DL: Šmalcljev večer - Poljanski glasbeni učitelj in vzgojitelj

23.11.2021 | 10:50

Zahvala za nov prispevek o Predgradu in Predgrajcih (foto: M. G.)

Zahvala za nov prispevek o Predgradu in Predgrajcih (foto: M. G.)

Štirikrat je bil v Ameriki in se vedno vračal z novimi izkušnjami – Tretji zbornik Borisa Antona Weissa

Grajski pevci Kulturno-športnega društva Predgrad v Poljanski dolini so se spomnili rojaka Jožefa Šmalclja, vsestranskega umetnika, ki je bil glasbeni samouk in multiinstumentalist, režiser, dirigent, kapelnik, gasilec, pevovodja, skladatelj, pesnik, pisatelj in učitelj glasbenih veščin. Pred kulturnim domom v njegovi rojstni vasi so preteklo soboto pripravili že šesti Šmalcljev večer, s katerim so odprli tudi prenovljeno večnamensko dvorano.

Pred tem je svoj tretji zbornik z naslovom Poljanska dolina ob Kolpi, Predgrad in Predgrajci, Poljanska dolina v sliki in besedi predstavil 95-letni Boris Anton Weiss. »Še kako nam je v čast, da nas je v našo preteklost na preprost, a vsakomur razumljiv način popeljal izjemni Boris, svetovljan, na katerega je vsa dolina ponosna,« je dejala Jožica Matkovič, predsednica predgrajskega Kulturno-športnega društva.

Ikona kraja je seveda tudi Jožef Šmalcelj, ki je v času svojega življenja budno spremljal kroniko svoje ljubljene doline. Rodil se je leta 1878, umrl pa pred 57 leti. Na rojstni hiši, v njej danes živi njegov vnuk Alojz z družino, so leta 2014 postavili ploščo s spominskim napisom. Na ogled so postavili tudi kopije 21 originalov Šmalcljevih pesmi, notnih zapisov in besedil pesmi v rokopisu. Med drugim je napisal pesmi, kot so: Nova Jugoslavija, Padlim borcem, Dvajseta obletnica … Jožef je bil mali kmet in trgovec; sprva je služil kot kovač. Po njegovi zaslugi je bilo, kot se spominjajo najstarejši Predgrajčani, v obdobju med obema vojnama kulturno in glasbeno življenje v Poljanski dolini zelo živahno. Njegov moto je bil, da človeka najbolj pomlajujejo glasba, petje in humor, vino pa v zmernih odmerkih.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 30. septembra 2021

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava