Prebilič obupal nad volitvami v DZ, raje bi bil predsednik države

21.12.2021 | 14:50

Vladimir Prebilič (foto: Primož Lavre)

Vladimir Prebilič (foto: Primož Lavre)

Kočevski župan Vladimir Prebilič skoraj zagotovo ne bo nastopil na bližajočih se državnozborskih volitvah, zelo verjetno pa se bo podal na predsedniške volitve.

Skupaj s svojimi somišljeniki bo ustanovil klub neodvisnih županov, ki si bodo pomagali med seboj na volitvah v državni svet in lokalnih volitvah prihodnje leto, razmišljajo pa tudi o svojem kandidatu na predsedniških volitvah. Glede na to, da je v omenjeni skupini najbolj nacionalno prepoznaven Prebilič, sklepamo, da bi bil lahko on predsedniški kandidat županske politične skupine.

»Želimo spremljati, kaj se bo dogajalo na političnem področju. Ta trenutek ocenjujemo, da je ta bazen zaenkrat poln, zato ni nujno potrebno, da se organizira še dodatna opcija. Imamo dovolj pestro ponudbo, zato bi bili ljudje povsem zmedeni. Toda v primeru, če bi se v tem mesecu in pol ta bazen izpraznil, bi nas lahko zadeva zanimala. Ampak ta trenutek nič ne kaže na to,« nam je povedal Prebilič.

Kot nam je še dejal, je bilo okoli 65 odstotkov županov izvoljenih kot strankarsko neodvisnih. Ti se bodo v prihodnje še tesneje povezali med seboj in oblikoval skupni klub na nacionalni ravni. Koliko se jih bo pridružilo, še ni znano. Pred časom je Prebilič povedal, da v teh pogovorih sodeluje skupno 16 županov.

O konkretnih imenih ni govoril, mediji pa so največkrat pisali o Marku Funklu (Hrastnik), Matjažu Švaganu (Zagorje) in Marku Diaciju (Šentjur), omenjali so še Igorja Marentiča (Postojna), Uroša Brežana (Tolmin), Gregorja Macedonija (Novo mesto) in Tineta Radinjo (Škofja Loka). Prav tako se je Prebilič pogovarjal z mariborskim kolegom Sašom Arsenovičem, ki je takrat javno zanikal, da bi ga zanimal nastop na državnozborskih volitvah.

Vsi omenjeni župani (z izjemo Brežana, ki nam ni odgovoril) so nam sporočili, da ne bodo nastopili na državnozborskih volitvah. Da se pogovarjajo o sodelovanju s Prebiličem, sta nam potrdila Švagan in Funkl, prav tako je tudi Diaci povedal, da se nekateri župani med seboj pogovarjajo: »Nekaj jih je desno usmerjenih, tudi levo, večina pa nas je neodvisnih in nimamo strankarske povezave. Težko rečem, da bo kaj nastalo.«

Tudi novomeški župan Macedoni ne načrtuje nastopiti na volitvah v državni zbor: »Se pa dokaj pogosto pogovarjam oz. me veliko kontaktirajo na to temo. Ker nimam soglasja sogovornikov, vam le teh ne bom navajal.«

Postojnski župan Marentič je prav tako zavrnil nastop na državnozborskih volitvah: »Nekaj sem res zasledil v medijih, kjer naj bi bil omenjen kot potencialni kandidat v eni od novo nastalih strank, vendar o tem ne razmišljam. Še vedno mi je prioriteta urejanje občine in bom zaenkrat pri tem tudi ostal. Seveda, če bodo volivci tako želeli.«

Največ županov je pričakovati na listi skupine Povežimo Slovenijo, ki jo sestavljajo SLS Marjana Podobnika, NLS Franca Kanglerja, Zeleni Andreja Čuša, Konkretno Zdravka Počivalška in še nekaj lokalnih list (med njimi tudi listo celjskega župana Bojana Šrota). Zlasti SLS ima številčno župansko mrežo, nekateri župani so v pogovorih s stranko Konkretno, skupno bi lahko na listi pričakovali celo 17 županov, čeprav večina med njimi še omahuje.

reporter.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava