Črnomelj: V državi se št. okuženih zmanjšuje, pri nas pa raste še naprej

27.11.2021 | 17:10

Črnomelj: V državi se št. okuženih zmanjšuje, pri nas pa raste še naprej
Črnomelj: V državi se št. okuženih zmanjšuje, pri nas pa raste še naprej
   Model švicarskega sira

 Model švicarskega sira

Spoštovane občanke in občani, število aktivno okuženih oseb v občini Črnomelj konstantno narašča že od začetka oktobra, ko je bilo okuženih 62 oseb, do danes (poročilo pripravljeno 26.11., op. ur.), ko imamo 353 okuženih oseb, kar je največ v celotnem času od pojava prve okužbe.

V priloženem grafu je razvidno gibanje aktivno okuženih oseb v Sloveniji in občini Črnomelj preračunano na 100.000 prebivalcev skozi celotno obdobje epidemije. 

V Sloveniji se je število okuženih pričelo zmanjševati, v naši občini pa raste še naprej.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil model švicarskega sira, ki dobro ponazarja nujnost upoštevanja ukrepov.

Model predstavlja več plasti (rezin), ki skupaj dokazano preprečujejo širjenje koronavirusa. Poteka na dveh ravneh odgovornosti:

- osebna odgovornost: vzdržujemo medosebno razdaljo, ob prvih znakih bolezni ostanemo doma, uporabljamo zaščitno masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, ne dotikamo se obraza, čim manj časa se zadržujmo v gneči;

- družbena odgovornost: dosledno upoštevamo ukrep hitrega testiranja in sledenja, prezračujemo prostore, spremljamo vladne ukrepe in finančno podporo, spoštujemo ukrepa karantene in izolacije, cepimo se.

Za uspešno zmanjšanje števila okuženih je potrebno upoštevati čim več sprejetih ukrepov. Izvajanje samo enega ukrepe ne zadostuje.

Upoštevajte predpisane ukrepe in ostanite zdravi. 

Hvala in ostanite zdravi.

Kabinet župana
Občina Črnomelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava