Nova pesniška zbira v Novem mestu - prvenec osemnajsterice

1.1.2022 | 10:00

Nova pesniška zbira v Novem mestu - prvenec osemnajsterice

Se mi zdi, da je kar prav, da ne spregledamo izdaje pesniške zbirke, kakršna je stošestindvajset listna broširana knjiga V TVOJI LUČI VIDIMO LUČ. Izšla je, kot posebno novoletno darilo ljubiteljem poezije, tik pred novim letom v nakladi 200 izvodov v Zbirki poezije in proze vernikov Evangelijske cerkve Dobrega pastirja Novo mesto v slovenskem in hrvaškem jeziku. Drobno knjižico so lično oblikovali in natiskali v novomeškem Grafičnem studiu Špes. Bogati jo zanimive pesmi, pred njimi pa je pastor in pesnik Daniel Brkič prispeval poseben liričen zapis z naslovom Petnajst kapljic iz mojih psalmov.

Ta knjižni pesniškem krst doslej neznanih novomeških ustvarjalcev sili k vprašanju, kaj je doslej več ali manj povsem neznane avtorje pripeljalo do tega, da so v tem času na papir izlili svoje pesmi. In jih pogumno ponudili širši javnosti v branje in oceno. Najbrž tudi dejstvo, ker je to čas, ko pogrešamo dobro, umirjenost, ljubeznivo besedo. Nova pridobitev te zbirke namreč odslikava razpoloženjska stanja avtorjev. Razpoloženja, v kakršnih smo se nehote znašli mnogi, in ki jih je porodil čas koronavirusnih težav, vsemogočih prepovedi, osamljenosti, trpljenja, zmedenih priporočil glede obnašanja in vse večje delitve, ko so se tudi nekdaj dobri prijatelj vse preveč odtujili in zatajili prijateljsko ljubezen.

Postavlja se še drugo vprašanje. V čem je pravzaprav vrednost takšne knjige, zrasle iz želje preprostih ljudi po ustvarjanju v zrelejših letih in po obračunu s časom epidemije? Knjige, kjer so izpovedne pesmi nastale iz posebnih stisk, zanosa, in ki vsaj ustvarjalcem očisti duše in rane. Nekatere so res oblikovane nekoliko nerodno, a človeško toplo, globoko, simpatično. Vse pa so predvsem dokument želje po ustvarjanju v času, v katerem vendarle ni umrla vera v boga, kot beremo v objavah, in ne povsem vera v solidarnost in tudi druge civilizacijske vrednote. Vsekakor pa si vse zbrano v tem prvencu osemnajsterice zasluži pri ljubiteljih poezije radovednost in branje, kar bo neposreden vpogled v živo ustvarjanje skupine ljudi, ki najdejo uteho v pisanju. Zbrano je več kot drobni, ljubiteljski poizkus poezije. Prinaša namreč univerzalno sporočilo: žerjavica ustvarjanja tli v vsakem izmed nas in morda bo ta knjiga razpihala tiho željo po pisanju verzov tistim, ki dvomijo v svojo ustvarjalnost. Ko bodo to knjigo odložili, bo najbrž njihova odločitev lažja. Kajti pisati pesmi je kot delati - dobro.

Kakorkoli, zbirka V TVOJI LUČI VIDIMO LUČ je na svetlo prišla v času, ki potrebuje pesniški zanos, kakršnega boste našli v prvencu osemnajsterice, ki si zaslužijo, da jih zapišemo po vrstnem redu, kot ga lahko preberemo v kazalu knjige: Antonija Ivanež, Cirila Golob, Cvetka Žnidaršič, Danica Štrukelj, Lea Brkič, Suad Muslimović, Peter Golob, Rebeka Jovanović, Gorazd Gorenc, Marjana Bašelj, Đurđa Franko, Suzana Hočevar, Tabita Jovanović, Ivica Rožič, Katja Lipičnik, David Arsenović, Marija Barborič in Ivanka Dvojmoč.

Janez Pezelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava