Ujemi knjigo! Črnomelj bogatejši za tri knjigobežnice

26.11.2021 | 11:00

Ujemi knjigo! Črnomelj bogatejši za tri knjigobežnice
Ujemi knjigo! Črnomelj bogatejši za tri knjigobežnice

V soboto, 20. novembra, na Dan splošnih knjižnic, smo zaposleni v Knjižnici Črnomelj pripravili tretji dogodek v okviru praznovanja 60-letnice Knjižnice Črnomelj - UJEMI KNJIGO!

V programu, ki smo ga izvedli v prostorih KUD Godba Črnomelj, so z govori sodelovali direktorica knjižnice Anja Panjan Trgovčić, podžupan Občine Črnomelj Dubravko Čengija ter častna gostja državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS dr. Ignacija Fridl Jarc. Program so obogatili recitatorka Manja Matič in glasbena skupina Akustični. Povezovala ga je Eva Starašinič.

Pripravili smo slovesno otvoritev, saj je naše mesto Črnomelj postalo bogatejše za tri KNJIGOBEŽNICE in se tako pridružilo ostalim mestom po Sloveniji, ki knjigobežnice že imajo.

Ena je dobila svoj prostor tukaj na Gričku, na stavbi, v kateri je nekoč delovala knjižnica pod vodstvom Lee Grabrijan, druga knjigobežnica je na otroškem igrišču na Čardaku in tretja na tržnici, v bližini kioska.

Knjigobežnica se je leta 2011 kot ideja rodila na družbenem omrežju Facebook in se kasneje preselila v resnično življenje. Gre za hišice različnih oblik, v katerih so shranjene knjige. Gre za živo knjižnico, za prosto izmenjavo knjig, brez članarine in drugih obveznosti. Vsak, ki vzame knjigo iz knjigobežnice, v zameno zanjo podari svojo; tako je raznoliko branje različnim generacijam dostopno tudi zunaj knjižnice. Knjige, ki jih doma ne potrebujemo več, lahko prinesemo v knjigobežnico in jih tako ponovno vrnemo med ljudi.

V prihodnosti knjižnica načrtuje postavitev novih in novih knjigobežnic in si želi, da bi naše mesto postalo mesto knjig in bralcev. Prav tako načrtujemo postavitev paketnikov za knjige, ki bodo bralcem dostopne vse dni v tednu, 24 ur na dan.

Zahvaljujemo se Občini Črnomelj za vso podporo in razumevanje pri postavitvi knjigobežnic in za financiranje klopic, ki so postavljene v njihovi neposredni bližini.

Zahvaljujemo se oblikovalcu Rolandu Plutu za izjemno domiselno in privlačno načrtovano podobo knjigobežnic, in vsem sodelujočim mojstrom, ki so prispevali k njihovi podobi: Ključavničarstvo Adlešič Matej Adlešič s.p., Mizarstvo in modelarstvo Simonič, Damijan Simonič s.p., Lights, proizvodno in trgovsko podjetju d.o.o., Avto Mali d.o.o., PE Majer in Modelarstvo Miketič proizvodnja in storitve d.o.o.

Zahvaljujemo se tudi KUD Godba Črnomelj za možnost izvedbe dogodka v njihovih prostorih.

Knjižnica Črnomelj
Avtor fotografij: Jan Kocjan

Galerija

_knjiznica_crnomelj-4 (01)
_knjiznica_crnomelj-4 (02)
_knjiznica_crnomelj-4 (03)
_knjiznica_crnomelj-4 (04)
_knjiznica_crnomelj-4 (05)
_knjiznica_crnomelj-4 (06)
_knjiznica_crnomelj-4 (07)
_knjiznica_crnomelj-4 (08)
_knjiznica_crnomelj-4 (09)
_knjiznica_crnomelj-4 (10)
_knjiznica_crnomelj-4 (11)
_knjiznica_crnomelj-4 (12)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava