DL: Kmetija Barborič iz Zavinka - V Kočevje se jim splača voziti

28.11.2021 | 19:30

Ob sredah in sobotah Toni prodaja na Tržnici Kočevje. (foto: M. L. S.)

Ob sredah in sobotah Toni prodaja na Tržnici Kočevje. (foto: M. L. S.)

Pridelke s svoje kmetije v občini Škocjan Barboričevi že nekaj let prodajajo v Kočevju – Toni je sprva pomagal staršem, danes sinu

Ko je Toni Barborič iz Zavinka v občini Škocjan zaradi stečaja podjetja po dvajsetih letih dela ostal brez zaposlitve, je ostal na domači kmetiji. Nekoč majhno kmetijo, ki jo je prevzel od staršev, je začel z najemanjem zemlje širiti. Nadaljnjih dvajset let je delal samo na kmetiji. Čeprav je sedaj že kar nekaj let upokojen, pa je še vedno vsakodnevno vpet v delo na kmetiji. Tako kot je sprva pomagal staršem, danes namreč pomaga sinu.

Ko se je Toni upokojil, je hotel zemljo, ki so jo imeli v najemu, vrniti in obdržati kmetijo samo v velikosti lastniških zemljišč, a je sin Kristijan rekel ne. »Tako se je sam odločil,« pravi Toni o sinovi odločitvi, da bo kmetoval. »Zemlje ne bomo vrnili. Še več je bom najel,« je dejal očetu. Kristijan zato ne le da je pustil službo in začel kot mladi prevzemnik gospodariti na kmetiji, kakršno je imel oče, ampak je z novimi najemi kmetijo in obdelovalne površine še povečal.

Medtem ko je Toni na tržnici, žena Dragica prodaja krompir pri krožišču  Pri Unionu, kjer imajo od nedavnega v ta namen postavljen tudi zabojnik.  (foto: M. L. S.)

Medtem ko je Toni na tržnici, žena Dragica prodaja krompir pri krožišču Pri Unionu, kjer imajo od nedavnega v ta namen postavljen tudi zabojnik. (foto: M. L. S.)

»Včasih smo imeli do 150 glav govedi in prašiče, odojke. Ko so cene mesa padle, smo začeli iskati druge možnosti,« pravi Toni in dodaja: »Poskusili smo vse, kar se je dalo.« Tako so med drugim leta 2010, ko so imeli mleko, postavili tudi mlekomat na novomeški tržnici.

Danes imajo 12 telic in prašiče za redne stranke in lastne potrebe ter kokoši, da imajo v svoji ponudbi tudi sveža jajčka. Sicer pa na okoli 40 hektarjih zemljišč, od katerih jih imajo večino v najemu, pridelujejo predvsem krompir, koruzo in zelenjavo.

»Kolikor se le da, krompir prodamo sami. Kar imamo viška, če ga je, pa damo v trgovine,« pravi Toni. Včasih so prodajali v Spar, danes pa na srečo skoraj ni več potrebe po tem, saj trgovci kmete zelo privijajo s cenami, pravi Toni. Večino krompirja, pa tudi drugih pridelkov, prodajo doma, na kmetiji, in v Kočevju. »Drugod niti ne prodajamo,« pravi Toni o že utečeni prodaji in rednih strankah, ki jih imajo tako v Zavinku kot v Kočevju.

V Kočevje se jim splača priti, pa čeprav morajo zato samo v eno smer prevoziti 66 km. In tako je že od samega začetka pred nekaj leti, ko so se vozili iz kraja v kraj in prodajali mladi krompir ter tako prvič prišli tudi v Kočevje.

Danes Toni prihaja v Kočevje domala vsak dan. Izjemi sta le nedelja in med tednom četrtek. Ob sredah in sobotah, ko je odprta Tržnica Kočevje, prideta celo dva. Največkrat pride z njim žena Dragica, ki se je pred tremi leti tudi že upokojila. Dragica takrat prodaja krompir pri krožnem križišču Pri Unionu, kjer imajo od pred kratkim za to postavljen tudi zabojnik, Toni pa je medtem na tržnici, kjer poleg krompirja prodaja tudi raznovrstno zelenjavo, jajca in bučno olje, pridelano iz njihovih buč.

»Vse, kar prodajamo, pridelamo na svoji kmetiji. Ko nam nečesa zmanjka, nam zmanjka. Ničesar ne dokupujemo,« pravi Toni. Poleg tega je zelenjava tudi vedno sveže nabrana, kar je poleg pristnosti domačih pridelkov tisto, kar kupce samo še dodatno prepriča, da se vračajo in radi posegajo po njihovih pridelkih.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 14. oktobra 2021

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava