Miljenko Muha, je v zadnjih letih postal največja  družba v Krškem. Pri nagli rasti so mu veliko pomagali tudi posli s  tamkajšnjo občino. (foto: Kostak)

Kostak, ki ga vodi Miljenko Muha, je v zadnjih letih postal največja družba v Krškem. Pri nagli rasti so mu veliko pomagali tudi posli s tamkajšnjo občino. (foto: Kostak)

Kako je občinski gradbinec našel županovo podjetje 

A težava za Stanka je, da je podjetje Kostak že vrsto let tesno povezano z občino, ki jo vodi. Občina Krško ni le največja, 43-odstotna lastnica Kostaka, ampak mu je zaupala tudi izvajanje vseh javnih služb, gradnjo širokopasovnega telekomunikacijskega omrežja in projekte, financirane z denarjem EU. V poslovnih krogih velja Kostak za "hišnega gradbinca" občine, ki po tekočem traku dobiva vse večje posle z njo. Samo lani mu je občina Krško oddala za skoraj 20 milijonov evrov poslov. Miran Stanko in Miljenko Muha sta tako prejšnji mesec podpisala 6,3 milijona evrov vredno pogodbo za začetek gradnje 20 kilometrov kolesarske povezave med Krškim in Kostanjevico na Krki. Kostak je na razpisih velikokrat edini ponudnik, v posameznih primerih pa občina cenejše konkurente izloči. 

Kako je torej mogoče, da se je med kupci Kostakovega nepremičninskega projekta v Ljubljani znašla tudi družba Hermes? Kot nam je pojasnil Stanko, je KOG na razne načine iskal kupce - tudi med svojimi poslovnimi partnerji in poslovnimi partnerji Kostaka. "Hermes je poslovni partner Kostaka že od leta 1992 in po tej poti je prišlo do informacije, da KOG prodaja stanovanja. Hermes je imel višek sredstev, ki jih je plasiral v nakup te nepremičnine. V letu 2016 je bila podpisana predpogodba, kdaj točno pa je bila potem izvedena prodaja, pa mi ni znano," je še povedal Stanko.

"Vendar pa je treba vedeti, da Kostak ni predmet preiskave, temveč podjetje KOG, ki ga ravno tako vodi gospod Muha," je pojasnil Stanko. Čeprav je Kostak večinski lastnik podjetja KOG, je dodal, da občina "nima nobenih pristojnosti spraševanja ali razprave o tem podjetju". "Za kakšna kazniva dejanja naj bi šlo, ni znano ne meni ne občinski upravi, saj nas NPU ni seznanil z vsebino ovadbe. Občina namreč v tej zadevi ni v nobeni vlogi," je poudaril Stanko.

Franc Bogovič, podpredsednik SLS, ima po pričevanju lokalnih virov še  danes velik vpliv tako na občino Krško kot tudi na komunalno in gradbeno  podjetje Kostak. (foto: Pisarna EP Franca Bogoviča)

Franc Bogovič, podpredsednik SLS, ima po pričevanju lokalnih virov še danes velik vpliv tako na občino Krško kot tudi na komunalno in gradbeno podjetje Kostak. (foto: Pisarna EP Franca Bogoviča)

Vsi županovi ljudje v Kostaku

Toda nesporno je, da imajo občina oziroma županovi ljudje odločilno besedo pri upravljanju Kostaka in s tem tudi podjetja KOG. 

V nadzornem svetu, ki ima šest članov, dva prihajata iz občine. Prvi je Jože Slivšek, eden vodilnih mož stranke SLS v Posavju in dolgoletni občinski svetnik. Druga je Melita Čopar, direktorica občinske uprave, ki je tam še iz časov Bogoviča. Ta jo je leta 2007 imenoval na ta položaj, obdržal pa jo je tudi njegov naslednik Stanko.

S komunalnim in gradbenim podjetjem, ki od občine Krško na leto prejme okoli 12 milijonov evrov, so po pričevanju lokalnih virov tesno povezani tudi drugi strankarski veljaki SLS. V prvi vrsti izpostavljajo Franca Bogoviča, ki naj bi bil tudi v dobrih odnosih s predsednikom uprave Kostaka. Vsaj dva njegova sorodnika sta zaposlena v Kostaku oziroma delata zanj. Čeprav je že vrsto let evropski poslanec, ima še vedno velik vpliv na vodstvo občine.

Vse to bi lahko pojasnilo tudi, zakaj občina Krško, ki je 43-odstotna delničarka Kostaka, nikoli ni bila zainteresirana, da bi kupila dodatne delnice in postala večinska lastnica družbe. V preteklosti je namreč iz lastništva izstopilo več velikih delničarjev, namesto njih pa so vstopila zasebna podjetja, ki zdaj poslujejo s Kostakom in ustvarjajo visoke dobičke.

necenzurirano.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava