Naše delo v decembru: Božiček za en dan, Kosilo v decembru in Tretja generacija

25.11.2021 | 09:00

''Vsi imamo lahko lepe praznike.''

''Vsi imamo lahko lepe praznike.''

Naše delo v decembru: Božiček za en dan, Kosilo v decembru in Tretja generacija

Leto je naokoli in čas je za akcijo Božiček za en dan. Letošnja bo že deseta zapored in zaradi vseh nepredvidljivih razmer in izzivov morda še toliko bolj pomembna. Stiska je velika in je marsikje povsem nepričakovano potrkala na vrata. Zato poskrbimo, da bodo vsaj prihajajoči prazniki čim bolj brezskrbni.

Akcija Božiček za en dan je popolnoma neprofiten projekt, izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Za projektom stoji Zavod 364 in skupina posameznikov, ki iz želje po ustvarjanju dobrega v svetu projekt vodi in v njem sodeluje na vseh nivojih.

Rdeči križ Metlika je k akciji Božiček za en dan pristopil pred sedmimi leti. Do danes smo s pomočjo omenjene akcije razveselili 1400 otrok. Obdarili bomo tudi starejše občane, stare do 80 let. Letos drugič pa smo tudi zbirno mesto za Božičkova darila. Darila zbiramo do 30.11.2021 vsak dan med 7.00- 15.00 uro v stavbi gasilskega doma Metlika, Črnomaljska cesta 3, kjer je sedež RK Metlika. Letos bomo 200 daril za otroke in 30 za starejše občane zaradi covid ukrepov razvozili oziroma dostavili na dom.

Kosilo v decembru: gre za novo akcijo, ki smo jo izvedli že v lanskem letu. Akcija zajema dovoz brezplačnega toplega obroka za občane, ki jih je življenje potisnilo na rob. Kosilo bodo ob isti uri prejemali vsak dan v mesecu decembru. Naj bo december poln lepih želja in topline tudi za tiste, ki so se zaradi težkega položaja vsemu lepemu odpovedali. Kosilo bodo vsak dan dostavili prostovoljci Rdečega križa Metlika. Kosila bo doniral hotel Bela krajina iz Metlike.

Tretja generacija: gre za tradicionalen program obiskov, pomoč, srečanja, pomoč in podobno, ki je namenjen starejšim občanom. Oblikujemo mrežo uporabnikov stalne in občasne pomoči. Pomoč je odvisna od trenutne stiske in težave, oblika pomoči pa je prilagojena glede na dejanske potrebe posameznika. Osnovni cilj je zmanjševanje socialne izključenosti.

Vsako leto pred novim letom obiščemo starejše občane, stare 80 let in več, z namenom, da niso pozabljeni, s pogovorom jim polepšamo in popestrimo vsakdan. Obiskali bomo okoli 560 oseb. Pripravljamo pa tudi novoletne čestitke za vse oskrbovance obeh enot Doma starejših občanov - le teh je do 180. Upoštevali bomo vsa navodila in trenutno veljavne ukrepe zaradi Covid-19.

Letošnji praznični december bo zagotovo poseben. Prinaša nam nove izzive, kar pa ne pomeni, da ne moremo sebi in drugemu narediti dobrega razpoloženja, ki smo ga bili vajeni prejšnja leta. Dobri možje smo lahko tudi mi in se z majhno pozornostjo lahko spomnimo na otroke, starejše … in imamo vsi lepe praznike.

OZ RK Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava