Naravno in učinkovito: Zaživite bolj zdravo, naredite domača čistila in kozmetiko

3.1.2022 | 14:10

Čas je, da industrijska čistila zamenjate z domačimi, pri čemer je dobro, da veste, iz česa so narejena. (Dreamstime)

Čas je, da industrijska čistila zamenjate z domačimi, pri čemer je dobro, da veste, iz česa so narejena. (Dreamstime)

Nekateri bomo med novoletne zaobljube uvrstili tudi željo po bolj zdravem življenju. Kakovost življenja lahko hitro izboljšamo tudi tako, da se izognemo industrijskim čistilom in kozmetiki. Priprava doma pa je precej preprosta.

Izogniti se vrsti kemikalij in narediti spremembo na bolje je precejšen zalogaj, zato se je podviga treba lotiti premišljeno. Pa vendar še kako smiselno, če pomislimo, da je v industrijskih čistilih in kozmetiki med najpogosteje uporabljenimi snovmi formaldehid. Najdemo ga v laku za lase, milu, zobni kremi, čistilih ... A pri tem ne smemo pozabiti, da s svojo toksičnostjo in hlapnostjo pri številnih povzroča vse več alergij, astmo in druge težave s kožo ter dihali.

Domača čistila

Za najuporabnejše in učinkovitejše snovi za čiščenje prostorov in predmetov veljajo precej vsakdanje stvari, ki jih vsak dan srečujemo. To so kis, sol, limona, soda bikarbona in milnica. Kis ali limona je v kombinaciji s sodo bikarbono izjemno močno čistilo, ki uspešno očisti tudi odtoke, trdovratne madeže z oblačil, umazano pečico, hladilnik in še bi lahko naštevali. Pomemben je tudi podatek, da je kombinacija izjemno uspešna pri odstranjevanju plesni. Kis, pomešan z vodo v razmerju ena proti dve, bo odstranil madeže vodnega kamna in poskrbel za naravno dezinfekcijo kopalnice. Če mu boste dodali nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, bo kombinacija še močnejša. Soda bikarbona bo hitro opravila z neprijetnimi vonji, obenem pa pripomogla k bolj belemu perilu. Milnica bo dovolj močna in nežna hkrati, da boste z njo očistili lesene površine. Sol bo odlična pri odstranjevanju madežev ličil in šminke, pa tudi madežev rdečega vina in krvi. Nanesite jo naravnost na madež, prelijte s hladno vodo, nežno podrgnite in dodajte sok limone.

Univerzalno čistilo

Da, tudi to lahko pripravite doma. Čistilo bo primerno za čiščenje kuhinjskih površin in površin, na katerih se nabira vodni kamen. Prav tako bo odlično delovalo pri čiščenju kopalnice, odstranjevanju mastnih madežev in še bi lahko naštevali. V razpršilko zlijte vodo in kis v razmerju ena proti ena, dodajte sok ene limone in pet kapljic eteričnega olja čajevca. Sestavine dobro premešajte in pustite nekaj dni. Nato uporabite kot običajno čistilo.

Domače čistilo za okna in steklene površine

Pri čiščenju oken najprej očistite okenske okvirje, za kar bo zadostovala mešanica milnice in tople vode, šele nato se lotite stekel. Tukaj lahko uporabite nasvet naših babic. Se spomnite vedno sijočih oken brez uporabe umetnih čistil? Potrebujete zgolj vodo in kis, razmešano v razmerju ena proti ena. Mešanico popršite po steklu, nato pa najprej očistite s papirnato brisačo in časopisnim papirjem. Obstaja še ena izjemno učinkovita kombinacija, za katero potrebujete: 500 ml vode, 250 ml alkoholnega kisa in 150 ml medicinskega alkohola. Vse sestavine dobro premešajte in z mešanico popršite stekla, ki se bodo bleščala kot nova.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava