Javni nastop skupine za gledališko improvizacijo v romskem naselju Vejar

1.1.2022 | 13:40

Javni nastop skupine za gledališko improvizacijo v romskem naselju Vejar
Javni nastop skupine za gledališko improvizacijo v romskem naselju Vejar

Ob zaključku sklopa usposabljanja iz gledališke improvizacije, ki ga izvaja Romsko društvo Romano veseli v okviru ESS projekta Rob UMETNOSTI, so udeleženke in udeleženci izvedli javni predpraznični dogodek v dnevnem centru KHER ŠU BEŠI, v romskem naselju Vejar pri Trebnjem.

Na usposabljanju pod mentorstvom akademske igralke Vesne Anđelkovič so udeleženci skozi zabaven in poučen način pridobili osnovne veščine v improvizacijskem nastopanju, komunikaciji, odnosih, situacijskih odzivih in ob tem krepili svoje igralske, scenske in režijske veščine. V decembrskih delavnicah so utrjevali povezave v skupini ter ustvarjali nove kulturno umetniške prakse. Povezovali so delo na impro tehniki z ustvarjalnim procesom v veselem in odprtem vzdušju in ga zaključili z javnim nastopom, v okviru predprazničnega vzdušja, ob zaključku leta. Javni nastop, ki vključuje odrasle nastopajoče, je poseben tudi v tem, da odrasli tukaj le redko dobijo priložnosti za tovrstno udejstvovanje, kjer bi lahko pridobili in tudi pokazali svoje gledališke veščine.

Sklop Gledališke improvizacije v projektu ESS ROB UMETNOSTI omogoča udeležencem bolj aktiven način odzivanja in predelovanja informacij ter življenjskih pripetljajev. Udeležence uči izražanja, javnega nastopanja, odzivanja v nepričakovanih razmerah in povezovanja s podobno pa tudi z drugače mislečimi, razvija boljšo samopodobo in spodbuja sprejemanje ter razumevanje drugačnosti. Predvsem pa gre za zabaven in ustvarjalen način skupinskega dela, ki slavi TUKAJ IN ZDAJ, ter spodbuja vrednote, ki so potrebne za gradnjo zrele, odgovorne, samostojne, samozavestne, sočutne, sprejemajoče, ozaveščene, razmišljujoče, iskrene, pogumne in nasploh odprte osebnosti, ki bo svoje življenje živela kar se da izpolnjeno, samosvoje in suvereno, kar je tudi osnovni namen ESS operacije socialne aktivacije.

»Romsko društvo Romano Veseli izvaja projekt ROB UMETNOSTI, ki ga sofinancirata Slovenija in EU-Evropski socialni sklad. Namenjen je socialni aktivaciji pripadnikov narodov nekdanje SFRJ in Romov na Dolenjskem. Vključuje različna usposabljanja za pridobivanje praktičnih znanj za kulturno izražanje in udejstvovanje na področju filma in gledališča, literature in besedne umetnosti ter kulture bivanja. Veseli nas, da smo lahko v romskem naselju Vejar pri Trebnjem izvedli usposabljanje iz gledališke improvizacije in smo popestrili kulturno dogajanje, za kar se prisrčno zahvaljujem vsem sodelujočim Romkinjam in Romom ter mentorici in ekipi Dnevnega centra KHER ŠU BEŠI v Vejarju, ki opravlja zelo pomembno delo za romsko skupnost. Vsem skupaj pa želim veliko zdravja v novem letu!« je komentirala Milena Tudija, koordinatorica projekta in predsednica RD Romano veseli.

RD Romano veseli

Galerija

_zzzzzvejar (1)
_zzzzzvejar (2)
_zzzzzvejar (3)
Javni nastop skupine za gledališko improvizacijo v romskem naselju Vejar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava