DL: Zlata poroka - Da bi le še trajalo

2.1.2022 | 19:45

Zlatoporočenca Jožica in Franc Murn na domačem pragu v Velikem Orehku (foto: osebni arhiv)

Zlatoporočenca Jožica in Franc Murn na domačem pragu v Velikem Orehku (foto: osebni arhiv)

Jožica in Franc Murn iz Velikega Orehka praznovala 50 let skupnega življenja – Rada delata, a se tudi poveselita

Na zahvalno nedeljo sta v stopiški farni cerkvi pred Bogom in svojimi bližnjimi poročne zaobljube obnovila 81-letni Franc in 74-letna Jožica Murn iz Velikega Orehka. Praznovala sta zlato poroko in se zahvalila za 50 let zakonskega življenja. Znova ju je poročil domači župnik Tadej Kersnič.

Zlata poroka ni nekaj samoumevnega in tudi ne tako pogostega – tudi če par ostane skupaj, lahko vmes poseže kaka nesreča ali bolezen in prepreči tak lep jubilej. Pri Jožici in Francu se to k sreči ni zgodilo, zdravje jima še dobro služi in sta tudi še dejavna. Najbolj pa sta vesela svojih dveh hčera: Majde, ki živi z njima, ter Jožice in dveh vnukov: Mitje in Maše. Najlepše je, ko se vsa družina dobi skupaj, ko poklepetajo in se nasmejejo.

Jožica, doma iz Sel pri Zajčjem Vrhu, se je k Murnovim v Veliki Orehek primožila pri 24 letih, ko je Franc štel 31 let. Ustvarila sta si družino, hodila v službo – Franc je delal v novomeški tovarni IMV, Jožica pa si je pokojnino prislužila v Novoteksu – ter pridno vodila kmetijo. Zgradila sta novo hišo, obnovila gospodarska poslopja, vse ob službi in drugih obveznostih. Ni bilo enostavno, a z dobro voljo je šlo vse. Še do nedavnega sta imela v hlevu tudi živino, a zdaj skrbita le še za kokoši, zredita si piščance, na njivici si pridelata hrano. Kmetovanja sta vajena, delo z zemljo ju radosti in polni. Tudi vinograd blizu doma še pridno obdelujeta, zlasti Francu je v posebno veselje. Ko z bližnjimi lahko nazdravi s svojo vinsko kapljico, je srečen. Tudi Jožici veliko pomeni narava, rada hodi, njen hobi je gobarjenje. Oba rada prebirata tudi Dolenjski list in sta dolgoletna naročnika.

Zlatoporočenca sta zelo družabna človeka. Dejavna sta pri vaškem dogajanju, pa pri upokojencih. Rada odideta na kak piknik ali izlet z njimi. Franc je navdušen nad slovensko ljudsko pesmijo, vse življenje rad prepeva, zadnja leta v mešanem pevskem zboru DU Stopiče. Prav njegovi pevski prijatelji so jima z ženo polepšali zlatoporočno slovesnost v cerkvi, za kar jim je hvaležen.

Jožica in Franc upata še na mnoga skupna, zdrava in čim bolj zadovoljna leta.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 25. novembra 2021

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava