Tudi osnovnošolci iz Jugovzhodne Slovenije v projektu Spletne brihte

30.12.2021 | 08:30

 Tudi osnovnošolci iz Jugovzhodne Slovenije v projektu Spletne brihte

Izobraževalna doživetja Spletne brihte so projekt A1 Slovenija in zavoda Varni internet, njihov namen pa je osnovnošolce seznaniti z varno rabo interneta ter jim dati ustrezne veščine, znanja in samozavest, da bodo pripravljeni za življenje na spletu. Projekt nagovarja osnovnošolce iz manjših slovenskih krajev, posebej tiste, ki v zadnjih letih niso imeli priložnosti sodelovati v projektih s tovrstno tematiko. Tudi pri nas imamo svoje Spletne brihte, saj se je projektu priključilo kar nekaj osnovnih šol iz Jugovzhodne Slovenije. Mlajši učenci so se kalili v prepoznavanju spletnih prevar, zlorab in spletnega nasilja, starejši pa so razmišljali o digitalnih sledeh, ki jih puščajo za seboj.

Izobraževalna doživetja Spletne brihte učencem od 4. razreda naprej omogočajo spoznavanje temeljnega znanja in spretnosti, potrebnih za učinkovito, varno in odgovorno uporabo digitalnih medijev in tehnologije. V prvem, jesenskem delu projekta, so organizatorji za izvedbo izbrali 26 osnovnih šol, med njimi tudi OŠ Prevole, OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, OŠ Podzemelj in OŠ Mirna. »Današnji čas zahteva vse večjo uporabo digitalnih tehnologij tudi pri mladostnikih, zato smo na šoli čutili potrebo, da poleg naših nasvetov učencem o varni rabi interneta spregovorijo še strokovnjaki s tega področja. Delavnice so vsebovale pravo mero znanja in zabave, zato so bile s strani učencev izredno dobro sprejete in so o njih premlevali še dolgo po zaključku,« je svoje misli strnil Draženko Šolaja, ravnatelj OŠ Prevole.

Strokovnjaki zavoda Varni internet so za učence od 4. do 6. razreda, pripravili delavnico Predno na splet, pamet v roke vzet!, ki se osredotoča predvsem na prevare, zlorabe in spletno nasilje. Starejšim učencem od 7. do 9. razreda pa je namenjena delavnica Z mobilno napravo brskam tisto pravo!, ki spodbuja kritično razmišljanje o digitalnih sledeh, ki jih puščajo za seboj. »Splet je sestavni del današnjega sveta, posebej za otroke in mladostnike, zato jih moramo opremiti z ustreznimi veščinami za življenje na spletu. Le ozaveščen uporabnik tehnologije lahko varno uživa v vseh lepotah, ki jih prinaša. Pozdravljam iniciativo A1 Slovenija, ki razume pomembnost varnosti pri uporabi spleta in tehnologij, in osnovnih šol, ki se zavedajo, da so tovrstna znanja za otroke enako pomembna kot druge šolske vsebine,« je povedal Tilen Dominko, vodja izobraževalnih programov zavoda Varni internet.

 Tudi osnovnošolci iz Jugovzhodne Slovenije v projektu Spletne brihte

Novoletna donacija v višini 15.000 evrov za nadaljevanje projekta Spletne brihte

Namesto poslovnih daril je A1 Slovenija tudi letos sredstva ob koncu leta namenilo novoletni donaciji. Z njo dopolnjuje aktivnosti, ki so del družbeno odgovorne strategije ESG, s katero A1 Slovenija krepi svoje trajnostno delovanje na področju okolja, družbe in upravljanja. Kot ponudnik celovitih komunikacijskih rešitev je A1 Slovenija zavezan k ustvarjanju rešitev, ki bogatijo življenja uporabnikov v digitalnem svetu, pri čemer je zagotavljanje varne uporabe njihovih storitev med najpomembnejšimi prioritetami. S tem v mislih se je podjetje v strategiji ESG zavezalo ambicioznim ciljem tudi na področju družbe, in sicer želijo do leta 2023 v digitalno izobraževanje vključiti 12 tisoč otrok in mladostnikov ter jih usposobiti za aktivno oblikovanje digitalnih svetov.

Za uresničevanje svojega cilja bodo še naprej sodelovali z zavodom Varni internet, ki so mu pred kratkim predali donacijo v višini 15.000 evrov za nadaljevanje aktivnosti na področju digitalnih izobraževanj mladih. Projekt Spletne brihte je zaživel letošnjo jesen, do sedaj pa se je na interaktivnih izobraževalnih doživetjih z varno rabo spletna in digitalnih tehnologij spoznalo 3000 osnovnošolcev iz 25 osnovnih šol po Sloveniji. »Osnovno vodilo družbe A1 Slovenija je povezovanje uporabnikov pri delu, življenju in zabavi, kar prinaša ogromno pozitivnih zgodb, a hkrati odpira vrata prevaram in nevarnostim. Odgovornost do ljudi razumemo kot pomemben del našega poslanstva, zato svoja sredstva in znanje usmerjamo v digitalno izobraženost otrok in mladostnikov, da bo njihova uporaba spleta in digitalnih tehnologij varna in premišljena,« je povedala Zlatka Poličar, ekspert za družbeno odgovornost pri A1 Slovenija.

Digitalno življenje otrok in mladostnikov v času koronavirusa

Vsebina izobraževanj Spletne brihte je bila zasnovana na podlagi ugotovitev mednarodne raziskave Kids' Digital Lives in Covid-19 Times (KiDiCoTi), mednarodnega raziskovalnega projekta, katerega namen je bil proučiti spremembe digitalnega udejstvovanja otrok v času epidemije covida-19, s posebnim poudarkom na spletni varnosti in blagostanju. Raziskava je potekala pod okriljem Evropske komisije (JRC – Skupni raziskovalni center) v sodelovanju s 26 raziskovalnimi centri v enajstih evropskih državah in UNICEF-om. V Sloveniji je bilo v raziskavo vključenih 507 otrok in njihovih staršev. Študijo v Sloveniji so financirali JRC, Center za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede, Univerza v Ljubljani, in A1 Slovenija.

A1 Slovenija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava