DL: REM z modularnimi objekti osvaja Evropo

6.12.2021 | 14:20

Direktor podjetja Rem Igor Kastelic (foto: R. N.)

Direktor podjetja Rem Igor Kastelic (foto: R. N.)

Trebanjski Rem želi postati vodilni evropski proizvajalec nizkoenergijskih montažnih modularnih enot – Letos načrtujejo rekordne prihodke – Dvajset let zaznamovali z odprtjem novih poslovno-proizvodnih prostorov – Večino prodaje ustvarijo v tujini – Veliko vlagajo v razvoj, imajo svojo razvojno-raziskovalno skupino

Trebanjski Rem, letošnja gazela dolenjsko-posavske regije, letos načrtuje več kot 40 milijonov evrov prihodkov, kar bo največ v dvajsetletni zgodovini podjetja, ki je specializirano za gradnjo nizkoenergijskih montažnih modularnih objektov.

»V primerjavi z lani bomo zrastli za približno četrtino. Vprašanje pa je, ali bo takšna tudi rast dobička, saj so se surovine blazno podražile,« pravi direktor Rema Igor Kastelic, ki ocenjuje, da gre rekordni obseg poslovanja pripisati povečanju zmogljivosti v njihovih novih proizvodnih prostorih pa tudi boljšim razmeram v gradbeništvu, ki ga je lani zaustavila epidemija koronavirusa. »Veliko vlad v Evropi je letos sprostilo oz. povečalo investicije v javne objekte, kot so gradnje šol in vrtcev, pa tudi na preostalih infrastrukturnih projektih smo bili uspešni; med drugim smo delali in bomo še naprej velik projekt za jedrsko elektrarno na Madžarskem,« pojasnjuje Kastelic, ki je prepričan, da so z lastnikom podjetja Jožetom Udovičem na pravi poti, da postanejo vodilni evropski proizvajalec modularnih enot.

OPTIMIZACIJA PROCESOV

Podjetje letos praznuje 20 let delovanja. Jubilej so pretekli petek zaznamovali tudi z odprtem novih poslovno-proizvodnih prostorov v industrijski coni Trebnje, kamor so se preselili v začetku leta. Gre za največjo naložbo v zgodovini Rema; v novi obrat in strojno opremo so vložili 15,1 milijona evrov, če k temu prištejemo še nakup zemljišč, plačilo komunalnega in drugih prispevkov, pa bo skupna vrednost investicije, ki jo je z 2,6 milijona evrov podprlo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, znašala okoli 20 milijonov evrov.

Novi prostori omogočajo združitev tehnoloških operacij, ki so prej potekale na različnih lokacijah, pravi Kastelic in poudarja, da jim bo investicija omogočila dvig dodane vrednosti na proizvedeno enoto. Trenutno končujejo montažo in vpeljavo določenih novih tehnologij v proizvodnji, ki jim bodo omogočale še boljšo optimizacijo proizvodnih procesov. »Največ bomo vlagali v sledljivost proizvodnje, sprejem, zajem in v analizo podatkov, da izboljšamo učinkovitost in kapaciteto proizvodnje. Druga zadeva je v robotizaciji in avtomatizaciji proizvodnje, kar zagotavlja boljše delovne pogoje, predvsem pa tudi natančnejšo in bolj kontrolirano proizvodnjo. Z novimi tehnologijami računamo na še boljši končni produkt,« pravi direktor Rema, ki je razkril, da že naslednje leto načrtujejo gradnjo novih proizvodnih objektov. Letos so namreč izdelali okoli 6.000 modularnih enot, a če bi imeli možnosti, bi jih lahko še več, saj je povpraševanje veliko.

HITROST IN FLEKSIBILNOST

Rem od 70 do 75 odst. prodaje ustvari v tujini, največ izvozijo v Nemčijo, sledijo Avstrija, Madžarska, Švica in države Beneluksa. Prizadevajo si osvojiti nove trge s poudarkom na Velki Britaniji in Skandinaviji. Kupci jih prepoznavajo kot razvojno, inovativno in odgovorno podjetje.

Glavne prednosti modularne gradnje so: trajnost, hitrost in fleksibilnost. To je mogoče zaradi visoke stopnje predizdelave modulov, ki jih lahko nato v zelo kratkem času montirajo in dokončajo na gradbišču kjer koli v Evropi. Prednost modularne gradnje je tudi v tem, da so vse podrobnosti in lastnosti objektov certificirane, preizkušene in tehnično obvladovane, zato je tudi cenovni vidik projekta zelo jasen, brez morebitnih aneksov in dodatnih stroškov, poudarja Kastelic.

Trebanjska gazela v razvoj vlaga približno tri odstotke letnih prihodkov. Od leta 2016 imajo lastno razvojno-raziskovalno skupino, registrirano pri nacionalni agenciji za raziskovalno dejavnost. »V sodelovanju z nekaterimi zavodi, institucijami in s fakultetami nenehno izboljšujemo svoje proizvode na področjih energijske učinkovitosti, potresne in požarne varnosti, zvočne izoliranosti; trenutno se ukvarjamo tudi z okoljskim vidikom, s katerim bomo omogočili še boljšo trajnostno gradnjo objektov,« pove Kastelic in dodaja, da si tako pridobivajo pomembno konkurenčno prednost na trgu.

ŠE POVEČATI ŠTEVILO ZAPOSLENIH

Glede na napovedi njihovih glavnih kupcev in opravljeno tržno analizo ter glede na trende, ki jih vidijo v prihodnosti, nadaljnji razvoj Rema ni ogrožen. Na vprašanje, kaj predstavlja največje tveganje pri poslovanju v prihodnje, direktor Rema odgovarja, da si ne želijo ponovitve svetovne krize pred dobrim desetletjem, ko so z enim samim kupcem, ki so ga imeli v tistem času, padli na 50 odst. prihodkov preteklega leta, kar je bil za proizvodnjo velik udarec.

Njihova skrb je tudi, kako razviti ustrezno število kadrov, ki bodo lahko sledili razvoju podjetja. Zadnja leta čutijo pomanjkanje tehničnega kadra za proizvodnjo, kot so vodovodni in elektroinštalaterji, oblikovalci kovin ali ključavničarji. Stalno imajo odprte štipendijske sheme, da bi z mladimi že med njihovim izobraževanjem vzpostavili sodelovanje. Nekateri se po končanem izobraževanju tudi zaposlijo pri njih, a kot poudarja Kastelic, je to občutno premalo za njihove potrebe. »Vseskozi zaposlujemo različne kadre, ves čas imamo odprte razpise, kajti v načrtu imamo še povečati število zaposlenih,« dodaja. Sicer si pomagajo tudi s tujci, kar pa se je izkazalo za ne ravno dolgoročno naložbo. V podjetju je trenutno 210 zaposlenih, skupaj z agencijskimi delavci in kooperanti pa jih je okoli 300.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 21. oktobra 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava