Nikar ne zavrzite jajčnih lupin

25.11.2021 | 14:20

Jajčne lupine lahko uporabite za dognojevanje rastlin. (Dreamstime)

Jajčne lupine lahko uporabite za dognojevanje rastlin. (Dreamstime)

Še malo, pa bo zadišalo po sladkih piškotih, ki jih bomo pripravljali za prihajajoče praznike. Zato bomo porabili tudi precej jajc, ki so v kuhinji vsestransko živilo. Tokrat posvečamo pozornost jajčnim lupinam. Nikar jih ne zavrzite!

Preden jih zavržete, dvakrat premislite, kaj vse lahko z njimi naredite. To, da so jajčne lupine nepogrešljive na vrtu, verjetno že veste, sicer pa sezona trenutno ne narekuje vrtnih opravil, kvečjemu počitek. Zato se bomo z jajčnimi lupinami tokrat preusmerili v vaš dom.

Očistite ozke vaze

Velikokrat se zgodi, da se v ozkih vazah in vrčih v notranjosti nabere umazanija, ki jo je težko odstraniti tudi z uporabo vroče vode in detergenta. V odlično pomoč pri čiščenju so vam lahko prav jajčne lupine. Najprej jih dobro operite, posušite in grobo zdrobite med prsti. Luščine stresite v vazo oziroma vrč, dolijte nekaj vode in detergenta, zaprite ter dobro pretresite. Med tresenjem boste hitro odstranili vso umazanijo, ki se je nabrala na stenah.

Rešitev pri rji

Kot prikazujejo številni posnetki, lahko z jajčnimi lupinami očistite tudi lonce in ponve. Celo tiste, ki jih je že načela rja. Jajčne lupine so odlične pri trdovratni umazaniji. Luščine stresite v lonec, prilijte vročo vodo, dodajte detergent in premešajte. Pustite čez noč in zjutraj preprosto očistite kot običajno. Podobno lahko naredite na mestih, kjer se je že nabrala rja. Lupine bodo odstranile rjaste madeže in poskrbele, da bo posoda zasijala.

Ekološko čistilo

Zdrobljene jajčne lupine lahko uporabite tudi za pripravo naravnega večnamenskega čistila, s katerim boste enostavno očistili kuhinjski umivalnik, štedilnik, kopalno kad … Zdrobljene jajčne lupine pomešajte z milnico in z mešanico očistite težko dostopna mesta. Lupine bodo poskrbele, da boste odstranili tudi trdovratno umazanijo in maščobo.

Manj grenka kava

Številni trdijo, da lahko z jajčnimi lupinami izboljšate okus kave. Vas zanima, kako? Če boste v kavni filter dodali jajčne lupine, bo kava praviloma manj grenka. Ostanke kave, jajčnih lupin in razgradljivega kavnega filtra lahko odvržete na kompost, kjer se bo razgradil in okolju ne bo naredil škode. Pravzaprav boste s kombinacijo prispevali k bogatejši in hranljivi zemlji.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava