DL: Kulturni dom - Nujna celovita prenova

19.11.2021 | 11:25

Kulturni dom v Šentrupertu bi radi prenovili in ga znova uporabljali. (foto: R. N., arhiv DL)

Kulturni dom v Šentrupertu bi radi prenovili in ga znova uporabljali. (foto: R. N., arhiv DL)

Kulturni dom v Šentrupertu že dve leti sameva – Notranjost doma v slabem stanju in povsem neuporabna – Računajo na razpis kulturnega ministrstva

Občina Šentrupert je nedavno pridobila gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in prizidavo kulturnega doma v Šentrupertu. Z obnovo bodo občani dobili primeren prostor za druženje, organizacijo različnih predstav, koncertov, likovnih razstav in drugih dogodkov.

V Šentrupertu se je namreč že večkrat pokazalo, da pogrešajo večji prostor, kjer bi društva lahko izpeljala kakšno prireditev. Ob potoku Bistrica je sicer kulturni dom, a ta že dve leti ni odprl vrata obiskovalcem. »Notranjost kulturnega doma je v slabem stanju. Ni ogrevanja, prostor razpada z vseh strani, prav tako nima ustreznih sanitarij. Tak, kot je, ne koristi nikomur. Vsak kraj in vsaka občina mora imeti kulturni dom, ki je prostor za srečevanje občanov na raznih dogodkih, okroglih mizah in podobno. Naš dom za kaj takega ni več primeren. Še posebej pa se je potreba po prenovi pokazala za nujno v času, ko se spopadamo s koronavirusom, ko je zagotovitev ustreznih prostorov za kulturne ali poslovne dogodke še toliko pomembnejša,« pravi Primož Primec iz občinske uprave.

Zato želijo dom v celoti prenoviti. »Načrtujemo obnovo dvorane, sanitarij, energetsko sanacijo stavbe, dograditev avle in sprejemnega prostora, ureditev informacijskega pulta, umestitev balkona v dvorani, ureditev okolice, parkirišča in ekološkega otoka,« pojasnjuje Primec. Ogrevanje je predvideno s toplotno črpalko, urejeno pa bo tako, da bo omogočeno ločeno ogrevanje posameznih prostorov. Če bo društvo uporabljajo samo avlo, ne bodo ogrevali celotnega doma. Tako bodo zlasti pozimi precej prihranili pri stroških.

Občina je do zdaj v izdelavo projektne dokumentacije za obnovo kulturnega doma vložila okoli 5000 evrov. Pridobitev gradbenega dovoljenja je še korak bližje k temu, da pridejo do sodobnega doma za druženje, poslovne dogodke in organizacijo kulturnih dogodkov, kot so predstave, koncerti, likovne razstave in drugo. Ker imajo gradbeno dovoljenje, se bodo zdaj lahko prijavili na kakšen državni ali evropski razpis. Naložbo ocenjujejo na okoli 200.000 evrov. »Pričakujemo razpis Ministrstva za kulturo za obnovo kulturnih domov v lasti občin. Pri tem računamo na 80 odstotkov nepovratnih sredstev, kar bi nam investicijo znatno olajšalo,« še dodaja Primec. Če bo šlo vse po sreči, bi z obnovo doma morda začeli že letos.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 30. septembra 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava