Začnimo s peko prazničnih piškotov (RECEPTI)

5.12.2021 | 18:30

Čokoladni razpokančki (Dreamstime)

Čokoladni razpokančki (Dreamstime)

Začel se je mesec daril! Nedvomno lahko december imenujemo mesec strpnosti, ljubezni in sočutja, ki ga pospremijo trije dobri možje, začenši z Miklavžem ...

December je nedvomno praznik čarobnosti in drobnih iskric ter nedvomno dobrot, ki šibijo obložene mize. Vsekakor ne sme manjkati piškotov pa potic, rulad, pit, biskvitov, vroče čokolade, čajev, punčev in drugih dobrot, ki naredijo praznično vzdušje. Za vas smo izbrskali nekaj receptov, s katerimi boste na mizo morda postavili nekaj novega, a nič manj slastnega in čarobnega ter prazničnega. Preizkusite jih in uživajte v dobrotah.

Miklavževi praznični piškoti

Sestavine: 300 g gladke moke, 180 g zmehčanega masla, 150 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 1 zavojček pecilnega praška, 1 jajce, limonina lupinica, ščepec soli, 3 pesti poljubnih oreščkov

Priprava: Maslo in sladkor penasto umešamo, nato pa dodamo še jajce, limonino lupinico in moko, pomešano s pecilnim praškom. Vse dobro zmešajte v testo. Nato dodajte dve pesti oreščkov in vnovič zgnetite, da se lepo porazdelijo. Zvijte v podolgovato klobaso in zavijte v folijo za živila ter za dobro uro prestavite v zamrzovalnik. Nato klobaso odvijte in z ostrim nožem narežite za centimeter debele kolobarje ter jih polagajte na pekač, ki ste ga prej obdali s papirjem za peko. Pecite 10 minut v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.

Medenjaki z orehi

Sestavine: 700 g bele moke, 200 g mletih orehov, 200 g mletega sladkorja, 4 jajca, 2 žlici sode bikarbone, 6 žlic medu, 1 žlica mletih klinčkov, 1 žlica mletega cimeta, pest orehovih jedrc

Priprava: Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo mlete orehe, med, sodo bikarbono, cimet in klinčke. Nato postopno vmešavajte moko ter gnetite, da nastane povsem gladko in mehko testo. Zavijte v prozorno folijo ter čez noč postavite v hladilnik. Nato iz testa oblikujte medenjake in jih polagajte na pekač, obdan s papirjem za peko. Na sredino vsakega nežno pritisnite orehovo jedrce. Medenjake nato pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 10 minut. Pečene ohladite in postrezite ali shranite v tesno zaprti škatli.

Čokoladni razpokančki

Sestavine: 230 g čokolade za kuhanje, 50 g masla, 2 jajci, 50 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 210 g ostre moke, pol zavojčka pecilnega praška. Za posip: 50 g vaniljevega sladkorja, 60 g sladkorja v prahu.

Priprava: Čokolado in maslo stopimo nad paro in ohladimo do mlačnega. Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo stopljeno čokolado ter primešamo še moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Dobro premešamo, da dobimo enotno testo, ki ga ohladimo, da postane dovolj trdo, da iz njega oblikujemo kroglice. Te nato najprej povaljamo v vaniljevem sladkorju, nato pa še v sladkorju. Zložimo na pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in pečemo približno 10 minut, v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.

Orehovi rogljički

150 g masla, 250 g moke, 100 g mletih orehov, 2 rumenjaka, 70 g sladkorja v prahu, 1 zavojček vaniljevega sladkorja. Za posip: 100 g sladkorja v prahu in zavojček vaniljevega sladkorja.

Priprava: Maslo narežemo na kocke in vsujemo v skledo, kamor presejemo moko. Dodamo orehe, rumenjaka ter sladkor in vse zgnetemo v gladko krhko testo. Oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo ter za uro in pol postavimo v hladilnik. Površino za valjanje dobro pomokamo, iz testa naredimo svaljek in ga s topo stranjo narežemo na enakomerne koščke, ki jih oblikujemo v rogljičke. Položimo na nenamaščen pekač in 15 minut pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija. Še vroče pustite malce na pladnju, nato jih vsujte v mešanico sladkorja in sladkorja v prahu ter povaljajte z vseh strani.

Čokoladni poljubčki

Sestavine: 100 g mletih lešnikov, 100 g mletih mandljev, 100 g sladkorja, 100 g moke, 100 g zmehčanega masla, čokoladni namaz za nadev

Priprava: V skledo vsujemo lešnike, mandlje, moko in sladkor. Dodamo zmehčano maslo ter vse skupaj na hitro pregnetemo, da dobimo enotno testo, ki ga oblikujemo v kepo ter zavijemo v prozorno folijo in za 2 uri postavimo v hladilnik. Na pekač, obložen s papirjem za peko, polagamo kroglice, ki jih oblikujemo med dlanmi, velike približno pol oreha. Na rahlo pritisnemo, da se spodnja stran splošči. Piškote pečemo v vnaprej ogreti pečici na 160 stopinj Celzija 20 minut. Ko so pečeni, jih povsem ohladimo, na koncu pa z namazom po dva dela zlepimo skupaj.

Linški piškoti

Sestavine: 200 g zmehčanega masla, 100 g sladkorja, 1 jajce, 1 rumenjak, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, drobno naribana lupinica ene limone, 4 žlice mleka, 80 g mletih mandljev, 400 g moke, ščepec soli, 220 g marmelade, sladkor za posip

Priprava: V skledo presejemo moko in dodamo sol. V drugi skledi penasto umešamo maslo in sladkor. Primešamo jajce, rumenjak, vaniljev sladkor, mleko in limonino lupinico. Na koncu dodamo še mlete mandlje in moko. Na hitro pregnetemo ter oblikujemo v kepo. Zavijemo v prozorno folijo ter za eno uro položimo v hladilnik. Testo nato na pomokani površini razvaljamo na 4 mm debeline. S pomočjo modelčkov izrežemo kroge, rožice ali srčke. Drugi polovici krogov v sredini izrežemo krogec. Zložimo na pekač in pečemo 12 minut ter previdno položimo na mrežo, ohladimo. Piškote brez luknjic premažemo z marmelado, nanje damo piškote z luknjico, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu. 

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava