Senčenje na delovnem mestu (*Job shadowing) v Mostarju

14.11.2021 | 11:50

Senčenje na delovnem mestu (*Job shadowing) v Mostarju
Senčenje na delovnem mestu (*Job shadowing) v Mostarju
Senčenje na delovnem mestu (*Job shadowing) v Mostarju
Senčenje na delovnem mestu (*Job shadowing) v Mostarju
Senčenje na delovnem mestu (*Job shadowing) v Mostarju

V okviru projekta Youth Ambassadors of Non Formal Learning je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v Mostar septembra na tritedensko senčenje na delovnem mestu (job shadowing)* poslalo svojo predstavnico Danielo del Pilar Hočevar Aguilera, Pili, kot jo ljubkovalno kličejo tisti, ki jo poznajo. Kako je doživela mesto, ljudi in organizacijo ter kaj vse je počenjala, si lahko preberete spodaj.

"23. septembra 2021 sem se odpravila na pot v Bosno in Hercegovino, v mesto Mostar, da bi začela svoj “Job shadowing” v Agenciji lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar). Ob prihodu sem takoj podpisala pogodbo in skupaj z Majo sva uredili vso potrebno dokumentacijo, srečala sem se s svojimi bodočimi sodelavkami in naredila prve korake po mestu, ki je za tri tedne postalo moj dom. Naslednjih nekaj dni sem dodobra spoznala mesto, njegovo zgodovino in trenutno politično situacijo, saj sem le tako lahko razumela delovne cilje in projekte, ki jih opravljajo pri LDA Mostar.

Kot sem spoznala, LDA Mostar od svoje ustanovitve novembra 2004 ob podpori partnerjev in v sodelovanju z drugimi agencijami in Združenjem agencij za lokalno demokracijo (ALDA) deluje kot lokalno registrirana neprofitna, nevladna organizacija. Prav zaradi tega sodelovanja, tako na lokalni kot regionalni ravni, se v Mostarju izvajajo številne dejavnosti in projekti, ki so koristni za razvoj lokalne skupnosti in njenega vključevanja v procese na regionalni ravni. Vse dejavnosti LDA Mostar, katerih cilj je na eni strani spodbuditi prebivalce k aktivnemu državljanstvu, na drugi pa imeti transparentne in odgovorne lokalne oblasti, so usmerjene v razvoj sodobne demokratične družbe. Njihove dejavnosti so tako vpete v vse segmente življenja lokalne skupnosti in ponujajo možnost izboljšanja življenjskega standarda celotne družbe z neposrednim vplivom na konkretne spremembe.

Prvič sem sodelovala pri dejavnostih LDA Mostar pri izobraževalni igri Electionville. Gre za izmišljeno mesto, v kateri udeleženci prevzamejo zahtevne vloge članov mestnega sveta; igra pa je namenjena mladim med 15 in 25 letom starosti in je odlično orodje za vadbo temeljnih demokratičnih vrednot. V igri smo se tako jaz kot ostali udeleženci med drugim seznanili s tem, kaj je lokalna uprava, kaj je to demokratični proces in komu/čemu služi, o pomembnosti volitev in o ostalih temeljih demokracije.

Nekatere izmed zadolžitev med bivanjem v Mostarju sem opravljala tudi v Mostarskem mladinskem gledališču, kjer sem igralcem v pripravah na predstavo, ki so jo začeli pripravljati, pomagala pri razvoju različnih tehnik fizičnega izražanja in plesa. Vse moje dejavnosti, ki sem jih v treh tednih opravljala, so temeljile na metodologiji neformalnega izobraževanja, ki je po mojem mnenju izjemno pomembno in koristno za življenje.

Ob zaključku mojega bivanja v Mostarju sem se srečala z mladimi ambasadorji neformalnega učenja iz 11 držav, ki so se srečali na mladinski konferenci, katere cilj je bil usposobiti 22 mladih z namenom promocije pomembnosti neformalnega izobraževanja pri razvoju veščin na podlagi njihovih izkušenj prek pripovedovanja zgodb, žive knjižnice in ostalih metod, s katerimi so se spoznali mladi ambasadorji v Mostarju. Ob tej priložnosti sem svojo izkušnjo delila z udeleženci mladinske konference v upanju, da bi jih moja izkušnja navdihnila in jih prepričala, da je vsaka oblika neformalnega izobraževanja koristna za vsakega izmed nas."

*Job shadowing ali senčenje na delovnem mestu je program učenja na delovnem mestu. V prvi vrsti je namenjen mladim, ki se odločajo o nadaljnji študijski in karierni poti oziroma mladim, ki v procesu izobraževanja ne bi bili deležni možnosti spoznavanja delovnega procesa, ki ga prinese zaposlitev v njihovem bodočem poklicu. Mladi tako pridobijo vpogled v delovni proces, nekaj izkušenj, hkrati pa razvijajo svoje mehke veščine in kompetence, ki so potrebne za opravljanje določenega poklica, hkrati pa tudi razširijo svojo mrežo kontaktov. Podjetja, v katerih mladi opravljajo senčenje, pa imajo na ta način možnost, da se predstavijo v svojem lokalnem okolju in poskrbijo za kvaliteto bodoče delovne sile. Hkrati senčenje predstavlja majhen finančen vložek za podjetje, ima pa podjetje na ta način velik vpliv na oblikovanje potencialnega bodočega kadra.

E. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava