Dieta z encimi: izgubite lahko 7 kilogramov v tednu dni

27.11.2021 | 18:15

Sveže stisnjeni sokovi spočijejo od preobilne jedače utrujena jetra in trebušno slinavko. (Dreamstime)

Sveže stisnjeni sokovi spočijejo od preobilne jedače utrujena jetra in trebušno slinavko. (Dreamstime)

Encimi so vrsta beljakovin, ki spodbujajo vse ključne telesne procese, od dihanja do razmišljanja in presnove hrane.

Na žalost zaloge tega zaklada z leti kopnijo, tako da encimov primanjkuje kar 85 odstotkom žensk po 35. letu starosti. Da smo med njimi tudi mi, nas opozarjajo omotica, kronična bolečina in različne alergije, predvsem pa nezmožnost telesa, da bi predelalo presežek kalorij po kakšni obilnejši, praznični pojedini. Idealna in hitra dieta po martinovanju vsebuje veliko encimov, katerih največje vrednosti so v koncentriranih sokovih ter v svežem sadju in zelenjavi. Z razstrupljevalnim jedilnikom lahko shujšamo do sedem kilogramov v sedmih dneh in stopimo v praznični december v ozkem, skoraj pozabljenem krilu.

Prednost diete je, da za sokove niti ne potrebujemo sokovnika, zadostujejo majhni, prenosni električni mikserji, tako da si lahko slasten obrok pripravimo tudi v službi.

Encimi, zdravje in hujšanje

Ker so prebavni encimi, ki jih izločajo jetra in trebušna slinavka, odgovorni tudi za absorpcijo hranilnih snovi iz hrane, smo po njihovi zaslugi lahko nabiti z energijo ali pa nam vitalnosti kronično primanjkuje. Primanjkovanje encimov povzroča tudi slabo prebavo: napihnjenost in zaprtje. In še, slabo prebavljena hrana pripomore k razrasti nezdrave črevesne flore. Namnožijo se škodljive bakterije, te pa, med drugim, povzročajo hitro rejenje. Rešitev se skriva v dovajanju čim več encimov iz svežega sadja in zelenjave, saj so tako učinkoviti, da se vsrkajo, še preden sploh vstopijo v spodnji prebavni trakt. To pomeni, da jetrom in trebušni slinavki, organoma, ki sta po pojedinah še posebej utrujena, sploh ni treba več posebej izločati prebavnih encimov oziroma se jima ni treba posebej naprezati, da bi telo iz hrane dobilo vse potrebne hranilne snovi. Jetra počivajo, mi pa pospešeno hujšamo!

Po prvem tednu nam pripadajo trije glavni obroki in dve malici. (Dreamstime)

Po prvem tednu nam pripadajo trije glavni obroki in dve malici. (Dreamstime)

Zakaj so sokovi najbolj shujševalni?

Ugotovili so, da so naravni sokovi najbogatejši vir encimov, pri čemer ima svežina soka odločilno vlogo. Po 20 minutah od naravnega stiskanja sadja in zelenjave namreč večina koristih lastnosti encimov zbledi, zato konzerviranih sokov ne priporočamo. Sveže stisnjeni sokovi najbolj spočijejo od preobilne jedače in pijače utrujena jetra in trebušno slinavko, to pa je zelo pomembno, da se ta dva organa lahko osredotočita na druge shujševalne funkcije, kot je denimo hitro izgorevanje maščobe.

Tedenski razstrupljevalni načrt

Ženske, ki preidejo s kuhane hrane, v kateri zaradi obdelave hranilnih snovi pri visoki temperaturi skoraj ni encimov, na presno hrano s svežimi sokovi, shujšajo do sedem kilogramov v tednu dni. Kar 90 odstotkov žensk, ki so dieto preskusile, se je ob njej in po njej počutilo odlično, bile so bolj optimistično naravnane, poleg tega so opažale, da imajo boljši spomin, da so bolj zbrane in ustvarjalne. Na edini ugovor nasprotnikov hujšanja s sokovi, češ da se po takšnem režimu prehranjevanja človek spet hitro zredi, pa strokovnjaki odgovorijo, da se kilogrami zanesljivo ne povrnejo, če po sedmih dneh na svoj jedilnik le počasi vključujemo tršo hrano, tako da krvni sladkor ne zaniha preveč. Po prvem tednu nam pripadajo trije glavni obroki in dve malici, ob čemer bomo vse učinke razstrupljevalnega prvega tedna lažje ohranili, če bomo jemali kakšen probiotični prehranski dodatek. Dobre bakterije v črevesju same proizvajajo encime, zato se hujšanje nadaljuje samo po sebi.

T. D.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava