EMA 2022: Bomo letos izbrali pravo skladbo?

5.1.2022 | 12:00

Foto: RTV SLO

Foto: RTV SLO

Voditeljica večera bo Melani Mekicar, ki pa v tej vlogi ne bo sama.

Voditeljica večera bo Melani Mekicar, ki pa v tej vlogi ne bo sama.

Slovenci zadnja leta na Evroviziji ne blestimo ravno! Bo tokrat drugače?

Če se pri uvrstitvah na Pesmi Evrovizije ozremo deset let v preteklost, lahko vidimo, da smo si Slovenci finale pripeli le štirikrat, petkrat pa smo obtičali v predizboru. Kako bo letos v Torinu, je še prerano govoriti, saj pesmi še nismo slišali, tako da ne vemo, kakšne adute, če sploh, imamo v rokavu. Če sklepamo po izbranih glasbenikih, so v ospredju mlada, manj znana imena, tako da bodo morale biti pesmi hudičevo dobre, da jih bomo vzeli za svoje, kot smo recimo legendarno skladbo Samo ljubezen, ki danes ne sme manjkati na nobeni zabavi.

Tekmovalci EME 2022: Eva Moškon – Kliki Manouche – Si sama? Klara Jazbec – Chasing Dreams Bowrain & Brina – Čas je BQL – Maj Zala Smolnikar – V ogledalu Gušti feat. Leyre – Nova romantika Vedran Ljubenko – H2O dieta Anabel – Tendency Batista Cadillac – Mim pravil Jonatan Haller – Obzorje Le Serpentine – Tud teb se lahk zgodi Mia Guček – Independiente David Amaro – Še vedno si lepa July Jones – Girls Can Do Anything Hauptman – Sledim

Pet oddaj

Pot do zmagovalca bo letos precej daljša kot npr. lani, ko je RTV Slovenija zaradi pandemije dala Ani Soklič še eno priložnost. Eme ni bilo, prav tako ne razpisa. Letos je vse skupaj drugače, saj se je izbiranje predstavnika začelo že z Emo freš, kjer smo v spletnih izborih dobili 14 mladih finalistov, ki komaj stopajo na glasbeno pot. Finalisti so postali Stela Sofia, LPS (Last Pizza Slice), Jon Vitezič, INA, Jaka Hliš, LUMA, Leya Leanne, De Liri, Marijan Novak & Špela Velikanje, Katja Kos, Emma, Anja Vodošek, Mia Vučković in Nika S. Mladi glasbeniki se bodo kaj kmalu predstavili v dveh januarskih oddajah, predvidoma naj bi bili 15. in 29. januarja. Najboljši štirje, dva po mnenju ljudstva ter dva po mnenju stroke, si bodo nato prislužili vstopnico za Emo.

Napeto bo

Izbor Ema 2022 bo potekal v treh večerih – v dveh predizborih in velikem finalu. V vsakem predizboru bo nastopilo osem uveljavljenih glasbenikov in dva zmagovalca Eme freš. Žirija in telefonski glasovalci bodo v vsakem polfinalu, ki bodo februarja, izbrali po šest finalistov. Dvanajsterica izbranih bo nastopila na velikem odru finalnega izbora Ema 2022. O najboljšem bodo skupaj (v razmerju 50 : 50) odločali gledalci in pet petčlanskih žirij. In če ne prej, bo tam okrog 20. februarja znano, s kakšnim glasbenim adutom se letos podajamo na evrovizijsko pot v Torino, kjer sosedje Italijani, sicer zelo skrivnostno, že pripravljajo vse potrebno za še en glasbeni spektakel, ki bo znova potekal pod strogimi varnostnimi in epidemiološkimi pogoji. Kakšni bodo, pa bo odvisno od stanja v Italiji spomladi.

odkrito.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava